Schermtijd voor kinderen instellen en bepalen

In de huidige digitale wereld is het onvermijdelijk dat kinderen veel tijd doorbrengen achter een scherm. Of het nu gaat om het spelen van games, het kijken van video's, of het maken van huiswerk; schermen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar hoeveel schermtijd is acceptabel voor een kind? En hoe stel je dit in op een smartphone? In deze blog bespreken we hoe je schermtijd voor je kind kan bepalen en instellen, zodat je als ouder de controle behoudt over hun digitale activiteiten.

Schermtijd voor een kind, is dat nodig?

Schermtijd is een belangrijk onderwerp voor ouders, zeker nu schermen een vaste waarde zijn in het leven van kinderen. Het is noodzakelijk om schermtijd voor je kind te reguleren, omdat overmatig gebruik kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen, zoals verminderde fysieke activiteit, slaapproblemen, en soms zelfs gedragsproblemen. Met behulp van schermtijd apps kan je als ouder een maximale schermtijd voor je kind instellen, waardoor je hun schermgebruik kan monitoren en beperken. Dit helpt niet alleen om een gezonde balans te behouden, maar het kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van betere gewoonten rondom schermgebruik. Door schermtijd voor je kind in te stellen, zorg je ervoor dat ze voldoende tijd overhouden voor andere activiteiten zoals buitenspelen, lezen, of tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Hoeveel schermtijd mag mijn kind per dag?

Er zijn verschillende richtlijnen met betrekking tot de hoeveelheid schermtijd die geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden. Hoewel KPN hierin geen specifiek advies kan geven, zijn er meerdere bronnen die waardevolle inzichten bieden. Het is belangrijk om te beseffen dat deze richtlijnen slechts suggesties zijn, en dat ouders uiteindelijk zelf moeten bepalen wat het beste werkt voor hun kind.

Schermtijd voor kinderen 0-5 jaar

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar adviseren experts zoals het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en Ouders van Nu om schermtijd zo veel mogelijk te beperken. Voor deze leeftijdsgroep geldt dat kinderen hooguit één uur per dag achter een scherm mogen doorbrengen. In deze levensfase is fysieke en sociale interactie namelijk cruciaal voor hun ontwikkeling. Het kijken van televisie of het spelen met een tablet moet daarom altijd onder begeleiding gebeuren en met een educatief doel.

Schermtijd voor kinderen 5-10 jaar

Kinderen van 5 tot 10 jaar kunnen wat meer schermtijd krijgen, maar het blijft belangrijk om dit te beperken. Een richtlijn die vaak wordt genoemd is maximaal anderhalf tot twee uur per dag. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het kijken van een educatief programma, spelen van een game, of gebruik van een computer voor schoolwerk. Ook in deze fase is het belangrijk om schermtijd te combineren met andere activiteiten, zoals sporten, spelen met vriendjes of vriendinnetjes, en tijd in de buitenlucht.

Schermtijd voor kinderen 10-15 jaar

Voor oudere kinderen, van 10 tot 15 jaar, neemt de schermtijd vaak toe door schoolwerk en sociale media. Toch wordt aangeraden om de schermtijd niet langer dan drie uur per dag te laten duren. Dit helpt om de negatieve effecten, zoals verminderde concentratie en slaap, te minimaliseren. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind over schermgebruik en om regelmatig te bespreken wat je kind online doet.

Schermtijd op iPhone instellen voor je kind

Voor ouders die hun kinderen een iPhone geven, biedt Apple handige tools om schermtijd te beheren en bijvoorbeeld ouderlijk toezicht in te stellen. Je kan schermtijd op een iPhone eenvoudig instellen via de volgende stappen:

  1. Ga naar ‘Instellingen’
  2. Selecteer ‘Schermtijd’
  3. Tik op ‘Configureer schermtijd voor gezin’, kies de naam van je kind en volg de instructies op
  4. Hier kan je dagelijkse limieten instellen voor verschillende apps en activiteiten, en ook bedtijd instellen, zodat het scherm op bepaalde tijden automatisch wordt geblokkeerd

Deze instellingen geven je als ouder controle over en inzicht in hoeveel tijd je kind dagelijks met een iPhone besteedt en ze helpen bij het bevorderen van bewust en verantwoordelijk schermgebruik.

Schermtijd kind instellen op Samsung of Android

Net als bij iPhones kan je ook op Samsung en andere Android-apparaten eenvoudig schermtijd en ouderlijk toezicht instellen voor je kind. Dit doe je als volgt:

  1. Open de ‘Instellingen’ op het Android-apparaat van je kind
  2. Ga naar ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’
  3. Selecteer ‘Schermtijd instellen’ en stel dagelijkse limieten in
  4. Je kan hier ook bedtijdfuncties instellen, zodat de telefoon tijdens slaapuren niet gebruikt kan worden

Deze instellingen helpen je om controle te houden op het schermgebruik van je kind op een Samsung of Android-toestel, en zorgen ervoor dat ze niet te veel tijd aan hun telefoon besteden.

Krijg grip op het telefoongebruik van je kind

Schermtijd instellen is slechts één van de vele manieren om grip te krijgen op het telefoongebruik van je kind. Bij KPN zijn er nog meer producten en diensten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Denk aan veilige mobiele abonnementen met beperkte internettoegang, de Kids Sim of de KPN Veilig app die je helpt om de online veiligheid van je kind te waarborgen. Daarnaast biedt KPN verschillende voordelen zoals bijvoorbeeld het mb’s delen samen met je kind of binnen je gezin. Door de tools te gebruiken die we aanbieden, zorg je ervoor dat je kind niet alleen verantwoord met schermen omgaat, maar ook veilig is tijdens het gebruik van een smartphone.

Met de juiste maatregelen kan je als ouder de schermtijd van je kind effectief beheren en hen begeleiden naar een gezonde balans tussen digitaal en fysiek leven.

Gerelateerde artikelen