De (on)mogelijkheden van vitaliteitsmetingen

Hippe wearables zoals smartwatches en activitytrackers die de gezondheid monitoren, zijn in korte tijd razend populair geworden. Door hun intrede op de werkvloer zien werkgevers mogelijkheden voor gezondheidsprogramma’s, coaching en bijvoorbeeld productiviteitsverhoging. Maar wettelijk mogen zij heel weinig.

Zelf monitoren

Er is echter 1 probleem. Werkgevers en wearables zijn vooralsnog een lastige combinatie. Vooral door de Nederlandse privacywetgeving. Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van medewerkers verwerken. Ook niet met toestemming van een medewerker. Daan: ‘Bedrijven kijken nu nog sterk naar wat zij kunnen en mogen. Ik adviseer vooral om medewerkers de vrijheid te geven en hen te faciliteren om zichzelf te monitoren. Data organisatiebreed benutten kan alleen op geaggregeerd niveau. Daarbij is vrijwilligheid en draagvlaak in de organisatie cruciaal en moet kristalhelder zijn wat het doel is en wat ermee gebeurt. De beslissing moet bij medewerkers blijven liggen.’

Grote verschillen

Er kan steeds meer, goedkoper en eenvoudiger worden gemeten: bewegingen, hartslag en bijvoorbeeld slaappatronen. Maar er bestaan ook al variabelen voor sociale interactie en bijvoorbeeld groepsdynamiek. Op persoonlijk niveau kunnen metingen leiden tot meer bewustzijn, focus, actie en resultaten. Naast ontwikkeltoepassingen wijst Daan op de mogelijkheden bij risicovolle werkzaamheden. ‘Denk aan het meten van bijvoorbeeld bukbewegingen in de bouw met een sensor in een t-shirt of het meten van variabelen bij mensen die werken met gevaarlijke stoffen.’ Dat de draagbare technologie grote verschillen kan maken, blijkt uit diverse internationale onderzoeken. Een studie van PwC uit 2014 toonde al aan dat de productiviteit van werknemers die een tracker dragen, toeneemt met 8,5 procent en hun tevredenheid met 3,5 procent.

Amerikaanse toestanden

In andere landen gaan werkgevers al aanzienlijk verder met metingen onder medewerkers. Zeker daar waar de privacywetgeving minder strikt is. In de Verenigde Staten zijn er tientallen voorbeelden van grote ondernemingen die activiteitsgegevens van werknemers bijhouden. Daan: ‘Daar worden zelfs analyses gemaakt om te voorspellen hoeveel vrouwelijke medewerkers de kans hebben om zwanger te raken. Werkgevers hebben soms ook inzage in medische gegevens.’ Waaien die ontwikkelingen uiteindelijk ook niet over naar Europa? ‘Ik moet er niet aan denken, maar ik kan me dat ook niet voorstellen met de Nederlandse en Europese wetgeving.’


Meer over Daan Rottinghuis

Daan is consultant bij KPN Consulting. Hij houdt zich bezig met de meetbare werk-omgeving van de toekomst. Daan maakt het onbekende inzichtelijk en helpt organisaties de waarde hiervan te benutten.

- Auteur: Daan Rottinghuis




Bron: PW De Gids

Gerelateerde artikelen