Als Nederlanders op zomervakantie gaan, willen ze mooi weer, lekker eten, voldoende rust, volop leuke activiteiten én een goede WiFi-verbinding.
Logisch ook, want internetten via een mobiel netwerk kan al gauw een duur grapje worden. En vakantiegangers willen natuurlijk wel grappige filmpjes en zonnige foto’s naar hun familie en vrienden appen vanaf hun luie strandstoel.
Die behoefte aan een goede WiFi-verbinding begint al op de heenreis. WiFi in treinen, bussen en zelfs vliegtuigen zien we al steeds meer als vanzelfsprekendheid. Het is dan ook vervelend als de verbinding niet optimaal is. In bussen is vaak een mobiel accesspoint – een draadloos toegangspunt voor de WiFi – dat gebruikmaakt van het mobiele netwerk. In Nederland is de dekking op de meeste plekken prima, zodra de bus de grens passeert, is dat vaak een ander verhaal. Treinen kampen met soortgelijke problemen: die werken met hotspots in de trein, die op hun beurt via 4G (of lager) communiceren naar het internet. Bij drukte in de trein of bij gebieden waar een mindere 4G-dekking is, kan de verbinding al snel als ‘traag’ ervaren worden. En dat terwijl reizigers juist dan lekker een filmpje willen kijken of informatie over hun bestemming willen opzoeken. Hier valt voor spoorwegbedrijven nog winst op de klanttevredenheid te behalen.
Over land en over zee
In het vliegtuig is WiFi nog een beetje een noviteit, hoewel een groeiend aantal maatschappijen het gratis aanbiedt. Ik denk dat mensen daar ook steeds meer op letten bij het boeken van hun vlucht. Als je 8 uur in een vliegtuig zit, is het wel zo fijn als je gewoon online kan. Boven land maken vliegtuigen – net als bussen – gebruik van mobiele netwerken. Boven zee stappen ze over op een satellietverbinding. Die is vaak iets trager. Over de zee gesproken: ook op cruiseschepen verwachten reizigers een goede verbinding. En dat is een leuke uitdaging, op zo’n gigantisch schip vol staal dat de straling tegenhoudt. Dat vraagt namelijk om een hoop accesspoints én slim passen en meten om met zo min mogelijk middelen overal dekking te bieden. Nu zie je vaak dat schepen alleen op de dekken en in de publieke ruimtes goede WiFi aanbieden, en niet bij alle slaapvertrekken. Volgens mij komen ze daar in de toekomst niet meer mee weg, zeker de luxe cruiseschepen niet.
WiFi in hotels en op de camping
We mogen dan in het vliegtuig, de trein of de bus gratis kunnen internetten, in hotels is dat nog niet overal het geval. Sommige landen doen het beter dan andere. Zo kan ik me niet heugen dat ik in Amerika ooit heb moeten betalen voor de WiFi, maar in Engeland is een dag- of weekabonnement nog aan de orde van de dag. In kleine hotels merk ik vaker dat de verbinding niet top is. Dan kun je bijvoorbeeld wel wat surfen, maar filmpjes kijken is een brug te ver. Gek, nietwaar? Ook op campings is het soms nog treurig gesteld met de WiFi. Dan bieden ze het bijvoorbeeld alleen aan bij de receptie en het restaurant. In dat geval zie je daar altijd een groepje mensen met hun telefoon staan – even het thuisfront appen.
Accesspoints op het strand
Nu is het op campings en andere buitenzones, zoals een strand bij een resort, ook best een uitdaging om de verbinding overal goed te krijgen. Op die locaties zijn speciale weerbestendige accesspoints nodig, die slim geplaatst moeten worden. Objecten als bomen of lantaarnpalen kunnen het signaal negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn er slimme antennes, die een zo groot mogelijk gebied kunnen voorzien met zo min mogelijk middelen. Voor een strand plaats je de accesspoints dan bijvoorbeeld op de boulevard, met een 180-graden-antenne. Die straalt dan alleen richting het strand, waardoor je daar verder bereik hebt dan met een 360-graden-antenne. Vergelijk dit fenomeen met een spiegel die het zonlicht weerkaatst; dit is feller en kan gericht worden.
Slimme apps
Maar waarom zou je als vakantiebestemming of reisorganisatie nou zoveel aandacht besteden aan WiFi? Allereerst biedt een goede verbinding ondernemers ook veel voordelen. Zo ken ik resorts waar ze een gastenapp aanbieden. Hiermee kun je makkelijk pushberichten sturen. Bijvoorbeeld om een activiteitenmiddag te promoten of om mensen te waarschuwen in het geval van calamiteiten of een gevaarlijke stroming in de zee. Bovendien is een slechte verbinding echt niet meer van deze tijd. Geloof mij maar: de meeste Nederlanders pluizen zorgvuldig de reviews uit als ze een vakantieadres zoeken. Een slechte of dure verbinding is voor veel mensen een reden om een ander hotel of andere camping te zoeken. Hoe moeten ze anders het thuisfront jaloers maken?
Over Eric van den Berg
Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.
- Auteur: Eric van den Berg