De duurzame zzp'er: Tips om een groene(re) ondernemer te worden

Niet alleen grote organisaties kunnen een verschil maken door duurzaam te ondernemen. Ook kleine ondernemers en zelfstandigen kunnen hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst.

Als zelfstandig ondernemer bepaal jij de regels. Dat betekent ook dat je met jouw business de kans hebt om een positieve impact te maken op onze planeet. Ja, ook als je ‘maar een eenpitter’ bent. In dit artikel geven we je 5 praktische tips hoe jij als zzp’er aan de slag kunt met duurzaam ondernemen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan ook onze startgids ‘Duurzaam Ondernemen’ met nog veel meer praktische tips.

Energiebesparing op je (thuis)werkplek

Als zzp'er breng je waarschijnlijk veel tijd door op je (thuis)kantoor. Bespaar energie door te investeren in energiezuinige apparatuur en ledverlichting. Zorg er ook voor dat je apparaten uitschakelt of in de energiebesparende stand zet wanneer je ze niet gebruikt. Vergeet niet om de verwarming lager te zetten wanneer je niet op kantoor bent en overweeg een slimme thermostaat om je energieverbruik te optimaliseren.

Tip: Weet je niet hoeveel stroom je apparaten verbruiken? Maak dan gebruik van een slimme stekker die je energieverbruik in kaart brengt via een handige app.


eBook: Duurzaam ondernemen

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk en aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen? Je leest het in deze startgids!

Download


Duurzaam vervoer

Als zzp'er moet je soms naar klanten of leveranciers reizen. Dat doe je bij voorkeur natuurlijk met het openbaar vervoer, lopend of de (elektrische) fiets. Als je echt vaak met de auto op pad moet, kun je overwegen om over te stappen naar een elektrische of hybride auto. Leasen ‘op de zaak’ is ook een optie, zeker als je veel zakelijke kilometers maakt. Probeer je CO2-uitstoot ook te verminderen door vaker hybride te werken. Dat bespaart je ook nog eens een hoop tijd.

Tip: Plan je afspraken op locatie zoveel mogelijk op één vaste dag in de week. Zo beperk je het aantal reisdagen.

Minder papier

Minimaliseer je papiergebruik door zoveel mogelijk digitaal te werken. Gebruik een (goed beveiligde) cloudopslag en online tools voor documentbeheer, samenwerking en communicatie. Stuur facturen en offertes digitaal en moedig klanten aan om ook digitaal met je te communiceren (e-invoicing). Als het echt noodzakelijk is om te printen, gebruik dan gerecycled papier en print dubbelzijdig.

Tip: In ons eBook 100 Webtools hebben we de beste websites verzameld om jouw administratie helemaal digitaal te regelen.

Groene leveranciers en diensten

Kies voor leveranciers en diensten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dit kan betekenen dat je kiest voor een energieleverancier met groene energie, een duurzame webhostingprovider of milieuvriendelijke kantoorartikelen. Door samen te werken met groene partners, verminder je jouw indirecte milieu-impact en stimuleer je de groei van duurzame bedrijven.

Wist-je-dat: KPN gebruikt als sinds 2011 100% groene elektriciteit en sinds 2015 zijn we zelfs volledig klimaatneutraal. Mede daarom werd KPN al meerdere keren uitgeroepen tot één van de duurzaamste providers ter wereld. Lees hier meer daarover.

Stap over op glasvezel

Overstappen op duurzaam internet? Kies dan voor glasvezel internet. Glasvezel is duurzaam omdat het gebruik maakt van lichtgolven om data te verzenden, wat aanzienlijk energiezuiniger is dan de elektrische signalen die gebruikt worden in traditionele koperen kabels. Daarnaast heeft glasvezel een langere levensduur en heeft het net minder onderhoud nodig dan koper. Dat zorgt voor minder afval en een lagere CO2-uitstoot.

Lees ook: Waarom glasvezel de duurzame keuze is voor ondernemers

Gerelateerde artikelen