In de digitale wereld van vandaag is ouderlijk toezicht op Android enorm van belang om kinderen veilig online te houden. Met een Android-telefoon hebben kinderen toegang tot een breed scala aan content en apps, maar het is belangrijk dat je als ouder de controle behoudt over wat je kinderen zien en doen. Ouderlijk toezicht stelt ouders in staat om te bepalen welke apps hun kinderen kunnen gebruiken, hoe lang ze online mogen zijn, en welke websites ze kunnen bezoeken. Er zijn verschillende tools en apps beschikbaar die helpen bij het ouderlijk toezicht op Android, waaronder Google Family Link, maar ook apps zoals FamilyTime en Qustodio. Deze gids laat zien hoe je dit allemaal instelt en gebruikt.
Ouderlijk toezicht instellen op Android: een stappenplan
Het instellen van ouderlijk toezicht op Android is eenvoudig en biedt uitgebreide mogelijkheden om de online activiteiten van je kind te beheren. Google Family Link is hierbij een veelgebruikte tool, waarmee ouders op afstand kunnen toezien op het gebruik van de telefoon.
Volg deze stappen om ouderlijk toezicht op Android in te stellen:
- Download Google Family Link voor ouders op je eigen Android-telefoon
- Download Google Family Link voor kinderen en tieners op het apparaat van je kind
- Volg de installatie-instructies om beide accounts te koppelen
Na de installatie kun je verschillende functies beheren:
- App-activiteit bekijken: zo zie je hoeveel tijd je kind besteedt aan verschillende typen apps, zoals spelletjes en social media.
- Apps beheren: ontvang meldingen wanneer je kind een app wil installeren en geef hier wel of geen toestemming voor.
- In-app aankopen beheren: jij bepaalt of je kind geld kan uitgeven aan apps.
- Beperkingen instellen: stel limieten in voor hoe lang je kind elke dag op zijn telefoon mag.
- Vergrendelen: hiermee kan je de telefoon op afstand vergrendelen, zodat deze niet gebruikt kan worden.
- Locatie zien: handig om te zien waar je kind zich bevindt.
Als je kind op een gegeven moment overstapt naar een iPhone, kan je het ouderlijk toezicht van Android naar iPhone overbrengen. Lees hier hoe je ouderlijk toezicht instelt op een iPhone. Daarnaast is er bij KPN de Kids Sim beschikbaar, waarmee je je kind veilig online houdt.
Beste ouderlijk toezicht-apps voor Android
Hoewel Google Family Link een uitstekende optie is, zijn er andere beste ouderlijk toezicht-apps voor Android die wellicht beter passen bij jouw behoeften. Hieronder een overzicht van enkele populaire apps:
FamilyTime
Naast de basisfunctionaliteiten van Google Family Link biedt FamilyTime extra opties, zoals tijdsperiodes instellen waarin je kind op zijn telefoon mag. Ook bevat de app een internetfilter, waarmee je voorkomt dat je kind gewelddadige of ongepaste content tegenkomt. Mocht je ooit besluiten het ouderlijk toezicht op Android uit te schakelen, dan kan dat eenvoudig via de app.
FamilyTime is beschikbaar voor Android en iOS.
KidsPlace
KidsPlace is een handige ouderlijk toezicht-app voor Android die is bedoeld voor peuters en kleuters. Speciaal ontworpen voor jongere kinderen, biedt deze app beperkte toegang tot apps die jij selecteert. Het dempt ook inkomende oproepen en berichten, zodat je kind niet wordt afgeleid als het tekent met de teken-app of een filmpje kijkt op YouTube Kids. KidsPlace is beschikbaar voor Android.
KidsPlace is beschikbaar voor Android.
Qustodio
Deze app biedt uitgebreide controle-opties, zoals het blokkeren van websites op categorie en het inschakelen van veilige zoekopties. Zo voorkom je dat je kind bijvoorbeeld terechtkomt op gok- of sekssites. Ook heeft Qustodio een veilig zoeken-functie, waarbij expliciete content (zoals seks en geweld) niet vindbaar is. Net als bij Family Link kun je ook hier op elk gewenst moment het ouderlijk toezicht op Android uitschakelens.
Qustodio is beschikbaar voor Android en iOS.
Instellen schermtijd op Android
Een belangrijk onderdeel van ouderlijk toezicht op Android is het instellen van schermtijd. Hiermee bepaal je hoeveel tijd je kind dagelijks op zijn telefoon mag doorbrengen. Voor Android stel je dit eenvoudig in, als je bijvoorbeeld een Samsung of Huawei-telefoon gebruikt.
Volg deze stappen om schermtijd op Android in te stellen:
- Ga naar het instellingenmenu van de telefoon
- Druk op ‘Schermtijd’
- Schuif de slider naast ‘Dagelijkse schermtijd limiet’ naar rechts
- Stel de maximale schermtijd per dag in
Zodra de ingestelde schermtijd is bereikt, worden apps grijs en kunnen ze niet meer worden geopend. Deze limiet wordt dagelijks om middernacht gereset, waardoor je de controle behoudt over het telefoongebruik van je kind. Het combineren van schermtijdlimieten met andere functies van ouderlijk toezicht apps voor Android kan helpen om een gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten, zoals buiten spelen of dingen ondernemen met vrienden en familie.
Ouderlijk toezicht kpn
KPN biedt naast de standaard ouderlijk toezicht apps voor Android extra beveiliging met KPN Veilig. Met KPN Veilig bescherm je de apparaten van je kind tegen virussen, malware en andere online bedreigingen. Dit is een ideale aanvulling op de ouderlijke controle-opties die beschikbaar zijn op Android. Met een Kids Sim van KPN kun je gebruik maken van KPN Veilig, waarmee automatisch schadelijke websites worden geblokkeerd. Daarnaast biedt KPN F-Secure, waarmee je uitgebreide beveiligingsopties hebt op je Android-apparaat.