Zo hou jij je je goede voornemen wél vol 

In de Attentkalender vind je verrassingen, zoals kadootjes, winacties of een goede deal. En we willen je inspireren met leuke blogartikelen. Weet jij al wat je beter of anders wil doen in 2025? Meer sporten? Beter eten? Minder schermtijd? De goede voornemens die we eind december maken, sneuvelen helaas meestal als het nieuwe jaar nog maar een paar weken oud is. Hoe komt dat? En hoe hou jij je makkelijker aan je goede voornemen? We geven je tips en handige digitale hulpmiddelen.

Vasthouden aan je goede voornemen blijft lastig. Mensen die wat ouder zijn weten dit misschien uit ervaring: van hen maakte volgens Motivaction vorig jaar 43 procent goede voornemens, tegenover 64 procent onder Gen-Z. Het opiniepanel van EenVandaag komt tot iets lagere, maar vergelijkbare cijfers. Bovendien blijkt dat een groot deel van de mensen met voornemens ze binnen een paar weken al opgeven. Naar schatting een op de tien mensen houdt het goede voornemen vol! 

Gewoontes veranderen gaat bepaald niet vanzelf. Daarvoor moet je bewust en gedisciplineerd bezig zijn, en het kost tijd en energie. Daarbij ligt de lat vaak onrealistisch hoog, zijn voornemens nogal eens negatief geformuleerd en is er van alles dat óók om je aandacht schreeuwt. En als resultaat uitblijft of je hebt een leer ‘gezondigd’, zakt de motivatie in. 

Tips  

Wat helpt is om realistische voornemens te maken. Begin met 5000 stappen per dag zetten in plaats van 10.000, als je nu nog helemaal niet wandelt. Het helpt ook om je goede voornemen positief te omschrijven. Bijvoorbeeld: ‘elke dag een gezonde snack eten’ in plaats van ‘niet meer snoepen’. Een planning kan helpen en een beetje support, zoals: ‘op maandag en donderdag naar de sportschool met Jeroen’. Daarnaast kunnen digitale hulpmiddelen je helpen om je goede voornemen vast te houden.  

Dit zijn onze favorieten: 

1. De app Habitica zet het veranderen van gewoontes om in een spel. Door dagelijkse taken en doelen te voltooien, verdien je punten. En dat is motiverend, je vooruitgang wordt zichtbaar. Of het nu gaat om mediteren, lezen of gezonder eten. Deze app focust dus niet op een bepaald voornemen (stoppen met roken, meer sparen) maar op gewoontes in het algemeen. 

2. MyFitnessPal is een populaire app die helpt bij een gezonde leefstijl. Je houdt dagelijks bij wat je eet en hoeveel je beweegt, en in welke vorm. Is je voornemen om af te vallen dan is dit een handige tool om je calorie-inname (en voedingswaarden) bij te houden. Je kunt zelf je doelen stellen met voor jou haalbare stappen. 

3. Stress verminderen is een voornemen dat regelmatig terugkomt, maar hoe doe je dat? De populaire app headspace biedt geleide meditaties en mindfulness-oefeningen die je erbij helpen. Je kunt klein beginnen met korte meditaties om meer rust en aandacht te vinden; smaakt het naar meer dan kun je het opschroeven. 

4. Je begint vast weleens een dag met focus, om die binnen een kwartier volledig kwijt te zijn aan afleidingen als sociale media. Wil je in 2025 minder tijd verspillen? Met Forest werk je aan het behouden van je focus door een virtuele boom te planten die groeit zolang je geconcentreerd blijft. Verlaat je de app, dan sterft de boom. Het spelelement helpt je om langer te concentreren. Wil je sowieso minder schermtijd? We schreven er eerder een blog over. Daar kan de app QualityTime trouwens ook bij helpen. 

5. Als je voornemen is om beter op je geld te letten, kan Dyme een goeie assistent zijn. Het is een online huishoudboekje-app, die je aan je bankrekening kunt koppelen. Daarmee krijg je inzicht naar welke categorieën je geld gaat (boodschappen, kleding, etc). Via Dyme kun je ook abonnementen opzeggen én je kunt Dyme erop uit sturen om no-cure-no-pay voor jou een betere deal te krijgen voor bijvoorbeeld je zorgverzekering of energiecontract. 

Kortom. Met realistische plannen, wat hulp van je omgeving én een beetje digitale hulp is jouw kans van slagen een stuk groter. Zet ‘m op, je kan het! 

Gerelateerde artikelen