Het is de afgelopen jaren een stuk rustiger geworden op kantoor. Je medewerkers werken overal, op verschillende apparaten. Ze vertrouwen daarbij op internet en cloudapplicaties in plaats van het bedrijfsnetwerk. Dit vraagt om een flinke herziening van je beveiligingsstrategie. Maar hoe zorg je voor een aanpak die echt werkt?
Hybride werken biedt flexibiliteit, maar brengt ook risico’s met zich mee. Stel, een medewerker werkt vanaf een openbare wifiverbinding en gebruikt een persoonlijke cloudapplicatie om bedrijfsbestanden op te slaan. Dit kan leiden tot datalekken of ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens. Zonder de juiste beveiligingsmaatregelen wordt je organisatie kwetsbaarder voor cyberdreigingen zoals phishing en dataverlies.
Hoe krijg je de risico’s onder controle?
Om veilig hybride te werken, heb je meer nodig dan alleen basisbeveiliging. Met deze vijf essentiële maatregelen zorg je ervoor dat je medewerkers veilig kunnen werken, waar ze ook zijn.
1. Bescherm tegen cyberdreigingen
Hybride werken maakt organisaties kwetsbaarder voor cybersecurityrisico’s zoals ransomware, phishing en schadelijke websites. Threat Protection beschermt je organisatie tegen malware en andere dreigingen. Door bedreigingen tijdig te herkennen en te blokkeren, blijven je systemen veilig en kun je bedrijfsactiviteiten zonder onderbreking voortzetten.
2. Beheer en beveilig je applicaties
Medewerkers gebruiken steeds meer cloud- en SaaS-applicaties om hun werk te doen. Maar niet alle applicaties zijn even veilig. Met Application Control krijg je inzicht in de risico’s van de cloud- en andere applicaties die binnen je organisatie worden gebruikt. Zo zorg je ervoor dat alleen veilige, goedgekeurde tools toegang krijgen tot je gegevens.
3. Houd gebruikersactiviteiten in de gaten
Met medewerkers die overal werken en verschillende apparaten gebruiken, is het belangrijk om hun activiteiten te kunnen volgen. Met Activity Control krijg je inzicht in wat er gebeurt binnen de applicaties zelf. Dit helpt je verdachte activiteiten te identificeren en gepaste maatregelen te nemen, zodat je voorkomt dat gevoelige bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen.
4. Beheer en bescherm gevoelige informatie
Of het nu gaat om klantgegevens of bedrijfsdocumenten, gevoelige informatie moet je goed beschermen. Met Content Control worden gegevens die worden uitgewisseld automatisch geclassificeerd. Hierdoor weet je altijd welke informatie gevoelig is en kun je voorkomen dat deze per ongeluk wordt gedeeld of in verkeerde handen valt.
5. Handhaaf consistent beleid
Om je organisatie goed te beveiligen, moet je duidelijke beveiligings- en gebruiksregels opstellen en handhaven. Policy Actions helpt je hierbij door het risico van een volledige transactie te beoordelen en de juiste beslissing te nemen. Denk aan het blokkeren van risicovolle websites of het verplichten van multifactorauthenticatie. Met een sterk en consistent beleid zorg je ervoor dat iedereen binnen je organisatie op dezelfde veilige manier werkt.
Tijd voor een Security Service Edge
Traditionele perimeterbeveiliging met firewalls biedt niet de juiste beveiliging voor bijvoorbeeld het beheren van cloudapplicaties of het controleren van gebruikersactiviteiten. Een Security Service Edge (SSE) biedt deze functies wel. De kern van SSE is een samenhangende, geïntegreerde set van security- en netwerkinfrastructuurdiensten, gebaseerd op het Zero Trust-principe.
KPN heeft samen met partner Netskope een SSE-oplossing ontwikkeld voor veilig hybride werken: Secure Connect. Met Secure Connect bieden we een geïntegreerde aanpak voor de beveiliging en het beheer van je digitale omgeving. Bovendien levert KPN Secure Connect vanuit het afgeschermde KPN-netwerk, waardoor je bedrijfsgegevens binnen Nederland blijven en niet worden blootgesteld aan buitenlandse wet- en regelgeving of eventuele vorderingen.
SASE: kracht van de combinatie
Netskope is een ‘leader’ in Gartner’s ‘2024 Magic Quadrant for Single-Vendor SASE’. Het Secure Access Service Edge (SASE)-framework combineert cloudgebaseerde beveiliging (SSE) met Software Defined Wide Area Networking (SD-WAN) voor veilige netwerktoegang. De kracht van SASE ligt in de integratie van deze onderdelen, waardoor je gebruikers, systemen en applicaties altijd veilig en efficiënt verbonden blijven, ongeacht waar je medewerkers werken.
SASE speelt bovendien een cruciale rol in de toekomst van cybersecurity doordat het nauw verweven is met het Zero Trust-principe. Daarbij wordt geen enkele gebruiker of apparaat automatisch vertrouwd. Dat principe wordt naarmate cyberdreigingen groeien alleen maar belangrijker. Dankzij de integratie van netwerk- en beveiligingsfuncties biedt SASE een robuuste aanpak waarmee je complexe uitdagingen van hybride werken en toenemende cyberdreigingen het hoofd biedt. Nu, en in de toekomst.
Wil je meer weten over hoe je jouw organisatie beter kunt beschermen tegen de dreigingen van vandaag én die van morgen? Download dan ons eBook ‘De toekomst van cybersecurity’ en ontdek de belangrijkste trends en leer over praktische oplossingen en best practices waarmee je jouw securitystrategie naar een hoger niveau tilt.
eBook: De toekomst van cybersecurity
5 grote uitdagingen: hoe passen organisaties hun securitystrategie hierop aan? Ontdek het in dit eBook.
Download