Cloud gaming: altijd en overal de vetste games spelen. Van de nieuwste FIFA tot een te gekke Role Playing Game als Assasin’s Creed. En dit alles zónder een dure console. Cloud gaming maakt het allemaal mogelijk. Het streamen van games is de nieuwste ontwikkeling in de gamewereld die op het punt staat om door te breken. Lees hier wat cloud gaming precies is, wat je er allemaal mee kunt en welke game streamings diensten er op dit moment zijn.
Wat is cloud gaming?
Cloud gaming werkt hetzelfde als het streamen van een film of serie: je haalt beeld en geluid direct van het internet, zonder dat je het downloadt op je computer of mobiel. De game staat namelijk op een server, ook wel 'de cloud' genoemd. Met cloud gaming stream je het spel van de cloud naar jouw beeldscherm. Tegelijkertijd uploadt je gameconsole jouw besturing supersnel weer naar de server. Dat is wat er allemaal op de achtergrond gebeurt terwijl jij je game speelt!
Voordelen van games streaming
Wil je óók die ene game spelen waarover iedereen het heeft? Maar niet eerst een dure console of computer kopen? Dát is het grote voordeel van cloud gaming. Je streamt dan het spel via de server waarop de game staat geïnstalleerd. Je kunt dus altijd alle games spelen, zelfs als ze superzwaar zijn.
Een ander voordeel van cloud gaming: je kunt hetzelfde spel altijd en overal spelen, zolang je maar een internetverbinding hebt. Ben je op je computer begonnen met een potje FIFA, maar moet je ervandoor? Onderweg maak je de wedstrijd af op je smartphone met cloud gaming.
Wat heb je nodig om te cloud gamen?
Klinkt handig, toch? Het mooie is: je hebt niet veel nodig om te starten met cloud gaming. De meeste computers, smartphones, tablets en smart-tv’s zijn geschikt om games te streamen. Je hebt wel een controller nodig om het spel te besturen.
Onmisbaar bij cloud gaming: snel en stabiel internet! Een verbinding die niet hapert. Als je internet hapert, hapert het spel ook. Zal je net zien: ben je in FIFA 20 op weg een mooi doelpunt te maken, loopt de aanval spaak omdat de verbinding hapert. Glasvezel internet is de beste, meest stabiele verbinding om games te streamen.
Een groot voordeel van glasvezel? Uploaden is net zo snel als downloaden. Zo stuur je jouw besturing razendsnel door naar de server waarop het spel draait. Hierdoor is de ‘lag’ (=vertraging) tijdens het spelen minimaal. Doe de glasvezelcheck om te kijken of jij ook via glasvezel games kunt streamen. Zo hapert jouw aanval in FIFA 20 geen moment!
Deze game streaming diensten zijn er
PlayStation Now
PlayStation Now is de cloud gaming service van Sony voor de PlayStation. Als je een abonnement op PlayStation Now hebt, kun spellen spelen van de PS 3 en PS 4. Dit betekent dat er meer dan 700 games via PlayStation Now te spelen zijn. Het bijzondere van PlayStation Now is dat je de games kunt downloaden en op je device kunt installeren. PlayStation raadt aan om hun spellen te spelen met een supergoede verbinding, want als je verbinding even wegvalt, moet je opnieuw beginnen met je spel of level.
Project xCloud
Sinds kort heb je ook toegang tot de cloud gaming van Microsoft Xbox op Android apparaten. Er zijn maar liefst 100 Xbox-spellen die je zo kunt spelen. Om van Project xCloud gebruik te maken, moet je een actief Xbox Game Pass Ultimate-abonnement hebben, een Bluetooth controller met ondersteuning voor Xbox games, een Android toestel, een Wi-Fi of LTE-dataconnetie van ten minste 10 Mbit/s download snelheid en de Xbox Game Pass Android App.
GeForce Now
De publieke testfase is voorbij: GeForce Now van Nvidia is nu voor iedereen beschikbaar. Er is een gratis abonnement en een betaalde. Met de gratis variant kun je maximaal 1 uur gratis spelen. En als het te druk is, krijgen de betalende abonnees voorrang. Om de cloud gaming service van Nvidia te kunnen gebruiken, dien je eerst software te downloaden. Voor ieder apparaat biedt Nvidia verschillende software aan. Helaas staat iOS deze software niet toe. Voor Android kun je de GeForce Now vinden in de Playstore.
Apple Arcade
Apple is bezig met het opzetten van hun game streamingdienst. Deze werkt over 5G en is beschikbaar op de nieuwste Apple producten. Wanneer dit precies gelanceerd wordt, is nog niet bekend.
Google Stadia
Ook Google heeft de wereld van cloud gaming betreden met Google Stadia. Als jouw apparaat YouTube ondersteunt of werkt met een Chromecast Ultra is hij al geschikt voor Google Stadia. Hierdoor is deze dienst op veel verschillende apparaten te gebruiken: van je tv tot tablet en van je laptop tot smartphone. Het mooie van Stadia is dat je het op ieder device kunt spelen. Als je een Chromecast hebt, kun je ook op de tv gamen. Deze opties kost wel extra geld.
De belofte van Google? Dat je met Stadia Pro in 4K kunt streamen zonder te haperen. Met deze beeldkwaliteit zie je van elke game elk detail. Van de veters op de voetbalschoenen in FIFA tot een beschadigde voorvleugel in de nieuwe F1-game. Gaat het zien!
Amazon Luna
Afgelopen september 2020 kondigde Amazon gamestreamingdienst Luna aan. De geruchten werden zo eindelijk bevestigd. Luna is een streamingdienst waarmee games gespeeld kunnen worden op verschillende devices, zoals smartphones, desktop en Fire TV’s. Op dit moment kunnen alleen Amerikanen games streamen met Luna. Hopelijk komt het ook snel naar Nederland!
Zo groot is cloud gaming in Nederland
Cloud gaming is in opkomst. En met Google Stadia lijkt het fenomeen in een stroomversnelling te raken. Altijd en overal je favoriete games spelen, zonder haperingen en een dure console: het lijkt steeds meer werkelijkheid te worden. Is het over een paar jaar eerder regel dan uitzondering? Dat moet de toekomst uitwijzen. Één ding is zeker: met de komst van streamingdiensten voor games heeft de ‘ouderwetse’ console er een grote uitdager bij.