Als het gaat om logistieke innovatie is Nederland is koploper. De sector zit al langere tijd in een digitale transformatie. Maar dit is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. En dat is niet voor niets, want nieuwe technologieën zoals AI, AR en hyperautomatisering bieden enorme kansen voor het verhogen van de efficiency, flexibiliteit en het terugbrengen van de kosten. Maar hoe zet je deze nieuwe technologieën succesvol in? En wat vraagt dit van je digitale infrastructuur?
Slimme oplossingen voor uitdagingen
De uitdagingen in de logistieke sector vragen om slimme oplossingen. Tekorten op de arbeidsmarkt maken dat hetzelfde – of zelfs meer - werk met minder mensen gedaan moet worden, zorgen inflatie en schaarste voor toenemende kosten en moet de CO2-uitstoot drastisch omlaag. Tegelijkertijd blijft de vraag naar logistieke diensten in Nederland onverminderd hoog. Digitalisering en automatisering zijn de sleutel tot succes. In rap tempo maken door de mens bestuurde voertuigen zoals heftrucks plaats voor autonoom rijdende varianten. En worden beacons en lokalisatietechnologie ingezet om pallets en materialen sneller te vinden. Deze en andere innovatieve toepassingen nemen de komende jaren alleen maar toe.
In de praktijk: smart warehouse
Stel, je implementeert dit soort nieuwe technologieën op jouw locatie en kunt daarmee je digitale transformatie versnellen, hoe ziet je organisatie er dan uit? We nemen je mee naar het smart warehouse:
Capaciteit goed verdelen
Medewerkers verdelen de capaciteit voor de dag met behulp van een digital twin van de locatie. De medewerkers, robots en voertuigen worden zo ingedeeld, dat de productiviteit steeds zo hoog mogelijk is. Voor de piekmomenten, wanneer de pakketten binnenkomen bijvoorbeeld, worden extra AGV’s geactiveerd.
Aankomst en lossen
Bij aankomst van een vrachtwagen herkennen slimme camera’s het kenteken. Medewerkers en AGV’s ontvangen automatisch een melding en gaan zelfstandig naar het juiste dock. Bij het lossen controleren robots of camera’s – verbonden met het netwerk – de binnengekomen goederen nauwkeurig. Daarvoor gebruiken ze (IoT) sensoren, tags of barcodes.
Efficiënte en veilige opslag
Op basis van factoren als productafmetingen, rotatiesnelheid en picking-frequentie, worden de goederen op de juiste, meest efficiënte en veilige plaats in het magazijn opgeslagen. Dat gebeurt met indoor lokalisatietechnologie. (IoT-)sensoren meten continu de conditie, zoals temperatuur en vochtigheid, om de kwaliteit van goederen op hoog niveau te houden. Drones vliegen vooraf bepaalde routes door het magazijn om de voorraden te tellen.
Effectieve orderpicking
Medewerkers en robots weten continu wat, waar en hoeveel voorraad er is. Dankzij slimme brillen en augmented reality (AR) zien medewerkers informatie over goederen en voorraad direct via een overlay: een digitale laag over de werkelijkheid. Op basis van de picking-methode – per stuk, doos of pallet – zorgen AGV’s dat de goederen automatisch en veilig van A naar B gaan. AI-modellen herkennen patronen in eerder afgelegde afstanden, waardoor routes continu geoptimaliseerd worden en de afgelegde afstanden zo klein mogelijk zijn. En met indoor lokalisatietechnologie gaat de zoektijd omlaag, doordat medewerkers op hun device kunnen zien waar een pallet of apparaat is.
Slimme aansturing AGV’s bij KLG Europe
KLG Europe combineert 5G en edge computing in hun onbemande warehouse. Daarmee rekenen ze op grotere betrouwbaarheid, snelle reactietijden en effectieve databescherming: alle data blijft in huis. Lees meer.
Digitaal fundament als basis
Voor het succesvol inzetten van deze technologieën is een solide en veilige infrastructuur cruciaal. Door de grootte van het warehouse of terrein is stabiele connectiviteit voor veel logistieke dienstverleners een uitdaging. Dat vraagt om een robuust netwerk. Daarbij draait het niet alleen om je bedrijfsnetwerk. Ook mobiele (5G-)connectiviteit is cruciaal om data te kunnen uitwisselen. Waar (private) 5G in combinatie met indoor lokalisatietechnologie zorgen voor hoge beschikbaarheidsgaranties, lage latency en nauwkeurige locatiebepaling, draagt edge computing bij aan de razendsnelle dataverwerking en rekenkracht die cruciaal is voor de realtime aansturing van AGV’s en AI-modellen. Je wilt 100% kunnen vertrouwen op een infrastructuur die je de veiligheid, betrouwbaarheid en garanties geeft dat processen altijd doorgaan.
KPN biedt daarvoor een modulaire oplossing waarbij we de beste eigenschappen van (private) 5G, edge computing, indoor lokalisatie en LAN combineren: KPN Campus. Daarmee reken je op een krachtig en stabiel digitaal fundament, die tegelijkertijd veilig en flexibel genoeg is voor de nieuwste technologieën.
Meer weten?
Wil jij weten hoe je als logistieke dienstverlener je digitale transformatie op locatie kunt versnellen? En hoe jouw digitale fundament je hier optimaal in ondersteunt? Onze experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op of download ons eBook: Versnel je digitale transformatie op locatie.
Versnel je digitale transformatie op locatie
Nieuwe technologieën zoals AI, AR en hyperautomatisering stellen nieuwe eisen aan je infrastructuur. Ontdek welke bouwblokken het betrouwbare en veilige fundament vormen voor digitale innovatie op locatie.
Download