Van het automatiseren van processen tot het nauwkeurig voorspellen wanneer kostbare machines uitvallen: AI maakt het mogelijk. Maar het vraagt ook om een betrouwbare infrastructuur en extra rekenkracht. Want steeds meer toepassingen maken gebruik van de kracht van AI. Dat maakt een robuust en veilig digitaal fundament onmisbaar. Zeker in sectoren als de industrie of de zorg, waar AI-toepassingen over mensenlevens of miljoenenomzet gaan.
Bijna iedereen kent inmiddels wel de populaire generatieve AI-toepassingen als ChatGPT. In kantooromgevingen raken deze al steeds meer ingeburgerd. Maar het biedt ook in andere werkomgevingen, zoals de productie-, of de zorgvloer, oneindig veel mogelijkheden.
Continuïteit van productie en zorg
Zo helpt AI om de continuïteit, veiligheid en efficiëntie van dagelijkse (kritische) processen te vergroten. Bijvoorbeeld door voorspellend onderhoud aan kostbare apparatuur en machines mogelijk te maken: daarmee voorkom je stilstand en verstoringen in je werk- en zorgprocessen. Of met de intelligentie en automatische besluitvorming die nodig is voor de inzet van zelfrijdende voertuigen: ondanks tekorten aan personeel, zorgen autonome voertuigen en robots – van medicijnkarren in ziekenhuizen tot heftrucks en productielijnen op een industrieterrein – er toch voor dat goederen, medicijnen of materialen van A naar B worden verplaatst.
Ook in andere sectoren zoals de transport en logistiek draagt AI bij aan het verhogen van de continuïteit en efficiëntie. Voorbeelden zijn intelligente sorteerstations of slimme drones in magazijnen: dankzij getrainde AI-modellen kunnen ze onvermoeibaar blijven rijden en vliegen, om de voorraad continu zo optimaal mogelijk te houden en daarmee de opslagkosten te reduceren. Kwaliteitscontroles en geoptimaliseerde routes: dankzij AI gebeurt het efficiënter én nauwkeuriger.
De 3 belangrijkste eisen aan je infrastructuur
Organisaties in de industrie, zorg en logistiek opereren vaak op grote terreinen en omvangrijke locaties met meerdere gebouwen of hallen, vaak met stalen, betonnen of goed geïsoleerde constructies die de verbinding op de proef stellen. Hoewel kwalitatieve data één van de belangrijkste ingrediënten is om AI in te zetten, vraagt het ook om een krachtige infrastructuur die snelle besluitvorming mogelijk maakt.
De 3 belangrijkste eisen zijn:
1. Betrouwbare en krachtige connectiviteit
Voor het inzetten van AI is data nodig. Connectiviteit maakt het mogelijk om gegevens van verschillende bronnen, zoals slimme camera’s, sensoren, machines of AGV’s, realtime te verzamelen. Onderbrekingen in de verbinding kunnen leiden tot verlies van gegevens en verminderde prestaties van AI-toepassingen. Om dat te voorkomen is een betrouwbare, stabiele en veilige (mobiele) verbinding nodig. Die ook schaalbaar is voor het toenemende aantal AI-toepassingen op de productie- of zorgvloer. Zoals (private) 5G.
2. Grote rekenkracht ter plekke
AI vraagt om meer rekenkracht dan traditionele technologie. Zeker als je het hebt over de inzet van AI voor kritische processen wil je dat AI-modellen en algoritmes realtime de juiste beslissingen nemen. Een kleine vertraging kan grote gevolgen hebben. Daarom organiseer je die rekenkracht het liefst ter plekke – op de ‘edge’ – zodat de hoeveelheid gegevens die over het netwerk moet worden verzonden laag blijft en de latency wordt verminderd.
3. Veilige en efficiënte dataopslag en -verwerking
De meest logische plek voor de dataopslag en -verwerking is afhankelijk van de toepassing. Bevindt al je data zich al op locatie? Of gaat het om tijdkritische toepassingen waar het AI-model op de milliseconde moet beslissen? Dan is het zinvol om je data op locatie te houden – op de edge. Daardoor ben je niet afhankelijk van externe datacenters en je data blijft lokaal, wat de veiligheid ten goede komt. Bovendien scheelt het in de kosten: je stuurt alleen relevante en noodzakelijke data naar de cloud. Daarentegen zijn er ook AI-toepassingen waar juist de private of publieke cloud voordelen biedt, bijvoorbeeld voor het trainen en voeden van algoritmes en AI-modellen. Dit vraagt om een holistische aanpak en een gedegen strategie.
Hét antwoord: een modulaire campusoplossing
Met een modulaire campusoplossing creëer je het stevige digitale fundament dat je nodig hebt voor het succesvol inzetten van AI op jouw locatie. Zo’n modulaire campusoplossing bestaat ten eerste uit (private) 5G voor krachtige mobiele connectiviteit, hoge bandbreedtes en minimale latency. Daarnaast biedt het edge computing voor de grote rekenkracht en snelle dataverwerking ter plekke. Aangevuld met indoor lokalisatie voor controle en grip over de realtime locatie van medewerkers en assets. Zo reken je op een krachtig en stabiel digitaal fundament, dat tegelijk veilig en flexibel genoeg is voor het inzetten van AI en andere nieuwe technologieën.
Meer weten?
Met onze campusoplossing – KPN Campus – reken je op een robuust digitaal fundament. Hoe dat precies werkt, ontdek je in ons eBook Versnel je digitale transformatie op locatie. Werk je bij een zorginstelling en wil je weten hoe je succesvol AI kunt inzetten dankzij zo’n digitaal fundament? Meld je dan aan voor het webinar 'AI succesvol toepassen in de zorg' op 6 juni.
Versnel je digitale transformatie op locatie
Nieuwe technologieën zoals AI, AR en hyperautomatisering stellen nieuwe eisen aan je infrastructuur. Ontdek welke bouwblokken het betrouwbare en veilige fundament vormen voor digitale innovatie op locatie.
Download