Besluit je als overheidsdienst of andere publieke organisatie clouddiensten in te zetten, dan wil je zeker weten dat het altijd werkt. Dat de verschillende clouddiensten, van verschillende leveranciers, op elkaar aansluiten en er geen ‘gaten’ in de service vallen. Nederlanders willen tenslotte een betrouwbare overheid. Ook als er een crisis is – zoals een pandemie – en je razendsnel moet kunnen op- en afschalen. Grip en overzicht over al je cloudleveranciers is dan onmisbaar. Service-integratie maakt het mogelijk.
De rijksoverheid, zbo’s en uitvoeringsorganisaties – van de Belastingdienst tot de SVB, van de Voedsel- en warenautoriteit tot Rijkswaterstaat – contracteren steeds meer cloudleveranciers. Overzicht houden wordt daardoor complexer. En dat kan een probleem zijn wanneer je ineens fors moet opschalen. Wanneer er bijvoorbeeld nieuwe wetgeving geïmplementeerd moet worden of er een noodsituatie is. De technische integratie van meerdere losse clouddiensten is dan al complex, de service-integratie is op zo’n moment nog veel complexer. Want wat als er tijdens een pandemie in het ecosysteem – van bijvoorbeeld diverse regionale gezondheidsdiensten – onvoldoende data gedeeld kan worden? Aan wie ligt dat dan en, nog veel belangrijker: wie zorgt ervoor dat het knelpunt zo snel mogelijk opgelost wordt? Goed overzicht over de service-afspraken is onmisbaar bij een steeds verdergaande cloudinzet.
Schaalbaar én betrouwbaar
Service-integratie – ook wel bekend als Service Integration and Management (SIAM) – geeft overzicht en grip op de serviceverlening van alle IT-leveranciers. Het is de overtreffende trap van technische en systeemintegratie. Goed toegepast, helpt service-integratie je bij het managen van de complexiteit die ontstaat wanneer je meerdere IT-leveranciers in je ecosystemen inzet. Zo zorg je voor een samenhangende, consistente en efficiënte dienstverlening en kun je veel eenvoudiger opschalen als dat nodig is. Zónder aan continuïteit en betrouwbaarheid in te boeten.
Ook bij aanbestedingen
Het hele proces rond aanbestedingen vergroot het belang van goed overzicht nog eens. Want wat verwacht je eigenlijk aan service van een nieuwe cloudleverancier, zodat de service goed aansluit op die van je andere IT-leveranciers? Bovendien wil je eenvoudig afscheid kunnen nemen van leveranciers die niet meer voldoen aan gestelde eisen, bijvoorbeeld uit nieuwe wet- en regelgeving. Zonder goede service-integratie is dat vaak een hele uitdaging. Overheidsorganisaties weten vaak niet wat precies de impact van het afstoten van een leverancier is op het hele IT-landschap – en dus op de organisatieprocessen.
Aantoonbaar compliant
Service-integratie is voor de publieke sector enorm waardevol. Zeker nu overheidsinstanties aan steeds strengere wetgeving, zoals NIS2, moeten voldoen. Zo komen er bindende regels voor IT-risicomanagement, incidentrapportages en risicobeheer van je externe IT-leveranciers. Is de serviceverlening goed geïntegreerd, dan is de keten een stuk transparanter en kun je eenvoudiger aantoonbaar compliant werken. Besteed je de service-integratie uit aan een trusted partner – zoals KPN – dan heb je naast grip en overzicht, ook maar één aanspreekpunt voor alle IT-serviceverlening. Wel zo betrouwbaar.
Ontdek het zelf
Veel meer over de SIAM-methode en onze aanpak ontdek je in de visiepaper Vergroot je innovatiekracht, vertrouw op service-integratie. Of wil je meteen weten hoe wij jouw organisatie met service-integratie vooruit helpen? Maak dan nu een afspraak.