Ambulancezorg moet snel, veilig en betrouwbaar. Dit zijn ook de beloofde kwaliteiten van 5G-technologie. Niet verwonderlijk dus dat de ambulancedienst van het UMCG met KPN de mogelijkheden onderzoekt van een 5G-netwerk.
“Het doel van de ambulancezorg is op een veilige en snelle manier medische hulp te bieden waar dat nodig is”, zegt Jaap Hatenboer, manager beleid en innovatie van de ambulancedienst van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In Noord-Nederland heeft dat een extra uitdaging. Het gemeentelijk ingedeeld gebied waarvoor de dienst verantwoordelijk is, bevat ook de Waddenzee, het IJsselmeer en een kilometer Noordzee buiten de kust. Voor hulp op het water werkt de ambulancedienst samen met Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
In een kwartier ter plaatse
“Iedere ambulancedienst moet vanuit stilstand in beweging komen en binnen vijftien minuten bij de patiënt zijn,” licht Hatenboer toe. In de stad en op het platteland, maar ook ter zee en op de Waddeneilanden. Om dit zo effectief mogelijk te kunnen doen, speelt goede communicatie een niet te onderschatten rol. Communicatie met hulpdiensten onderling, maar ook met partijen onderweg. Ambulances komen onderweg immers verkeerslichten tegen, bruggen, spoorwegovergangen en andere weggebruikers. Hatenboer: “Om snel en veilig door het verkeer te kunnen gaan, zijn veel data nodig. We praten met brugwachters, zetten verkeerslichten op groen, en gebruiken de app Flitsmeister om weggebruikers te waarschuwen dat er een ambulance aankomt. Voor deze communicatie is een netwerk nodig met een snelle reactietijd, zonder vertraging.”
Altijd goed bereik
De gewenste verbinding moet zo betrouwbaar zijn, dat ook in afgelegen gebieden, zoals op zee en in betonnen gebouwen, altijd voldoende bereik is. Hatenboer geeft een voorbeeld: “Verpleegkundigen op locatie willen overleggen met een ziekenhuis of transport van een patiënt gepast is. Mogelijk moet hiervoor uitgebreide informatie verzonden worden, maar de ambulancedienst verleent ook hulp op locaties waar niet standaard een snel netwerk aanwezig is.” Daarom zijn ambulances uitgerust met veel apparatuur, waarmee zij alles uit de bestaande dekking kunnen halen. Die apparatuur werkt alleen niet altijd binnenshuis. “En wat te denken van grote ongevallen? Als een trein ontspoort, moeten wij concurreren met iedereen die van het netwerk gebruikmaakt. Dan wordt er massaal gebruik gemaakt van mobiele communicatiemiddelen. En worden er door omstanders veel foto’s en filmpjes geüpload.”
Technology book
Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN
DownloadDronediensten
Het is dus niet verwonderlijk dat de coöperatie van ambulancediensten Axira een partner nodig heeft, die mee kan denken over de toekomstige mogelijkheden van 5G-technologie. KPN is bij uitstek de partner hiervoor. Enerzijds vanwege de goede dekking in heel Nederland (inclusief de Waddenzee), anderzijds vanwege de ervaring met drones. Jacob Groote van KPN: “In Drenthe werken we al met een drone in een 5G field lab en in april vorig jaar lieten wij een taxi-drone voor twee personen landen in de Johan Cruijff ArenA. Het had een landingsplatform nodig met een oppervlakte van slechts tien bij tien meter. Ambulancediensten zouden een dergelijk voertuig goed kunnen gebruiken. Misschien nog niet voor personentransport, maar wel voor vervoer van medicijnen of organen. Een helikopter is erg duur voor het verzenden van een pakketje.”
Testen op de Wadden
Na praktijkonderzoek vorig jaar blijkt de dekking tussen de Groningse havenplaats Lauwersoog en waddeneiland Schiermonnikoog geschikt voor testen. Groote ziet mogelijkheden genoeg, maar dronevluchten moeten vooralsnog voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Zo moet de piloot de drone altijd fysiek in het oog kunnen houden en is de maximale vlieghoogte 120 meter. “Wat we eerst gaan testen is de veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid van drones op een 5G-netwerk,” zegt Groote. “Neem het zenden en ontvangen van videobeelden. Drones moeten uitgerust zijn met een camera, zodat de piloot op afstand kan meekijken waar het ding landt. Waar nodig moet de piloot kunnen bijsturen. De verbinding moet ook extreem veilig zijn.” Groote denkt na over een dronevriendelijke toekomst: “Een hulpdienstdrone voor twee personen, voor het geval iemand met spoed van een eiland naar het vasteland moet worden vervoerd. Of tussen twee ziekenhuizen in een drukke stad, waarmee het verkeer op de grond kan worden omzeild. Zo ontstaat een sneller en goedkoper orgaantransport. Dankzij proeven met drones in Drenthe, hebben we een goed idee van wat mogelijk is.
Foto header: Esther Quelle NRC