Een efficiëntere operatie, een verbeterde klantrelatie, meer duurzaamheid, nieuwe businessmodellen of zelfs een combinatie van allen: met IoT-oplossingen ontstaan er mogelijkheden voor tal van innovaties binnen jouw organisatie.
Ben je benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Bekijk onderstaande klantcases en laat je inspireren.
De tuinbouwrobots van Octiva rijden in kassen over de hele wereld. En dat vaak in afgelegen gebieden. “Toch willen we altijd verbinding hebben met onze robots”, zegt Thomas Hoeterickx, bij Octiva verantwoordelijk voor Business Development en Product Marketing. Met de hulp van KPN IoT is dat geen enkel probleem.
Soms is een idee zo goed dat je je afvraagt waarom het nog niet eerder is bedacht. Dat geldt zeker voor de Junea, de eerste compacte smart vendingmachine ter wereld. Dit Nederlandse product groeit uit tot een groot succes. Er zijn al honderden Junea’s operationeel en het bedrijf werkt aan samenwerkingen met toonaangevende spelers als Coca-Cola en Nestle. Hoe kwam deze innovatie tot stand?
De Twentsche Kabelfabriek (TKF) loopt voorop in de duurzame revolutie. Samen met KPN IoT heeft de kabelfabrikant een IoT-oplossing ontwikkeld die verspilling tegengaat. “We weten nu altijd waar onze haspels zijn en hoeveel kabel daar nog op zit”, zegt Jeroen van Es, innovatiemanager bij TKF.
Steeds meer bedrijven maken hun producten connected door middel van Internet of Things (IoT). Ook FrieslandCampina zette zo’n traject in met de slimme melkoplossing Lattiz. Bij de nieuwe generatie Lattiz-machines is het onder meer mogelijk om op afstand software-updates uit te rollen. Wat kunnen andere organisaties leren van dit project?
Connectiviteit is essentieel voor betaalterminals. Zonder connectiviteit kunnen betalingen simpelweg niet worden afgehandeld. Echter is in sommige landen connectiviteit minder betrouwbaar of is er beperkende wet- en regelgeving. Samen met KPN heeft Adyen een IoT- betaaloplossing gelanceerd waardoor online betalen overal ter wereld mogelijk is.
De brommer van de toekomst komt uit de Achterhoek. Daar ontwikkelde een Nederlandse start-up binnen twee jaar de Brekr, een connected elektrische brommer. Van het design en de onderdelen tot de slimme functionaliteit en het businessmodel: de Brekr ademt innovatie. En KPN maakte hem ‘connected’.
De koffiemachines van Gio Coffee zijn straks allemaal connected. “Door de data uit onze machines te analyseren, krijgen we meer inzicht in het gebruik en kunnen we de klant proactief bedienen bij storingen en onderhoud”, zegt Bas Zurlohe, Director Innovations bij Gio Coffee. Wat zijn de lessons learned van dit IoT-project voor andere bedrijven?
Gemeente Breda wil de leefbaarheid en veiligheid van de stad vergroten met informatiegestuurd werken. IoT-toepassingen leveren data op ter ondersteuning van haar beleid. Gemeente Breda wil effectiever kunnen handhaven op het verbod vuurwerk af te steken en zocht naar instrumenten om vuurwerkknallen accuraat en objectief te kunnen meten
B Medical Systems is gespecialiseerd in apparatuur voor de koelketen waarmee vaccins veilig opgeslagen en getransporteerd kunnen worden. Met KPN’s IoT-connectiviteit ontwikkelde B Medical Systems een logger die wereldwijde realtime monitoring van de conditie van vaccins in koelsystemen mogelijk maakt.
Het niet-chemische ongediertebestrijdingsbedrijf Alcochem heeft een nieuw connected product ontwikkeld waardoor niet alleen een geheel nieuw businessmodel is ontstaan, maar ook een kans om de gehele markt te veranderen. Zij hebben ‘Smart Control’ ontwikkeld, een slimme insectenval die realtime de insectendruk in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie monitort. Door kwantitatieve én kwalitatieve metingen uit te voeren, kunnen trendanalyses worden gemaakt en kan er worden ingezet op insectpreventie in plaats van bestrijding. Smart Control heeft hierdoor de potentie om dé standaard te worden voor het zichtbaar maken van insectendruk.
Voor veel ouderen is een normale fiets niet meer veilig. Met een vierwieler krijgen zij hun mobiliteit terug. “Het is fantastisch om te zien hoe blij mensen zijn als ze eindelijk weer kunnen fietsen”, zegt managing director Robert van Hees van fietsenfabrikant 4Wieler. De ondernemer in hart en nieren ziet volop kansen in de door de traditionele fietsbranche ‘vergeten doelgroep’ en bestormt met hulp van KPN de fietsmarkt voor ouderen met een innovatief, ‘connected’ product.
De ANWB Blijven Fietsen Verzekering is een goed voorbeeld van een verbeterde klantrelatie. Door fietsen connected te maken kunnen ze na vermissing worden opgespoord. Fietsenbezitters zijn er zo van verzekerd dat zij na diefstal niet een som geld krijgen overgeboekt, maar binnen 48 uur hun eigen vertrouwde fiets terugkrijgen. Bijvangsten hiervan zijn het detecteren van fietsenbendes en een duurzamere vorm van verzekeren kunnen aanbieden.
Op de proefboerderij van de Wageningen University & Research wordt een onkruid-drone ingezet. Deze scant de akker op onkruid, waardoor er alleen gewasbeschermingsmiddel ingezet wordt waar het nodig is. Dit geeft een besparing tot 40% gewasbeschermingsmiddel.
Het is van levensbelang dat AED’s altijd werken. Medizon ging op zoek naar digitale mogelijkheden om AED-kasten online en realtime te monitoren. Doordat er altijd een werkende AED aanwezig is, zijn burgerhulpverleners van Hartveilig Wonen sneller ter plaatse en worden er steeds meer levens gered.
Container-, transport- en afvalverwerkingsbedrijf Van Happen heeft alle containers connected gemaakt, waarmee zij realtime inzicht hebben in de locatie van containers. Met dit inzicht hebben zij bedrijfsprocessen en administratie kunnen optimaliseren.