Thuiswerken: een innovatie die blijft

Gaan we ooit terug naar een veertigurige werkweek op kantoor? Het lijkt er niet op. Thuiswerken is echt doorgebroken. Hybride werken – oftewel deels thuis en deels op kantoor werken – is het nieuwe normaal. Thuiswerken is dus een innovatie die blijft.

Natuurlijk is werken vanuit huis niet helemaal nieuw, maar de pandemie zorgde wel voor een nieuwe mindset (‘thuiswerken kan’) én het versnelde de digitale transformatie om werken op afstand mogelijk te maken.

De nieuwe mindset: thuiswerken kan

Interpolis omarmde al in 1995 als een van de eerste bedrijven ter wereld ‘Het Nieuwe Werken’, een werkconcept waarbij locatieonafhankelijk werken een belangrijke pijler is. Toch bleef het percentage hybride werkers onder Nederlandse werknemers lange tijd gering. Werkgevers zagen vooral veel haken en ogen en waren bang voor productiviteitsverlies. Corona dwong een collectieve verandering af. Inmiddels is thuiswerken een vanzelfsprekendheid, waar werkgevers en (veel) werknemers de voordelen van inzien.

In augustus 2020 stelde Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, in Trouw: “Het massale thuiswerken heeft bij veel werkgevers de angst weggenomen dat werknemers thuis minder productief zouden zijn. De meeste thuiswerkers zijn juist heel productief en werken ook nog efficiënter.”

Lees ook: Kantoor vereist straks meer video-vergaderruimtes 

Hybride werken

Alleen: niet iederéén is thuis productief, zoals Mark van Veldhoven, hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden aan Tilburg University, aanstipt: “De ene werknemer vindt het prettig en makkelijk om thuis zijn eigen tijd te kunnen indelen, terwijl een ander dat juist lastig vindt. Het risico voor die laatste groep mensen is dat ze het werk niet meer kunnen loslaten.”

Gelukkig kan deze laatste groep weer gewoon naar kantoor. Het kantoor blijft volgens experts sowieso de aangewezen plek voor ontmoetingen en intensieve samenwerkingen. Zo biedt hybride werken het beste van twee werelden, waarin alle werknemers optimaal kunnen presteren. Logisch dus dat onderzoeken uitwijzen dat de meeste bedrijven na corona toe willen naar een hybride werkmodel. Oftewel: thuiswerken als innovatie blijft, maar dan in een een-tweetje met het kantoor.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


Een nieuwe infrastructuur

Terug naar het innovatieve aspect. Doordat iedereen plotsklaps moest thuiswerken, werden bedrijven gedwongen in hoog tempo een digitale werkomgeving op te zetten. Alle thuiswerkers moesten immers bij dezelfde programma’s en bestanden kunnen komen waar ze op kantoor ook gebruik van maakten. Veel organisaties werkten al deels in de cloud, maar door corona is de cloud-migratie in een stroomversnelling gekomen. Deze nieuwe infrastructuur is een blijvende innovatie. Na corona kunnen medewerkers vanuit elke locatie – thuis, op kantoor, in een flexkantoor of vanuit het buitenland – eenvoudig hun werk doen.

Ondanks de enorme innovaties op het gebied van digitale infrastructuur, liggen hier nog wel uitdagingen. Onder meer op het gebied van cybersecurity. Een VPN om de verbinding te versleutelen is standaardpraktijk geworden, maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om veilige wachtwoorden in te stellen en bewustwording over online veiligheid te creëren onder medewerkers.

Lees ook: de belangrijkste accessoires voor thuiswerken

 

Innovatieve digitale tools

Bedrijven die niet beschikten over een eigen digitale infrastructuur met online communicatiemogelijkheden, zijn door corona massaal overgestapt op communicatietools als Microsoft Teams en Zoom. Als innovatie geldt ook de manier waarop organisaties en medewerkers met tools voor bijvoorbeeld videobellen en brainstormen hebben leren werken. Was online vergaderen eerst nog onwennig? Nu is het de normaalste zaak van de wereld. Ook zijn deze tools zelf snel uitgebreid qua functionaliteiten en beveiliging.

Ludy Bronsema, Portfolio Strategist Digital Workspace bij KPN, wijst erop dat bedrijven nog veel meer voordeel kunnen halen uit samenwerktools zoals vergadertools of brainstormtools: “Ik zie dat sommige organisaties nieuwe tools inzetten om hun oude werkwijze te ondersteunen. Dat is zonde, want dan haal je niet alle mogelijkheden uit de tooling. Veel organisaties zijn ook helemaal niet bekend met alle mogelijkheden van de verschillende tools die ze nu gebruiken. Het loont om je daarin te verdiepen.”

Gerelateerde artikelen