U heeft vast weleens een browserextensie geïnstalleerd. Bijvoorbeeld om wachtwoorden op te slaan, advertenties tegen te houden of een YouTube-video te downloaden. Maar wat zijn deze extensies nu eigenlijk? En wat kunt u er allemaal mee?
De bekendste en meeste gebruikte webbrowser is Google Chrome. Andere populaire browsers zijn Edge, Firefox, Opera en Safari. Soms heeft u behoefte aan meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld automatische spellingscontrole als u iets invult op een webformulier. Of een wachtwoordmanager om uw wachtwoorden veilig op te slaan.
Wat doen browserextensies?
Voor al deze extra mogelijkheden kunt u een browserextensie installeren. Het zijn programmaatjes die u kunt downloaden en toevoegen aan uw browser. Ze worden ook wel add-ons genoemd. Elke extensie is bedoeld om een specifieke taak uit te voeren die de browser niet uit zichzelf kan doen. De meeste add-ons zijn geschikt voor alle typen browsers, zowel voor Microsoft, Apple en Google Maar er zijn ook browser specifieke add-ons.
Browserextensies kunnen een taak efficiënter uitvoeren of een proces automatiseren. Een veelgebruikte extensie is bijvoorbeeld een adblocker zoals uBlock Origin. Of AdBlock voor Safari. Deze houden advertenties tegen, zodat deze niet op uw scherm verschijnen. Ze beschermen u ook tegen trackers: die houden bij welke webpagina’s u bezoekt.
Andere extensies sturen u nieuwsberichten waarin u geïnteresseerd bent. Stadindex geeft u bijvoorbeeld een overzicht van al het nieuws in uw stad of dorp. Ook zijn er veel extensies waardoor u productiever kunt werken. Bijvoorbeeld Smallpdf om snel een pdf-document om te zetten in een Word-document.
Wat zijn de privacy-risico’s?
Sommige extensies vragen toegang tot bijna alles wat uw browser ziet: de pagina’s die u bezoekt en alles wat u typt, zelfs uw wachtwoorden. In het privacybeleid van de Google Translate-extensie staat bijvoorbeeld dat de add-on informatie verzamelt over uw locatie en de websites die u bezoekt. Ook zijn er extensies die weliswaar doen wat ze beloven maar ook advertenties tonen: adware. Ze vragen u om toestemming om de inhoud te wijzigen op de websites die u bezoekt. Concreet betekent dit dat u toestemming geeft om advertenties te tonen op deze sites. De makers van de extensies krijgen hiervoor geld van adverteerders. Om zo gericht mogelijk advertenties te tonen, zal zo’n extensie uw zoekopdrachten grondig analyseren.
De veiligheidsrisico’s
Sommige browserextensies zijn ronduit onveilig. Ze zijn gemaakt door criminelen om fraude te plegen. In zo’n extensie is een kwaadaardig programmaatje (malware) verstopt. Als u bijvoorbeeld op uw internetbankieren inlogt, stuurt deze malware u naar een nep-webpagina. Die lijkt heel veel op die van uw bank. Als u uw inloggegevens intypt, komen deze in handen van de criminelen. Vervolgens plunderen ze uw bankrekening.
Veilig omgaan met browserextensies
Waar moet u op letten als u veilig browserextensies wilt installeren?
Download alleen extensies uit officiële bronnen. De bekendste is Chrome Web Store. Ook voor Apple's browser Safari zijn er officiële extensies, zowel voor Mac, iPhone als iPad.
Is de extensie vaak gedownload? Heeft de extensie positieve reviews?
Is de extensie positief beoordeeld door deskundigen? Bijvoorbeeld in technische blogs?
Heeft de extensie een privacybeleid? Wat staat hierin?
Controleer de machtigingen waar de extensie om vraagt. Tot welke gegevens wil de extensies toegang hebben, en waarom?
Installeer alleen extensies waar u echt wat aan heeft. Elke add-on is immers een mogelijk privacy- of veiligheidsrisico. Verwijder extensies die u niet regelmatig gebruikt.
Beperk het aantal extensies tot maximaal vijftien. Als u er meer installeert, zult u merken dat het browsen trager functioneert. Uw laptop kan ook langzamer worden.
Controleer regelmatig de lijst met extensies in uw browser. In Chrome kunt u dat doen door op de drie verticale puntjes rechtsboven in te klikken. Vervolgens gaat u naar instellingen > extensies. Heeft u een Apple-apparaat? Ga naar Apple-menu > Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging en klik aan de rechterkant op 'Extensies'. Ziet u een extensie die u niet zelf heeft geïnstalleerd? Verwijder deze dan meteen.