De netwerkvereisten van automatisch geleide voertuigen

De inzet van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) bij organisaties groeit al jaren. Deze groei zet de komende jaren verder door. AGV’s zijn er in verschillende soorten en maten, met ieder eigen specificaties en kenmerken. Ze spelen vaak een cruciale rol in bedrijfsprocessen. Hoe zorg je dat je klaar bent voor de grootschalige inzet van deze innovatieve technologie?

In een tijd waar kosten onverminderd hoog zijn en tekorten op de arbeidsmarkt zorgen voor uitdagingen, zoeken organisaties naar slimme oplossingen om de productiviteit te verhogen. Eén van de oplossingen zijn automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s). Niet alleen de logistiek en industrie profiteren van autonoom rijdende voertuigen en robots, maar ook in de zorg neemt de inzet hiervan toe.

Van zelfrijdende vorkheftrucks tot medicijnkarren: er zijn verschillende voorbeelden van autonome voertuigen die wereldwijd en in Nederland worden ingezet voor het verplaatsen van goederen van A naar B. Ze zijn 24/7 beschikbaar, maken geen onderscheid tussen weekend- en werkdagen, kunnen lange uren maken zonder pauzes en werken met de grootste precisie. Kortom: de ideale extra ‘arbeidskracht’.

Productiviteit en veiligheid omhoog

Efficiëntie van operationele processen, het verminderen van doorlooptijden en de meest optimale routes: de inzet van AGV’s transformeert logistieke processen. Bovendien kunnen ze ondersteuning bieden bij zwaar werk of werkzaamheden zelfs volledig overnemen van mensen.

Naast operationele efficiëntie bieden AGV’s ook voordelen als het gaat om veiligheid. Denk aan risicovolle omgevingen of terreinen met veel (schadelijke) stoffen. Door op dit soort omgevingen onbemande of op afstand bestuurbare voertuigen in te zetten in plaats van bemande voertuigen, worden medewerkers minder blootgesteld aan risicovolle situaties. Samen met Verbrugge Terminals experimenteerden we hier al mee (bekijk de video over het aansturen van onbemande voertuigen vanuit één teleoperatiecentrum bij Verbrugge Terminals).

Kenmerken aan je infrastructuur

AGV’s zijn er in uiteenlopende varianten, geschikt voor verschillende toepassingen. Zo zijn er varianten die worden aangestuurd door vaste magneetbanden of draden in de vloer, vooral geschikt om repetitieve routes uit te voeren. Maar ook meer geavanceerde voertuigen die volledig autonoom bewegen en realtime met andere machines, voertuigen en robots kunnen communiceren. Die laatste zijn geschikt voor meer dynamische omgevingen zoals fabrieken. Welke variant voor jouw organisatie het meest relevant is, is sterk afhankelijk van de toepassing.

We zien drie belangrijke kenmerken voor de aansturing van autonome voertuigen en robots:

1.     Betrouwbare, snelle en veilige connectiviteit

Om realtime te communiceren met andere voertuigen en robots op locatie, de fysieke omgeving en het aansturingssysteem vereisen autonome voertuigen een veilig en betrouwbaar netwerk. De connectiviteit moet er altijd zijn om onderbrekingen en stilstand te voorkomen. Moderne connectiviteit – zoals WiFi of (private) 5G – kan zorgen voor de benodigde bandbreedte en lage latency (vertraging). Dat is cruciaal, voor de navigatie en het vermijden van obstakels. Een te hoge latency kan vertragingen veroorzaken in de instructies naar AGV’s, wat kan leiden tot inefficiëntie of zelfs botsingen. Bovendien moet de verbinding veilig zijn, zodat de gegevensoverdracht tussen de voertuigen en het aansturingssysteem beschermd is tegen cyberdreigingen.

2.     Data verzamelen, opslaan en verwerken

De inzet van AGV’s en robots gaan gepaard met enorme hoeveelheden data: van locatiegegevens tot prestatieanalyses. En van camerabeelden tot sensorgegevens. Het effectief verwerken van deze data vraagt om een gedegen strategie. Bijvoorbeeld een multicloudstrategie. Hiermee combineer je de lokale rekenkracht van edge computing met de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud. Lokale servers kunnen – op basis van in de cloud getrainde AI- en ML-algoritmes - realtime beslissingen nemen en daarmee direct reageren op veranderingen op de werkvloer.

3.     Klaar voor de toekomst

De hoeveelheid robots, sensoren en andere nieuwe technologieën op de werkvloer neemt snel toe. En daarmee ook de drukte op het bedrijfsnetwerk. De verwachtingen zijn bovendien groot: we willen ze op afstand kunnen besturen, razendsnel met ze kunnen communiceren, overal en altijd weten waar ze zijn. De aansturing van kritische processen stelt hogere eisen aan je infrastructuur dan applicaties in bijvoorbeeld de kantooromgeving. Deze moeten het altijd doen. Dit betekent dat je een betrouwbare en veilige infrastructuur nodig hebt die mee kan schalen naarmate de vloot aan AGV’s en automatisering op je locatie of terrein groeit, die de verschillende technische vereisten aankan en je tegelijkertijd in staat stelt de regie te behouden.  

Onze oplossing: KPN Campus

KPN Campus is onze modulaire oplossing die een veilige en betrouwbare infrastructuur biedt voor je toepassingen op locatie. Toepassingen in de breedste zin van het woord: connected machines, AI, robots, autonome voertuigen – noem maar op. Onze oplossing bestaat uit meerdere bouwblokken, zoals 5G, edge computing, LAN en indoor lokalisatie. Hierdoor kan je de oplossing helemaal passend kunt maken voor jouw organisaties en jullie locatie.

Meer weten?

Aan de slag met automatisering in je logistieke centra of productielocatie? Lees meer in ons blog ‘Smart warehouses: hoe digitale innovatie de logistieke sector transformeert’. Of ontdek de cruciale rol over een veilig en betrouwbaar digitaal fundament voor digitale innovatie op locatie in ons eBook ‘Versnel je digitale transformatie op locatie’

Versnel je digitale transformatie op locatie

Nieuwe technologieën zoals AI, AR en hyperautomatisering stellen nieuwe eisen aan je infrastructuur. Ontdek welke bouwblokken het betrouwbare en veilige fundament vormen voor digitale innovatie op locatie.

Download

Gerelateerde artikelen