Helemaal voorkomen kan niet. Cybercrime is een kat-en-muis spel waarbij de cybercrimineel steeds nieuwe invalshoeken bedenkt zodra u zich beter beschermt. Daarom is het belangrijk dat u doorlopend werk maakt van uw online veiligheid. Hoe kunt u zelf uw online veiligheid op orde brengen?
Breng de basisveiligheid op orde
Rob Kuiters, Technisch Security Specialist bij KPN: “Ook KPN werkt non-stop aan de online veiligheid van ons eigen netwerk en dat van onze klanten. Dit doen we vanuit ons Security Operations Center (SOC) voor grootzakelijke klanten. Vanuit het SOC monitoren we 24/7 alle datastromen en netwerken wereldwijd. Voor mkb-ondernemers bieden we dezelfde service via DearBytes. In het SOC van DearBytes in Den Haag kunnen mkb’ers 24/7 hun computersystemen, netwerken en website laten bewaken en beveiligen. En krijgen ze direct hulp bij eventuele aanvallen.
Cybercrime vraagt om specialistische kennis, maar ondernemers kunnen zelf ook gemakkelijk al veel doen om cybercriminelen minder kans te geven. Updates, sterke wachtwoorden, goede antivirussoftware en back-ups zijn heel belangrijk. ”
1. Wachtwoorden
Sterke wachtwoorden voor alle medewerkers en voor alle apparaten. Routers hebben bijvoorbeeld standaard wachtwoorden ('admin' en 'welkom01') die op internet te vinden zijn. Bij een nieuwe router moet u dus direct een persoonlijk wachtwoord instellen. Voor tips voor sterke wachtwoorden gaat u naar pagina 7 van dit magazine.
2. Beveiligingssoftware
Goede en up-to-date beveiligingssoftware en applicaties voor uw computersystemen én alle andere apparaten. Dat geldt ook voor privé apparaten die zakelijk gebruikt worden. Denk aan modems, routers, printers, smartphones. Kortom: alle apparaten die met internet verbonden zijn. Lees over het internet veiligheidspakket van F-Secure op de website.
3. Altijd up-to-date
Meest recente softwareversie voor uw operating systeem, apparaten en applicaties. Zorg ervoor dat u altijd up-to-date bent met de laatste patches en releases.
4. Beveilig uw website
Beveilig de website en webshop met een SSL-certificaat zodat data versleuteld verstuurd wordt. Zorg ervoor dat de websitesoftware altijd up-to-date is en beperk het aantal inlogpogingen. U kunt automatisch IP-adressen blokkeren die kort na elkaar fout inloggen. Lees nog meer over het beveiligen van uw website op The Digital Dutch.
5. Afsluiten van systemen
De laptop in de slaapstand zodat u morgen direct weer verder kunt? Liever niet. Met het volledig afsluiten van systemen verhoogt u de veiligheid.
6. Versleutel alle data
Met encryptie van data zorgt u voor extra beveiliging. Versleutel de gegevens op harde schijven en de data die u verstuurt. Dat kan met een VPN-verbinding (Virtual Private Network) zoals F-Secure Freedome.
7. Extensies zichtbaar maken
Zet de optie ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ uit in de mapopties van Windows Verkenner. Zo kunt u makkelijker kwaadaardige bestanden herkennen. Klik sowieso niet op toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’.
8. Segmenteer uw netwerk
Creëer groepen in uw netwerk die u scheidt met een firewall. Zo voorkomt u dat een virus alle computers infecteert. Op de website van DearBytes leest u hoe u dat aanpakt.
9. Veilig online
Bied medewerkers een verbinding die veiliger is dan WiFi, bijvoorbeeld 4G of VPN, en maak heldere afspraken. Bijvoorbeeld over niet inloggen op openbare WiFi, niet printen op openbare printers en geen bedrijfsdocumenten opslaan in de publieke cloud. En over het altijd vergrendelen van het scherm, direct doorvoeren van updates en het meteen aan u doorgeven van vermiste USB-sticks, mobiele telefoons of laptops.
10. Maak een back-up
Back-ups van (vitale) bestanden in de cloud en offline. Met een back-up van uw software, bestanden, site en databases kunt u na een crash of cyberaanval weer snel aan de slag.
Wilt u meer weten over het tegengaan van cybercrime?