Thuiswerken begint te wennen, maar het blijft voor veel mensen een beetje improviseren. Inmiddels heb je je vast gerealiseerd dat zo’n kantooromgeving toch best praktisch is. Hoe creëer je zo’n omgeving thuis? Gelukkig zijn een heleboel mensen je al voorgegaan als het gaat om werken op plekken die niet altijd voor de hand liggen. Drie digital nomads delen hun beste tips.
Digital Nomad Hieke Voorberg is freelance copywriter en makelaar in het Spaanse Tarragona. Haar eerste advies: “Als je nu tijd bespaart die je normaal in de file zou staan of in de trein zou zitten? Gebruik die tijd dan om iets te doen wat je jezelf anders niet zou gunnen. Maak een wandeling voordat je aan het werk gaat bijvoorbeeld, of volg een interessante online cursus. Daarmee wordt je leven leuker en gevarieerder, waardoor je ook weer met meer plezier aan het werk gaat.”
Een fris hoofd
Zelf gaat Voorberg graag even naar zee samen met haar dochtertje, voordat ze begint met werken. “Even uitwaaien, een fris hoofd. Dat houd ik zo door tijdens het werken alle afleidende factoren weg te halen: geen WhatsApp bijvoorbeeld, dat leidt af en daardoor ben ik alleen maar langer met werk bezig. In plaats daarvan houd ik mezelf aan duidelijke tijdblokken waarbinnen ik werk. Op die manier kom ik zó in de juiste flow. Is zo’n tijdsblok klaar, dan doe ik tussendoor even iets heel anders. Bijvoorbeeld wat tokkelen op mijn gitaar, of de was. Weet je, hoe strakker je je werkdag organiseert, hoe meer je daarbuiten vrij kunt zijn.”
Dat helpt ook voorkomen dat je te lang doorgaat, stelt Voorberg. Waar je op kantoor op een gegeven moment de deur achter je dichttrekt, bestaat thuis of op een andere plek het gevaar dat je maar blijft doorgaan. “Daarom stel ik ’s ochtends zelf heel duidelijk vast wat ik op die dag wil bereiken en stop ik ook echt wanneer ik dat heb bereikt. Daarna beloon ik mezelf door iets leuks te gaan doen, naar het strand bijvoorbeeld. Op die manier focus ik me op mijn output en niet enkel op het aantal uren dat ik maak. Daardoor ben ik echt beter en efficiënter gaan werken, heb ik gemerkt, en heb ik er ook nog eens meer plezier in. Vergeet die negen-tot-vijfmentaliteit en stop met je daar schuldig over voelen. Onthoud: het werk is toch nooit klaar, het stopt niet als jij niet stopt.”
Geef jezelf de ruimte
Hedwig Wiebes is schrijver en woonde twee jaar als echte digital nomad in een Volkswagenbusje. “Grote kans dat je weg van kantoor heel wat meer de ruimte hebt om te spelen met je bezigheden en ze kunt aanpassen naar je energieniveau en hoe je je op dat moment voelt. Voel je ’s ochtends al dat het geen topdag gaat worden? Gebruik je uren dan om door je mail te lopen of taken van administratieve aard te doen, in plaats van dat je aan dat uitdagende project gaat werken wat je eigenlijk in gedachten had. Andersom werkt ook: geef jezelf de ruimte om je energie en creativiteit te gebruiken als je merkt dat je daarvan bruist en verspil het niet aan eentonige klusjes.”
Als je niet op kantoor zit waar iedereen rustig en gefocust aan het werk is, kan de wereld je flink afleiden, vervolgt ze. “Schaf een goede noise-cancelling hoofdtelefoon aan. Daarmee sluit je je niet alleen af van irritatiefactoren, het laat eventuele huisgenoten of omstanders ook duidelijk zien dat je in je eigen wereld zit en niet gestoord wenst te worden.” Ook fijn: ondanks die ene mindfulnesscursus op de afdeling werd het wellicht niet bepaald geaccepteerd om tussen het werk door een ademhalingsoefening te doen. “Thuis kun je tussen de bedrijven door prima je yogamat uitrollen als die ene collega of klant het bloed onder je nagels vandaan haalt en je echt even een pauze moet inlassen. Al haal je maar een paar minuten rustig adem terwijl je voor je uit staart, weg van je standaard werkomgeving is het gewoon makkelijker om jezelf te geven wat je nodig hebt, zodat je daarna weer optimaal kunt presteren.”
Lange werkvakantie
Stefanie Kenter is marketingmanager bij KPN en reisde afgelopen zomer als digital nomad door Europa. Zij vertelt: “Wat als we voor de verandering niet thuis werkten, zoals we door de situatie genoodzaakt waren, maar er een lange werkvakantie van maakten? Die gedachte van mijn vriend en mij bleek al snel heel realistisch. Dankzij alle technologische mogelijkheden (zoals een laptop en smartphone van mijn werkgever) van vandaag de dag kun je eigenlijk waar dan ook aan de slag. Het belangrijkste is natuurlijk om te zorgen dat je goed en vooral betrouwbaar internet hebt. Anders beland je net als wij op een drukke werkdag in een Tsjechische McDonalds waar het lokale netwerk niet meewerkt. Ook zoiets: moet je op je bedrijfsnetwerk inloggen via tweefactorauthenticatie? Houd daar rekening mee. In de bergen hadden wij juist wel internet maar geen telefoonbereik, en kon mijn vriend de inlog-sms niet ontvangen.”
Natuurlijk maakten Kenter en haar vriend gebruik van vpn om veilig in te kunnen inloggen op onbekende wifinetwerken. “Een realistische werkplek is ook geen overbodige luxe”, lacht Kenter, terwijl ze vertelt over die keer dat ze bij een idyllisch meer arriveerden met blokhutjes ernaast, waar het stikte van de muggen. Ook belangrijk, stelt ze: houd duidelijk contact met je leidinggevende over je omstandigheden en de projecten waar je mee bezig bent. En of het allemaal lukt. “Buiten kantoor verlopen de dingen nu eenmaal wat minder voorspelbaar. Daar is goed op in te springen, als iedereen maar duidelijk op de hoogte is. Heb je een belangrijke werkdag met onmisbare afspraken of taken? Weet van elkaar wie iets zou kunnen overnemen mocht er onverhoopt iets verkeerd lopen.”
Zo maak je van jouw thuiswerkplek een paradijs
Werk je zelf ook op allerlei verschillende plekken? En zoek je naar slimme oplossingen om vanaf jouw favoriete werkplek overal online te kunnen zijn? Kijk dan op kpn.com/thuiswerken hoe jij dit aan kunt pakken.