
Kritische blik op security
“De werknemer geeft de voorkeur aan hybride werken”, stelt Doorenspleet. “Het is aan de werkgever om dit op een veilige wijze te faciliteren. Door corona moesten we van de ene op de andere dag
Doorenspleet heeft een aantal securitytips voor organisaties die hybride werken omarmen:
1. Beperk de toegang tot applicaties en gegevens
Hybride werken betekent dat de IT-afdeling minder zicht heeft op de werknemers en hun apparaten. In de ideale situatie is elk device goed beveiligd, bijvoorbeeld met antivirussoftware. Maar minstens zo belangrijk is het beperken van de toegang tot netwerken, applicaties en gegevens. De identiteit van gebruikers moet bij elke inlogpoging geverifieerd worden, ongeacht het apparaat en de locatie. Dit concept heet zero trust.
“Met zero trust geef je werknemers zo min mogelijk toegangsrechten, zodat zij alleen bij de systemen en data kunnen die nodig zijn voor hun werk”, licht Doorenspleet toe. “Ook
2. Beperk de risico’s van samenwerkingstools
Samenwerkingstools zoals Slack,
Doorenspleet: “Via deze platforms wordt veel gevoelige informatie uitgewisseld. Dat maakt ze een interessant doelwit voor

3. Organiseer securitytrainingen voor werknemers
Daarmee snijdt Doorenspleet een ander cruciaal punt aan: security-awareness. “Hybride werken heeft een impact op de werkprocessen. Medewerkers zien elkaar minder vaak en communiceren anders. Bovendien worden ze op kantoor doorgaans beschermd door de
“Elk bedrijf zou zijn personeel moeten trainen in het herkennen van digitale bedreigingen zoals phishing, malware en CEO-fraude”, stelt de CTO. “Als je dit regelmatig doet, vormen je medewerkers een menselijke firewall. Ook weten ze dan hoe ze moeten handelen als er toch iets misgaat. En hoe eerder een cyberincident aan het licht komt, hoe groter de kans dat de schade kan worden beperkt.”
4. Maak veilig gebruik van cloud en voorkom shadow-IT
De cloud is de motor van een hybride werkomgeving. Er zijn allerlei toepassingen: van dataopslag en bestandsuitwisseling tot kantoorsoftware en projectmanagement. Over het algemeen hebben leveranciers van clouddiensten hun beveiliging goed op orde, zegt Doorenspleet. “Maar bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor een veilige configuratie en het toegangsbeheer. De leverancier beschermt jouw gevoelige data niet.”
Een ander aandachtspunt is het tegengaan van shadow-IT. Als de ‘goedgekeurde’ IT-middelen niet goed werken, zoeken werknemers naar alternatieven. “Zij praten bijvoorbeeld via WhatsApp met collega’s of werken in hun eigen Google Docs. Zo ontstaat shadow-IT waar de IT-afdeling geen grip op heeft. Een streng en helder beleid helpt dit te voorkomen, maar nog beter is het om thuis te zorgen voor een optimale werknemerservaring.”
5. Maak goede afspraken over de werklocatie
Hybride werken kan tot verwarring leiden. Zo is niet altijd duidelijk wie er naar kantoor komt en wie vanuit huis werkt. Dat zijn ideale omstandigheden voor cybercriminelen. “Zij kunnen bijvoorbeeld een e-mail versturen uit naam van een manager die op vakantie is”, legt Doorenspleet uit. “’Ik werk vandaag thuis. Wil jij even naar de financiële afdeling lopen om met spoed een betaling te voldoen?’ Voor je het weet is het geld weg.”
“Flexibiliteit is een groot voordeel van hybride werken”, zegt de CTO. “Toch is het vanuit securityoogpunt zinvol om enige structuur toe te voegen. Denk hierbij aan vaste dagen waarop mensen naar kantoor komen of juist thuiswerken. Zorg er ook voor dat werknemers op de hoogte zijn van elkaars vakantieplannen. Zo voorkom je dat een cybercrimineel zich eenvoudig voor kan doen als een collega.”
Beste van beide werelden
Doorenspleet benadrukt dat de securityrisico’s absoluut geen reden zijn om af te zien van hybride werken. “Thuiswerken zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Ook besparen bedrijven op reiskosten en staan er minder files. Tegelijkertijd behoudt het kantoor zijn functie als ontmoetingsplek en voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Hybride werken biedt het beste van beide werelden, maar je moet het wel veilig inrichten.”