In het begin van de jaren negentig, de periode dat ik opgroeide en televisie kijken nog tot een van mijn favoriete bezigheden behoorde, keek ik vaak naar de serie 12 steden, 13 ongelukken. Presentator Jan Douwe Kroeske, wie kent hem nog, nam je mee naar verschillende noodlottige situaties in het verkeer, waarbij toen nog onbekende acteurs het incident met volle overtuiging naspeelden. Omdat ik in die tijd graag muziek luisterde op mijn walkman, herinner ik mij vooral de aflevering waarbij een meisje werd aangereden omdat ze met muziek op haar oren de aanstormende auto niet aan hoorde komen. Vandaag de dag is de walkman niet meer zo in beeld, maar appen en bellen op de fiets des te meer. Daarom komt KPN met een slimme oplossing om de jongere fietser te beschermen tijdens hun fietstocht.
Het fietsslot 2.0
Om de jonge fietser te beschermen in het verkeer voor de verleiding van een app bericht of blik op de mobiele telefoon, ontwikkelt KPN samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een slim fietsslot. Dit slot praat met het mobiele netwerk en kan tijdelijk internet en bellen blokkeren zodra de tweewieler van het slot gehaald wordt. KPN is daarmee de eerste telecomprovider die via zijn mobiele netwerk de verkeersveiligheid van voornamelijk fietsende kinderen bevordert.
Veel ongelukken met de smartphone
Je zou denken dat fietsongelukken met name gebeuren door onoplettende weggebruikers, echter vaker dan we denken is er sprake van het gebruik van een mobiele telefoon bij een ongeval. En het probleem wordt helaas jaarlijks groter: één op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. In 2015 raakten 441 kinderen gewond en kwamen er 12 om het leven. Uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN blijkt bovendien dat niet alleen het gebruik van de smartphone op de fiets voor afleiding zorgt, maar dat het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van apps als Snapchat, WhatsApp en Instagram al zorgt voor een verminderde aandacht voor het verkeer.
Waarom een slim fietsslot?
Net als in de auto moet je als fietsende deelnemer aan het verkeer ook je aandacht op de weg houden, alles voor je eigen veiligheid. Omdat zelfs een trilling van een app al de aandacht van het verkeer kan afleiden, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die deze afleiding voorkomt. Met de Safe Lock, oftewel het slimme fietsslot, willen we een gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkelen voor ouders en hun kinderen.
Hoe werkt het slimme slot?
Om het slimme fietsslot te gebruiken moet je als eerste je telefoon koppelen aan het slot. Met de slaap nog in je ogen kan je vervolgens beginnen aan de rit naar je nieuwe schooldag. Je haalt je fiets uit de schuur en met de app maak je het slot open. Met het openen van de slimme fietsslot app en het ontsluiten van je fiets, kan je vervolgens geen gebruik meer maken van het internet. Je kan dus veilig op pad.
Nieuwsgierig geworden?
De Safe Lock zal eind van het jaar verkrijgbaar zijn in de winkels van KPN en zal rond de 100 euro kosten. Geïnteresseerden kunnen op de hoogte gehouden worden via www.kpn.com/onbikenophone.
De komende periode besteden wij aandacht aan kinderen en jongeren en hun relatie met de mobiele telefoon. Daarom hebben wij een website gemaakt waar je samen met je zoon of dochter een spel kan spelen over het gebruik van de mobiele telefoon en alles wat daarbij komt kijken.