VMware verandert volledig: wat is voor jou de beste optie?

Sinds de overname door Broadcom heeft VMware veel gewijzigd op partner- en licentievlak. Er heerst veel onzekerheid onder organisaties die (via een partner) VMware-datacentertechnologie afnemen. Moet ik de omgeving gaan migreren? Wat verandert er qua kosten? En kan mijn partner de diensten blijven aanbieden? We gaan in op dit soort vragen én bespreken de verschillende mogelijkheden.

Basis voor bedrijfskritische software

VMware’s oplossingen voor onder meer virtualisatie en cloudbeheer worden op grote schaal gebruikt in datacenters. Veel bedrijfskritische applicaties en systemen draaien erop.

Eind 2023 heeft Broadcom VMware overgenomen. Broadcom heeft een aantal keuzes gemaakt over het businessmodel van VMware. Deze beslissingen resulteren in (aanzienlijke) veranderingen, waar alle gebruikers mee te maken krijgen.

3 grote wijzigingen

Vooral de wijzigingen binnen de licentiestructuur, de manier van afrekenen en het partnernetwerk zijn relevant voor organisaties met datacentertechnologie van VMware. De kans is aanwezig dat de licentiekosten voor je organisatie hierdoor gaan stijgen.

Licentiemodel op de schop

Licenties neem je voortaan niet meer los af, maar als bundel. Mogelijk ga je daardoor betalen voor functionaliteiten die je niet gebruikt. Met stijgende kosten als gevolg.

Koopcontracten (‘perpetual’) maken plaats voor subscriptions. Alle kooplicenties vervallen na afloop van de huidige contractperiode; ook de support stopt dan. Wil je VMware blijven gebruiken? Dan heb je dus nieuwe licenties op subscription-basis nodig.

Andere afrekenwijze

VMware heeft daarnaast een nieuwe manier van afrekenen geïntroduceerd. Daarvoor kijkt het bedrijf naar het aantal fysieke cores in de serverhardware.  Ook deze aanpassing kan tot hogere kosten leiden omdat je omgeving hier niet op is geoptimaliseerd.

Onnodige kosten voorkomen

Om onnodige kosten te voorkomen, is het verstandig nog eens goed naar je omgeving te kijken.

Bepaalde partners verliezen partnerstatus

Sommige VMware-partners raken hun partnerstatus kwijt. De consequentie is dat zij geen licenties en support meer kunnen leveren. Klanten van deze bedrijven moeten dus op zoek gaan naar een nieuwe partner of hun omgeving anders inrichten.

En nu?

De hamvraag voor veel klanten: wat kan ik nu het beste doen? Dit is een uitgelezen moment om de onderliggende infrastructuur van je applicaties en systemen te heroverwegen. En om te onderzoeken of andere oplossingen beter aansluiten bij je behoeften.

De mogelijkheden

De belangrijkste mogelijkheden zijn:

●       Je omgeving optimaliseren op het nieuwe licentiemodel.

●       Overstappen naar andere technologieën.

●       Geheel of gedeeltelijk overstappen naar een private cloudomgeving.

●       Geheel of gedeeltelijk overstappen naar een public cloudomgeving.

●       Een combinatie van private cloud, public cloud en je eigen on-prem omgeving.

●       Kan je partner geen licenties meer leveren, dan kun je overstappen naar een partner die zijn status behoudt.

Wat voor jou de beste keuze is? Dat hangt af van factoren als (verwachte) kosten, toekomstbestendigheid van de gekozen oplossing en complexiteit van een mogelijke migratie.

De 3 opties van KPN

KPN kan op 3 manieren helpen:

KPN als partner

Als Pinnacle VMware Cloud Service Provider (VCSP) en Broadcom Premier VMware Reseller blijft KPN (hoe dan ook) licenties aanbieden. In feite wissel je alleen van partner; je omgeving blijft gelijk. Technisch gezien heeft deze optie dan ook de minste impact.

Je licenties veranderen wel. Op basis van de huidige informatie verwacht KPN dat het nieuwe model voor de meeste organisaties een, vaak behoorlijke, prijsstijging betekent.

KPN, één van de weinige Pinnacle-partners in de Benelux, biedt ook VMware-support en -advies aan.

CloudNL

KPN kan je on-premises omgeving verplaatsen naar CloudNL. Je beschikt dan over een virtuele private cloud, die geïntegreerd kan worden met je andere omgeving(en). CloudNL is een volledige soevereine cloud: alles wordt gehost in Nederlandse datacenters.

CloudNL voldoet aan de hoogste beveiligingseisen en is (op zichzelf) volledig compliant. Oók met de strenge security- en privacy-regels voor sectoren als overheid, gezondheidszorg en financiën. Als klant heb je bovendien volledige controle over je eigen gegevens.

Op technisch vlak blijft alles VMware, wel vindt er een migratie naar CloudNL plaats. KPN beheert het platform. In principe blijf je zelf verantwoordelijk voor alles boven de virtualisatielaag, maar je kunt dit ook uitbesteden aan KPN.

Het pay-per-use-model biedt weliswaar meer flexibiliteit, maar ook deze keuze betekent waarschijnlijk dat je kosten stijgen. Niet alleen vanwege de hogere licentieprijzen, ook verschuiven de beheertaken.

Naar de public cloud van Azure

Tot slot kun je je on-prem omgeving verplaatsen naar een (door KPN beheerde) public cloudomgeving van Microsoft Azure. Groot voordeel: je omgeving wordt meteen gemoderniseerd. Eventueel kun je deze dienst aanvullen met de netwerkdiensten van KPN.

De kosten en de impact van deze mogelijkheid zijn volledig afhankelijk van je situatie. Het prijsmodel, met pay-per-use voor zowel licenties als verbruik, verandert in ieder geval volledig.

De technische basis van je omgeving wijzigt, wat de nodige consequenties kan hebben voor je applicaties. Plus: je IT-collega’s hebben mogelijk (nog) niet de juiste kennis en vaardigheden.

KPN helpt je verder

Voor welke van deze 3 scenario’s je ook kiest, KPN biedt in ieder geval een toekomstbestendige oplossing. En denkt graag met je mee over alle mogelijkheden, kansen en uitdagingen. Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde artikelen