Bankhelpdeskfraude is een populaire vorm van cybercriminaliteit. In 2022 bedroeg de schade door deze vorm van fraude bijna 51 miljoen euro. Hoe zorgt u ervoor dat u er niet intrapt?
Bij bankhelpdeskfraude doen criminelen zich voor als een medewerker van uw bank. Ze bellen u bijvoorbeeld over een dringend probleem. Daarbij spelen ze slim in op menselijk gedrag. Ze proberen uw vertrouwen te winnen, spelen in op angst of gebruiken andere psychologische trucs. Als zo’n oplichter u belt, lijkt het alsof het een echte medewerker van uw bank is.
Ze weten veel van u
Op uw telefoonscherm verschijnt het echte nummer van uw bank, of het lijkt erop. De persoon die u aan de lijn krijgt, heeft dezelfde naam als een echte medewerker. Soms noemen deze criminelen persoonlijke details, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum. Het lijkt alsof ze veel van u weten, waardoor het allemaal erg overtuigend overkomt.
Zo komen ze aan uw gegevens
Oplichters hebben uw gegevens vaak op illegale wijze in handen gekregen. Bijvoorbeeld via het hacken van websites van internetwinkels of via een datalek. Op het dark web, het verborgen deel van internet waarop criminelen actief zijn, zijn zelfs hele lijsten met telefoonnummers en andere persoonlijke informatie te koop. Of ze hebben u eerder een e-mail gestuurd met een verleidelijke aanbieding waarop ze u gegevens hebben laten invullen. Oplichters kunnen ook een belcomputer telefoonnummers laten uitproberen. U kunt er dus niets aan doen als een fraudeur u belt.
Dit willen ze u laten doen
Een veelgebruikte truc is dat de oplichter u waarschuwt dat er verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden op uw bankrekening. Ze bieden aan om uw geld veilig te stellen door het over te boeken naar een ‘veilige rekening’ of een ‘kluisrekening’. Om u verder onder druk te zetten, zal de oplichter zeggen dat u dit meteen moet doen. Maar kluisrekeningen bestaan helemaal niet. Als u het geld overmaakt, komt dit terecht op de bankrekening van de crimineel of een helper. Wanneer u erachter komt, bent u uw geld kwijt.
Ook kunnen oplichters vragen naar uw pincode of inlogcodes, zodat zij het geld naar een veilige rekening kunnen overboeken. Of ze sturen u een sms met een link naar internetbankieren. Via die link belandt u echter op een nep-website die heel veel op die van uw bank lijkt. Als u uw gegevens invult, heeft de oplichter uw inloggegevens of pincode in handen. Daarmee zal hij meteen uw bankrekening plunderen.
Een andere methode is om u te vragen software op uw computer te downloaden om uw computer op afstand over te nemen. Zogenaamd om u te helpen. Ook hier is het doel om uw inloggegevens of pincode te bemachtigen. Of de persoon die u aan de lijn heeft, vertelt dat uw betaalpas niet meer veilig is. Iemand van de bank of een koeriersdienst zal deze komen ophalen. Vaak staat er dan verdacht snel iemand bij u op de stoep om uw pas mee te nemen.
Dit kunt u doen
Heeft u het vermoeden dat u een oplichter aan de lijn heeft? Hang dan meteen op en zoek zelf het nummer van uw bank. Bel vervolgens terug en wacht totdat u een medewerker spreekt om te controleren of het verhaal klopt. Geef nooit uw inlogcodes of pincode aan iemand en laat uw computer ook niet op afstand overnemen. Klik niet op links die u naar een website sturen of die u software laten downloaden. En geef ook nooit uw pinpas af aan iemand.
Als criminelen eenmaal uw telefoonnummer hebben, dan kunt u vaak gebeld worden door verschillende oplichters. Ook uit het buitenland. Krijgt u een onverwacht telefoontje van een onbekend nummer? Neem dan niet op. Bij twijfel kunt u opzoeken wie u gebeld heeft. Bijvoorbeeld via wieheeftgebeld.nl. U kunt het telefoonnummer ook googelen. Controleer of er veel spammeldingen naar boven komen. Verdachte telefoonnummers kunt u blokkeren op uw telefoon. Overlast van ongewenste bellers kunt u ook bij uw telefoonprovider melden.
Toch opgelicht en dan?
Ben u er toch ingetrapt? U hoeft zich niet schuldig te voelen. U heeft te maken gehad met een crimineel die heel slim te werk is gegaan. Bel direct met uw bank en volg de aanwijzingen van de medewerker. In geval van nood kan uw bank op afstand al uw bankrekeningen, saldo’s, bankpassen of inlogapparaatjes blokkeren. U hoeft dit alleen maar te vragen aan uw bank, zelf hoeft u hier niets voor te doen. Doe ook aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900 - 8844 (lokaal tarief) of via de website van de politie.
Samengevat
Krijgt u een telefoontje dat u niet helemaal vertrouwt? Bedenk dan dat uw bank u nooit, maar dan ook nooit, zal vragen om:
- Uw inlogcodes, pincode of beveiligingscodes
- Geld over te maken
- Via een link direct in te loggen op internetbankieren of de app van uw bank
- Via een link in een e-mail of sms geld over te boeken
- Uw betaalpas op te sturen
- Iemand naar uw adres sturen om uw betaalpas op te halen
- Toegang te krijgen tot uw computer, tablet of smartphone
- Software op uw computer te laten downloaden.