Samsung DeX maakt de werkplek mobiel – nu ook draadloos

Met Samsung DeX verbind je een groter scherm (en eventueel een toetsenbord en muis) met je smartphone of tablet. In combinatie met de DeX-software, die een Windows-achtige interface oplevert, transformeer je zo je mobiele apparaat tot desktop. Het verschil in gebruikerservaring tussen mobiel en desktop wordt daardoor minimaal. Recent is een belangrijke nieuwe functie van DeX uitgerold: draadloos casten naar een groter scherm.

Wat is Samsung DeX?

Met DeX kun je je telefoon of tablet gebruiken met een desktop-achtige ervaring. Vandaar ook de naam: DeX komt van ‘Desktop eXperience’. Eerst had je voor DeX een speciale docking station nodig om te kunnen verbinden met een groter scherm, later volstond een dongle voor USB-C naar HDMI en voor nieuwere Samsung-apparaten werkt DeX nu ook draadloos.

De DeX-software levert een Windows-ervaring op voor een Android-apparaat. Apps openen als een venster. Een aantal apps komt onderin de taakbalk, terwijl de rest onder de startknop zit. Op het bureaublad kun je apps vastpinnen. En word je tijdens het werken gebeld, dan gaat alles na het gesprek gewoon weer verder waar je was gebleven.

Niet meer naar kantoor

Samsung ziet diverse usecases voor DeX. Denk aan politieagenten die hun Galaxy S21 combineren met een display in de auto. Of aan monteurs in de buitendienst die niet meer naar kantoor hoeven om dagelijks rapportages te maken. Ook is het handig voor werknemers die verschillende locaties bezoeken, vooral als ze vaak op kantoren komen waar meerdere werknemers in een bepaalde periode hetzelfde werkstation gebruiken. Strijkt een mobiele werker ergens neer? Dan hoeft hij alleen maar zijn smartphone of tablet aan te sluiten en in een paar tellen kan hij aan de slag gaan op de werkplek.

Op smartphones is DeX beschikbaar voor de Samsung Galaxy S-serie vanaf de S8, de Note-serie vanaf de Note9 en verder op de Galaxy A90 5G, Galaxy Fold en Galaxy Z Fold2. DeX is aanwezig bij tablets vanaf Tab S4 plus de Galaxy Tab Active Pro. Draadloze DeX is vooralsnog alleen beschikbaar op de Galaxy Note20 (waaronder de Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G), Galaxy Tab S7 en Galaxy Z Fold2.

Wireless DeX

Draadloze DeX is beschikbaar op de Galaxy S21, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultra, Galaxy S20, Galaxy S20+ , Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 FE Galaxy Note20 5G, Galaxy Note20 Ultra 5G, Galaxy Tab S7 en Galaxy Z Fold2. Met deze Chromecast-achtige functionaliteit verbind je draadloos met een scherm dat Miracast ondersteunt (wat sowieso het geval is bij recentere Samsung-tv’s).

Start je DeX op je telefoon of tablet, dan kun je de inhoud van je telefoon direct via wifi casten op een scherm. Denk aan video’s, foto’s of een presentatie. Ondertussen blijf je gewoon telefoontjes plegen of berichten sturen. Dit is bijvoorbeeld handig voor leraren die snel een filmpje willen laten zien aan hun klas of mensen die vaak in hotels slapen. Ook kun je inhoud op maat uitzenden op schermen die bij de ingang of receptiebalie hangen.

De voordelen van Samsung DeX: meer doen met minder

Mobiele werkers willen naadloos kunnen switchen van werkplek, waarbij de werkervaring overal en altijd hetzelfde moet zijn. Op één apparaat moeten ze beschikken over alle applicaties die ze nodig hebben. Hebben medewerkers één apparaat dat volledig naar hun behoeften is ingericht? Dat verhoogt de productiviteit en reduceert de kosten.

Met Samsung DeX kun je met meerdere apps tegelijk werken. De software is compatibel met de meeste Android-apps die al op je smartphone zitten. DeX is geschikt voor onder meer messaging, documenten maken, browsen, bestandsbeheer en -opslag, en (video)bellen. Denk aan applicaties als Microsoft Office 365, de Chrome-browser, Acrobat Reader, OfficeSuite, Skype, Zoom, Outlook, Gmail, Photoshop Express, OneDrive en Google Drive. Ook webgebaseerde applicaties zijn in principe toegankelijk.

Mobile only bespaart kosten

In veel organisaties is het motto tegenwoordig ‘mobiel, tenzij…’. Door de verschuiving naar de next mobile economy wordt personeel steeds mobieler. Bovendien geven werknemers de voorkeur aan hun smartphone. Uit onderzoek van GfK blijkt dat 62 procent van de mobiele werkers zelfs bereid is hun pc volledig op te geven. Verder hebben veel bedrijven al aardig wat geïnvesteerd in enterprise mobility.

Mobile only brengt kostenbesparingen met zich mee: het ondersteunen van zowel pc’s als smartphones is volgens Samsung duurder. Volgens de fabrikant heeft de mobiele technologie het kantelpunt bereikt waarbij een smartphone een volledige desktopervaring kan geven. Bovendien is veel innovatie gericht op mobiele platforms, zo zijn steeds meer zakelijke apps cloud-gebaseerd.

Wendbaarder, flexibeler, productiever

Ten slotte vinden gebruikers het prettig als ze niet allerlei verschillende apparaten met uiteenlopende gebruikerservaringen, applicaties en data hoeven mee te nemen. Mobile only ondersteunt de transformatie van een gesloten naar een open onderneming. De bedrijfscultuur wordt er wendbaarder door en zowel flexibiliteit als productiviteit nemen toe.

Samsung adviseert een geleidelijke uitrol van mobile only. Begin met groepen gebruikers die het meest mobiel zijn, veel samenwerken, veelvuldig contact met klanten hebben, veel informatie uit applicaties en databases halen en die meestal buiten hun kantoor werken.

Gerelateerde artikelen