
Wat is eHerkenning?
eHerkenning is het inlogsysteem om veilig gegevens uit te wisselen met de Nederlandse overheid en nog veel meer dienstverleners. Zie het als een DigiD voor bedrijven. Met eHerkenning weet je zeker dat de juiste persoon namens een organisatie inlogt. Dit maakt je online transacties extra veilig en betrouwbaar.
eHerkenning ging in 2010 van start. Inmiddels gebruiken meer dan 1 miljoen mensen dit systeem. Met eHerkenning heb je toegang tot meer dan 1.500 dienstverleners, zoals de Belastingdienst, het UWV, de Dienst Wegverkeer (RDW), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en alle gemeenten. Zo regel je al je zaken eenvoudig en veilig online.
Waar heb je eHerkenning voor nodig?
Je gebruikt eHerkenning om in te loggen bij honderden verschillende organisaties. Enkele toepassingen van eHerkenning:
- Belastingdienst Je hebt eHerkenning onder andere nodig voor het indienen van belastingaangiftes, het raadplegen van fiscale gegevens en het aanvragen van fiscale regelingen.
- UWV Voor het doorgeven van ziekmeldingen, het aanvragen van uitkeringen en diverse administratieve handelingen zoals het registreren van personeelsgegevens.
- Gemeenten Met eHerkenning vraag je vergunningen, subsidies en gemeentelijke regelingen aan. Denk hierbij aan bouw- en milieuvergunningen of subsidies voor ondernemers.
- RVO Via eHerkenning krijgen ondernemers toegang tot subsidies, belastingvoordelen en andere regelingen. Voorbeelden hiervan zijn landbouw- en innovatiesubsidies.
- Douane Voor het aanvragen en beheren van douanevergunningen, het regelen van in- en uitvoerprocedures en het indien van douanedocumenten voor internationale handel.
- Kamer van Koophandel (KVK) Met eHerkenning kunnen ondernemers bijvoorbeeld het uittreksel uit het Handelsregister opvragen of de contactgegevens van hun onderneming updaten.
- Kadaster Sinds 1 juli 2024 is het voor een aantal diensten in Mijn Kadaster en voor alle beheerders verplicht om in te loggen met eHerkenning op niveau EH3.
Dit is maar een klein deel van de toepassingen. Van de toegang tot zorgportalen en het regelen van transportvergunningen tot het beheer van juridische documenten, zakelijke verzekeringen en pensioenregelingen: eHerkenning is overal.
Heb ik als ondernemer eHerkenning nodig?
Ja, de meeste ondernemers kunnen niet zonder eHerkenning. Of je nu je btw-aangifte wilt doen, personeel ziek wilt melden bij UWV of een bouwvergunning wilt aanvragen. Vaak kan dat alleen met eHerkenning. Voor zzp’ers en soms voor eenmanszaken is inloggen met DigiD nog een optie. Maar voor de meeste bedrijven is eHerkenning onmisbaar.
Welk niveau eHerkenning heb ik nodig?
eHerkenning heeft verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe zekerder je bent van de identiteit van de gebruiker. Dit zijn de niveaus:
- EH2+: Voor diensten met een basis betrouwbaarheidsniveau zoals mijn.rvo.nl. Je logt in met een gebruikersnaam, wachtwoord en sms-code. Je hebt een KVK-uittreksel en een kopie van je legitimatiebewijs nodig om dit niveau aan te vragen.
- EH3: Voor toegang tot meer dan 1.500 dienstverleners, zoals de Belastingdienst en UWV. Inloggen kan met gebruikersnaam, PIN of wachtwoord en sms-code. Ook hier heb je een KVK-uittreksel en een kopie van je legitimatiebewijs nodig voor de aanvraag.
- EH4: Hoogste niveau van beveiliging. Je logt in met een smartcard of USB-token van een PKIoverheid-certificaat. Je hebt een KVK-uittreksel, legitimatiebewijs en een
> of>(Opent in een nieuw tabblad)persoonlijk > nodig.>(Opent in een nieuw tabblad)beroepscertificaat
Met een hoger betrouwbaarheidsniveau krijg je ook toegang tot diensten op lagere niveaus. Kies je voor EH4, dan zit je altijd goed.
eHerkenning en eIDAS
Met eHerkenning kun je ook inloggen bij Europese (overheids)organisaties. Dit valt onder de Europese eIDAS-regels. Die zorgen ervoor dat je betrouwbaar kunt inloggen over de grens. EH2+ staat gelijk aan eIDAS-niveau Laag, EH3 aan Substantieel en EH4 aan Hoog.
Hulp nodig bij het kiezen van het juiste betrouwbaarheidsniveau? Bekijk dan dit
Kan ik ook EH1 of EH2 afnemen bij KPN?
Nee, KPN biedt geen EH1 en EH2 meer aan. Op deze betrouwbaarheidsniveaus kon je inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit leidde tot een verhoogd risico op identiteitsfraude. Ook was de aanvraagprocedure niet veilig genoeg, zonder (fysieke) [FJ2] controle van de identiteit van de gebruiker. Beide niveaus zijn al jaren niet meer beschikbaar.
Wat kost eHerkenning?
De kosten van een eHerkenningsmiddel verschillen per betrouwbaarheidsniveau en de looptijd. Bij KPN kun je kiezen uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe lager de jaarlijkse kosten. Dit maakt het aantrekkelijk om voor 3 of 5 jaar te kiezen.
Kosten eHerkenning 2025
EH2+: vanaf 20 euro per jaar EH3: vanaf 45 euro per jaar EH4: vanaf 55 euro per jaar
Verleng op tijd!
Verloopt jouw eHerkenningsmiddel? Dan is het belangrijk om op tijd te verlengen. Dit doe je samen met een wettelijk bevoegd vertegenwoordiger van je organisatie of een door hem/haar aangewezen machtigingenbeheerder. Zo voorkom je dat je geen toegang meer hebt tot belangrijke diensten. KPN stuurt je een e-mail als je middel binnenkort verloopt. In dit artikel leggen we uit hoe je eHerkenning verlengt.
Machtig je medewerkers voor eHerkenning
Als je eHerkenning aanvraagt, heb je naast het middel ook een machtiging nodig. Zie het als het activeren van je toegang tot bepaalde diensten: zonder machtiging kun je niet inloggen.
Met een machtiging geef je jezelf of je medewerkers toestemming om namens jouw organisatie in te loggen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, UWV of het Kadaster. Je kiest zelf voor welke diensten iemand toegang krijgt.
Ketenmachtiging
Werk je met een intermediair zoals een accountant? Dan kun je een ketenmachtiging geven. De intermediair logt dan in met zijn of haar eigen eHerkenningsmiddel en regelt zaken namens jouw organisatie. Jij hoeft dan geen eigen middel aan te schaffen.
Wat is er nieuw aan eHerkenning in 2025?
eHerkenning is continu in ontwikkeling. Ook voor komend jaar staan diverse verbeteringen gepland, zoals een API voor koppelingen met Identity & Access Management (IAM)-systemen.
Meer informatie?
Heb je een vraag over eHerkenning, de aanvraagprocedure of een ander onderwerp? Onze experts staan voor je klaar!