Van je auto openen met een app tot valdetectie en locatiebepaling, het wordt allemaal mogelijk gemaakt door het Internet of Things. IoT is nu al niet meer weg te denken en zal in de komende jaren een nog grotere rol gaan spelen. Dit zijn volgens de IoT-experts van KPN de belangrijkste trends.
1. Adoptie IoT komt in stroomversnelling
Het IoT raakt steeds meer ingeburgerd. Denk aan slim energiebeheer, het monitoren van EV-laadpalen en smart logistics. Ook in de gezondheidszorg zien we innovatieve toepassingen, zoals realtime patiëntmonitoring. Verschillende factoren stimuleren de verdere adoptie van het IoT:
● Wetgeving en regulering: de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven bijvoorbeeld om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Maar dan moet je wel weten wat die impact is. Meten is weten. Voor dat meten worden steeds meer IoT-apparaten zoals slimme CO2-meters ingezet.
● Personeelstekorten: het implementeren van IoT-oplossingen en het digitaliseren van processen is voor bedrijven een manier om efficiënter te werken. Bedrijven kunnen met deze efficiëntieverbetering in tijden van personeelstekorten toch aan de vraag van klanten blijven voldoen.
● Technologie: technologieën zoals embedded sim (e-sim) en AI maken processen eenvoudiger en voegen waarde toe aan het Internet of Things. Hiermee stimuleren ze de verdere adoptie van IoT en worden bedrijven in staat gesteld om bijvoorbeeld kosten te optimaliseren.
2. IoT wordt AIoT
In de afgelopen jaren zagen we de definitieve doorbraak van kunstmatige intelligentie, vooral dankzij de populariteit van ChatGPT. Ook IoT-apparaten maken steeds vaker gebruik van AI. ‘Artificial Intelligence of Things’ (AIoT) analyseert niet alleen de data die IoT-apparaten verzamelen, maar vertaalt deze ook naar acties om processen efficiënter te laten verlopen. Zo kan AIoT in de logistiek de routeplanning optimaliseren op basis van realtime verkeersinformatie, of in de gezondheidszorg vroege waarschuwingssignalen detecteren voor medische interventie.
AI zal binnen IoT op meerdere manieren worden toegepast:
● Generatieve AI: generatieve AI wordt ingezet om complexe infrastructuuroplossingen te ontwerpen en simulaties te creëren die praktijkscenario’s nabootsen, zoals digital twins. Deze virtuele kopieën van fysieke systemen helpen bij het testen en optimaliseren van verschillende scenario’s, zonder daadwerkelijk fysieke veranderingen te hoeven aanbrengen.
● Predictive maintenance: AI-modellen voorspellen de onderhoudsbehoeften van industriële machines door continue monitoring van prestatiegegevens. Bedrijven voorkomen met deze technologie storingen, besparen kosten en verhogen de efficiëntie. In de transportindustrie kunnen deze modellen bijvoorbeeld voorspellen wanneer vrachtwagens onderhoud nodig hebben en zo onverwachte stilstand voorkomen.
● Edge computing voor realtime analyses: ‘AI on the edge’ maakt het mogelijk om AI-modellen direct op de IoT-apparaten zelf te draaien. Gegevens worden lokaal geanalyseerd, wat realtime inzichten en directe acties mogelijk maakt. Een voorbeeld hiervan is de lokale verwerking van camerabeelden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de werking van verkeerslichten af te stemmen op de actuele verkeersstromen.
● AI-gedreven beveiliging: AI speelt een cruciale rol in het beschermen van IoT-apparaten tegen cyberdreigingen. Toepassingen zijn onder andere geavanceerde threat modeling, systemen die snel reageren op aanvallen door afwijkingen in netwerkgedrag te herkennen en technieken om bedreigingen vroegtijdig te signaleren en onschadelijk te maken.
3. Het roaminglandschap voor IoT verandert
IoT-oplossingen moeten wereldwijd kunnen werken en verbinding kunnen maken. Het roaminglandschap is echter flink in beweging. In sommige gevallen wordt de implementatie van internationale IoT-oplossingen complexer in plaats van eenvoudiger.
