De computermuis is in 1963 uitgevonden door Douglas Engelbart. De doorbraak komt in 1984 als Steve Jobs de muis standaard levert bij de eerste Apple Macintosh computer.
1963: eerste prototype
In de tijd dat hij werkt aan een onderzoekscentrum van de Stanford Universiteit vindt elektrotechnicus Douglas Engelbart de computermuis uit. Zijn collega Bill English bouwt in 1963 het eerste prototype: een houten doos met twee wielen en één knop om te klikken. Het apparaat dankt zijn naam aan het snoer dat erachter uitsteekt.
1968: presentatie verbeterde ontwerp
In 1968 presenteert Engelbart zijn verbeterde ontwerp. Het apparaatje heeft inmiddels drie knoppen en twee wielen. De aanwezigen zijn enthousiast over de mogelijkheden van de muis, waarmee een computer veel eenvoudiger te bedienen is.
1970: verdere ontwikkeling (Xerox)
Vanaf 17 november 1970 heeft Douglas Engelbart het patent in handen. Engelbart, in 1972 in dienst van Xerox, ontwikkelt zijn computermuis verder. Deze ‘balmuis’ staat in verbinding met wieltjes, zodat hij makkelijker te bewegen is. In 1981 brengt Xerox de muis in 1981 voor het eerst op de markt.
Vanaf 1984: doorbraak (Apple)
Steve Jobs, een van de oprichters van Apple, ziet de potentie van de muis en levert hem bij de eerste Macintosh computer in 1984. Het is een compacte variant met één knop. Vanaf dat moment is de muis niet meer weg te denken bij de pc.
1991: draadloze muis (Logitech)
Vanaf eind jaren ’80 komen er meer computermuizen op de markt. Deze vertalen de beweging van de bal met een optisch systeem in een signaal. Hierdoor worden computermuizen goedkoper, maar ook sneller en preciezer. In 1991 introduceert Logitech de eerste draadloze muis.
1995: muis met scrollwiel
De computermuis met het populaire en handige scrollwiel wordt sinds 1995 verkocht. Hiermee is het mogelijk om gemakkelijk tekst over het computerscherm te laten rollen. In 1996 neemt het scrollwiel een vlucht wanneer Microsoft het gebruikt voor de IntelliMouse.
1999: optische muis met led’s (Microsoft)
Een muisvariant die minder gevoelig is voor vuil en slijtage en gladheid van het onderliggende oppervlak is de optische muis. Het led-lampje registreert de beweging van de muis ten opzichte van de onderlaag. De beweging van de cursor is bij gebruik van een optische muis veel beheersbaarder.
2004: lasercomputermuis (Logitech)
Logitech introduceert de eerste lasercomputermuis in 2004. Deze bevat een laser en een minicamera. De bewegingen zijn zo veel preciezer vast te leggen, waardoor de muis deze beter registreert. Deze muis is als enige op glazen oppervlaktes te gebruiken.
Nu: laptops met touchpads en touchscreens
De afgelopen jaren worden muizen steeds vaker vervangen door touchpads (of trackpads). Dit is het vlak op een laptop waarmee de muisaanwijzer wordt bestuurd. Door het vlak aan te raken en uw vinger te slepen, verplaatst de cursor. Er zijn ook steeds meer laptops met touchscreens zoals bij smartphones standaard is.
Overzicht soorten muizen
Mechanische muis
De mechanische muis heeft onderaan een zwaar kogeltje (het muisballetje), die bij beweging van de muis meerolt. Deze rolbeweging wordt door de muisdriver en het besturingssysteem omgezet naar een beweging van de cursor op de monitor.
Optische muis
Bij de optische muis wordt gebruikgemaakt van een led-lampje, of een laser met een cameraatje aan de onderzijde. Het grote voordeel van de optische muis is dat deze veel preciezer is dan de muis met een balletje. Hij is ook minder gevoelig is voor vuil en slijtage.
Trackball of rugmuis
Bij trackball, of rugmuis, waarbij het rolletje bovenaan op de muis wordt geplaatst. Omdat de muis op zijn plaats blijft, heeft hij minder ruimte nodig. Het rolletje wordt niet vuil. De beweging is nauwkeuriger te beheersen met één vinger.
Pen tablet
De pen tablet is een pen met tekentablet waarop u kunt schrijven. De pen werkt als een vinger en is bedoeld voor tekenwerk. De pen geeft net als een gewone muis ook de positie van de cursor op het beeldscherm weer.
Penmuis
De penmuis werkt op alle oppervlakken. Hij heeft dus geen speciaal tekentablet nodig. Het is eigenlijk een pen met onderaan een heel kleine gewone muis die draadloos alle bewegingen aan de computer doorgeeft.
Touchpads op laptop
De touchpad op een laptop is een prima vervanging van de muis. Dit is het vlak op een laptop om de muisaanwijzer te besturen. Door het vlak aan te raken en uw vinger te slepen, verplaatst de cursor. Tikken op het touchpad werkt hetzelfde als een muisclick.
Touschscreens
Touchscreens zijn beeldschermen die gevoelig zijn voor aanraking. Door vinger over het beeldscherm te bewegen, beweegt de gebruiker de cursor. Het touchscreen dient meestal als vervanging van een muiscursor.
Voetmuis
De voetmuis is een computermuis waarmee u de cursor verplaatst door met uw voet over de grond te bewegen. Met de andere voet bedient u de muisknoppen.
Camera’s die ogen scannen
Het is tegenwoordig ook al mogelijk om de cursor met uw ogen te besturen. Een camera volgt de oogbewegingen. Door uw blik op een knop te richten of door met uw ogen te knipperen, kunt u een muisklik nabootsen.