Service-integratie in logistics: grip op digitalisering

Samenwerken in ecosystemen schept tal van kansen. Om medewerkerstekorten op te vangen met nieuwe technologie, bijvoorbeeld. Zoals autonoom geleide voertuigen (AGV’s), robotisering, augmented reality (AR) of remote assist. Die snelle digitalisering zorgt echter ook voor een explosieve toename van het aantal IT-leveranciers, wat de samenwerking in IT-ecosystemen complexer én tegelijk belangrijker dan ooit maakt. Service-integratie helpt je grip te houden.

De snelle digitalisering in de industrie, transport en logistiek heeft nog veel meer effecten. Doordat logistieke en maakbedrijven hun operationele technologie (OT) voorzien van sensoren en de OT zo in hoog tempo digitaliseert, verdwijnt het traditionele onderscheid tussen IT en OT. En wanneer je OT steeds dichter op de IT komt te staan, ontstaan nieuwe kwetsbaarheden en ‘gaten’ in de serviceverlening. Dat wil je natuurlijk voorkomen – aanvallen op IT- of OT-systemen kunnen immers verstrekkende gevolgen hebben. Als door een verstoring een chemiebedrijf of supermarkt niet kan worden bevoorraad, heeft dit grote impact op mensen. In het ergste geval staan er zelfs mensenlevens op het spel. 

Voldoen aan wet- en regelgeving 

Het is ook niet voor niets dat nieuwe wet- en regelgeving, zoals NIS2, je als ‘essentiële dienstverlener’ verplicht om stevig en aantoonbaar in control te zijn over ál je IT-ecosystemen. Inclusief bindende regels voor IT-risicomanagement, incidentrapportages of risicobeheer van je externe IT-leveranciers. En dat terwijl er steeds meer en diepgaandere koppelingen ontstaan tussen jullie IT-ecosystemen en die van andere bedrijven: partners, klanten, leveranciers. De informatie-uitwisseling in de workflows tussen al die bedrijven wordt steeds belangrijker – en daarmee ook de betrouwbaarheid, constante prestaties en veiligheid van de IT-serviceverlening.  

Service-integratie – ook wel bekend als Service Integration and Management (SIAM) – geeft overzicht en grip op de serviceverlening van alle IT-leveranciers. Het is de overtreffende trap van technische en systeemintegratie. Goed toegepast, helpt service-integratie je bij het managen van de complexiteit die ontstaat wanneer je meerdere IT-leveranciers in je ecosystemen inzet. Zo zorg je voor een samenhangende, consistente en efficiënte dienstverlening.  

Aantoonbaar duurzaam 

Ook als het gaat over duurzaamheid, is in control zijn over de keten noodzakelijk. Is de serviceverlening goed geïntegreerd, dan is de keten een stuk transparanter en kun je eenvoudiger aantoonbaar duurzaam werken. En dat maakt service-integratie in de logistieke en transportsector extra waardevol. Besteed je de service-integratie uit aan een trusted partner – zoals KPN – dan heb je bovenden altijd één aanspreekpunt. Dat geeft je een goede basis om samen te werken in IT-ecosystemen. Om samen de echte uitdagingen van nu – zoals medewerkerstekorten of de energietransitie – op te pakken.  

Ontdek het zelf 

Veel meer over de SIAM-methode en onze aanpak ontdek je in de visiepaper Vergroot je innovatiekracht, vertrouw op service-integratie. Of wil je meteen weten hoe wij jouw organisatie met service-integratie vooruit helpen? Maak dan nu een afspraak

Gerelateerde artikelen