In sommige regio’s zoals Zuid-Amerika en Azië wordt wet- en regelgeving ingevoerd waarbij de verplichting geldt om gebruik te maken van lokale profielen. De vraag naar connectiviteit via LTE-M- en NB-IOT-technologie neemt toe, maar we zien ook dat deze technologieën niet altijd opengesteld zijn voor roamende sims, of dat die technologieën nog in de fase van uitrol zijn. Tot slot zijn er operators die vaker landing fees in rekening brengen voor sims die op hun netwerk actief zijn.
Voor KPN is het van belang om actief oplossingen te kunnen ondersteunen waar wereldwijde connectiviteit noodzakelijk is. Zo breiden we continu het aantal roamingovereenkomsten met operators wereldwijd uit, met name voor LTE-M- en NB-IoT-netwerken en om te voldoen aan Service Level Agreements. Klanten kunnen nu al verbinding maken met meer dan 600 mobiele netwerken in meer dan 190 landen. Daarnaast omarmt KPN technologieën zoals e-sim, LTE Cat 1.bis en satellietcommunicatie als mogelijke oplossingen voor de toekomst.
4. E-sim komt breed beschikbaar voor IoT
De embedded sim (e-sim) kennen we vooral uit de consumentenmarkt. Dit is een digitale simkaart die ingebouwd is in apparaten zoals smartphones en tablets. Het voordeel voor de gebruiker is dat ze van provider kunnen wisselen of een provider kunnen toevoegen zonder de simkaart fysiek te vervangen. De ‘provisioning’ gebeurt op afstand, wat het eenvoudiger maakt om apparaten snel te activeren en te verbinden met mobiele netwerken.
De verwachting is dat ook steeds meer IoT-oplossingen gebruik gaan maken van e-sims. In het derde kwartaal van dit jaar wordt de nieuwe technische eSIM IoT Technical Specification GSMA SGP.32 verwacht. Deze specificatie is specifiek gericht op industriële IoT-toepassingen zoals industriële apparatuur, slimme meters en de automotive sector en biedt meer flexibiliteit. De mogelijkheid om meerdere profielen van verschillende providers te beheren maakt een naadloze, internationale implementatie van IoT-oplossingen mogelijk.
KPN bereidt zich samen met klanten en partners nu al voor op deze nieuwe specificatie. Samen met enkele belangrijke leveranciers testen we oplossingen die van de nieuwe specificatie gebruikmaken, met als doel om deze in het derde kwartaal van dit jaar op de markt te brengen. Zo zorgen we ervoor dat nieuwe technologie naadloos integreert en voldoet aan de verwachtingen van klanten en partners.
5. Satelliet voor IoT-connectiviteit wint aan populariteit
Satellietcommunicatie wordt steeds populairder, vooral in gebieden waar de traditionele ‘aardse’ netwerken een beperkte dekking hebben. De dalende kosten voor satellietcommunicatie maken satelliettechnologie in specifieke gevallen ook aantrekkelijk voor IoT-toepassingen. Het biedt extra redundantie voor kritieke IoT-toepassingen die een constante verbinding vereisen. Denk aan toepassingen bij hulpdiensten die in afgelegen gebieden opereren of aan logistieke bedrijven die continu goederen willen volgen, zelfs wanneer mobiele netwerken tijdelijk niet beschikbaar zijn.
KPN onderzoekt momenteel hoe satellietcommunicatie kan worden toegevoegd aan het portfolio. We bevinden ons in de laatste fase van testen met een Amerikaanse satellietprovider die IoT-connectiviteit aanbiedt in Noord-Amerika en Europa. De verwachting is dat KPN deze dienst in 2025 lanceert.
Meer weten over de IoT-trends voor 2025?
In ons meest recente webinar delen we de laatste IoT-trends voor 2025 en hoe wij op deze trends inspelen met onze dienstverlening. Kijk hier ons recente IoT-webinar terug.