Stukje van mij
Bij KPN gaan we voor een #BeterInternet. Nu eerst met speciale aandacht voor een veiliger internet, met de boodschap ‘Denk na voor je doorstuurt’. Hiervoor werken wij samen met kennispartners en zangeres MEAU, zij bracht hiervoor het nummer 'Stukje van mij' uit.
Van vertrouwen naar verraden
Met 'Stukje van mij' geeft MEAU een stem aan een kwetsbare, groeiende groep jongeren. Het is geïnspireerd op ervaringen van direct betrokkenen, het nummer vertelt over de gevolgen, de schaamte en het schuldgevoel van iemand wiens intieme beeld is doorgestuurd. KPN volgde haar, van kennismaking tot slotakkoord. Het nummer gaat over de gevolgen van online shaming en is gemaakt met hulp van kennispartners Rutgers, Fonds Slachtofferhulp en Helpwanted.
Bekijk in de minidocu hoe dit nummer tot stand is gekomen.
Hier kan je terecht
Je bent niet alleen. Maar liefst 1 op de 100 jongeren is slachtoffer van het ongewenst doorsturen van intieme foto's en online shaming. Hulp nodig? Hier kan je terecht.
Rutgers & Soa Aids Nederland
Sexting is meestal leuk en spannend. Toch gaat het weleens mis en worden beelden ongewild doorgestuurd. Dan is het nooit jouw schuld. Op Sense.info vind je info over seks, relaties en sexting. De site is een samenwerking tussen Rutgers, Soa Aids Nederland en de GGD.
WTFFF!?
Nou, precies dat. Als online seksueel misbruik je overkomt is het nooit jouw schuld en hoef jij je nergens voor te schamen. Maar hoe doe je dat? En waar kan je terecht voor hulp? Op WTFFF.nl, een website van Fonds Slachtofferhulp voor en door jongeren!
Helpwanted
Heb je te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Helpwanted staat voor je klaar met praktische hulp, persoonlijk advies en tips. Gratis en anoniem, via chat, mail of telefoon.
De gevolgen van ongewenst doorsturen en shaming kunnen levensgroot zijn. Maak je je zorgen, om jezelf of iemand anders? Bel 24/7 anoniem en gratis naar 0800-0113 of chat op
Samen voor een veiliger internet
Misschien denk je dat het jou nooit zou gebeuren. Of dat je er als omstander niets aan kan doen. Maar wie zich in online shaming verdiept, weet beter. Jij maakt het verschil.
Online ouderavond ‘Stukje van mij’
Zit jouw kind in de bovenbouw van de basisschool (groep 7/8) of op de middelbare school tot en met de 4e klas? In onze Online Ouderavond vertellen 2 experts, Francien Regelink en Elsbeth Reitzema, over hun ervaringen met online shaming en sexting (misbruik). En vooral hoe je dat tegen kan gaan en hoe je als ouder of verzorger onderwerpen thuis bespreekbaar maakt.
Hou het samen leuk
Sexting is het online sturen en ontvangen van intieme foto's en video’s. Spannend, want het is een manier van flirten. Maar, hou het wel leuk. Dus, check eerst bij de ander of je het mag delen of doorsturen. Want het is natuurlijk wel privé. En vertrouw de persoon met wie je samen aan sexting doet.
TikTok Talkshow
Het is vooral de nieuwe generatie die ook met de keerzijde van internet te maken heeft. KPN TikTok talkshow helpt jongeren vooruit. Elke aflevering komt een ander (onderbelicht) online probleem aan bod.
Je bent niet alleen
Francien Regelink stuurde op haar vijftiende een foto van haar borsten naar de jongen op wie ze verliefd was. Na de vakantie hingen er kopieën door de hele school. In een aangrijpend (en hoopvol!) boek deelt ze haar verhaal.
Aan de slag als middelbare school
Nadenken voordat je doorstuurt begint bij besef. Bewustzijn. Als je weet wat je iemand aandoet, maak je waarschijnlijk een andere keuze. En dat begrip voor elkaar begint vooral op school.
Gespreksstof
Een open gesprek kan jongeren helpen de risico’s van het delen van media te begrijpen. Door de discussie aan te gaan over thema’s als toestemming en grenzen, leren jongeren beter om te gaan met social media en met elkaar. Wat doe jij als school?
Gastles
Hoe ga je om met gevoelens van schuld en schaamte? En hoe kun je er zijn voor anderen? Fonds Slachtofferhulp is er voor alle slachtoffers van (online) seksueel geweld. Ze komen graag langs op school voor een gastles van iemand uit de praktijk.
Vraag Francien!
Francien Regelink is ervaringsdeskundige en neemt (gelukkig) geen blad voor de mond. Ze schreef er een prachtig, hoopvol boek over en gaat langs scholen met haar programma over ‘Shame sexting’.
Maak werk van weerbaarheid
Hoe maak je de jongeren in hun meest kwetsbare fase meer weerbaar? Wat is precies ’veilig gebruik’ van social media en wat geef je scholieren in de onderbouw en bovenbouw mee? Het thema van de Week van de Lentekriebels is dit jaar ‘Weerbaar online’. Misschien iets voor jullie school?
Hoe kan ik helpen?
Stuur niet door
Samen staan en gaan we voor een veiliger internet. Hoe? Door na te denken voordat je doorstuurt.
Spreek aan!
Zeg er wat van als een ander toch beelden doorstuurt. Spreek de persoon aan en geef aan dat het niet oké is.
Niet jouw schuld
Gaan jouw beelden toch ongewenst over het internet? Dan is het nooit jouw schuld. En je hoeft je niet te schamen. Nooit. Praat er over.
Geef steun
Is er iemand in jouw omgeving die te maken heeft met online shaming? Wil je wel helpen, maar weet je niet zo goed hoe? Kijk op
Kijk 'Blozende oortjes'
Praten over seksualiteit is voor tieners niet altijd even makkelijk. Hoe blijf je toch in gesprek? Wat geef je jongeren mee? Check de serie '
Hoe flirt jij?
Online flirten moet voor iedereen veilig, leuk en fijn zijn. Hoe pak jij flirten eigenlijk aan? Welke flirt-stijl past bij jou? En waar knap jij op af? Check it out op
#BeterInternet betekent voor ons
Benieuwd naar ons hele verhaal? Lees hier
Veiliger Internet
We zijn steeds meer online en delen steeds meer data. Hoe hou je daar grip op? Jouw veiligheid staat bij KPN voorop.
Socialer Internet
Online zijn we met elkaar in contact. Maar is dat nog menselijk? Is het wel wenselijk? En wat als sociaal contact niet vanzelfsprekend is? KPN zorgt voor verbinding.
Groener Internet
Alles wat we doen heeft impact. Ons streven is om die impact zo positief mogelijk te laten zijn en zo min mogelijk belastend voor het milieu. Hoe doen we dat?