Ondernemen tegen Eenzaamheid: ‘door ons communityplatform voelen mantelzorgers zich niet alleen’

Een online ontmoetingsplek op mantelzorgelijk.nl waar mantelzorgers 24 uur per dag elkaar kunnen ontmoeten voor vragen, advies, informatie of een luisterend oor. Stichting Mantelzorgelijk is de motor achter het communityplatform. “We hopen zo het leven van de zwaarbelaste mantelzorger wat beter te maken”, vertelt initiatiefnemer Marjolijn Bruurs.

De site kwam in de lucht toen Marjolijn mantelzorger werd van haar vader. “Ik liep tegen allerlei dingen aan. In een geheime Facebookgroep kreeg ik antwoorden van lotgenoten. Toen besloot ik zelf een site te maken met informatie en blogs van mantelzorgers. Die zorgden voor erkenning en herkenning.” Tegenwoordig trekt de site maandelijks 100.000 bezoekers.

Veilig en laagdrempelig lotgenotencontact

Ruim acht jaar zorgde ze voor haar vader met Alzheimer. “Zes jaar thuis en daarna zat hij twee jaar in een verpleeghuis. Toen hij overleed wist ik niet meer wat ik met de site moest doen. Met een van de vaste bloggers Margreet van der Voort bedachten we het communityplatform.” De twee sprongen een gat in de lucht toen ze hoorden dat de stichting mocht meedoen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid. Dat is een idee van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Het was de kans om de online omgeving uit te bouwen.

Nu is er op de site, naast alle informatiepagina’s, een afgeschermd forum te vinden voor veilig en laagdrempelig contact met lotgenoten en ervaringsexperts. “Als vriend krijg je voor 10 euro per jaar toegang tot het forum. Voor dat kleine bedrag maken de bezoekers onbeperkt gebruik van alle kennis van de mensen die er actief zijn. Mantelzorgers lopen vaak tegen dezelfde problemen aan ondanks dat ze zorgen voor andere zorgvragers. Soms stelt iemand midden in de nacht een vraag. ’s Ochtends is er dan al vaak een antwoord.” Voor werkende mantelzorgers tussen de 30 en 60 jaar is online contact ideaal, omdat ze er terechtkunnen wanneer ze tijd hebben.

Gezien en gehoord voelen

Volgens Marjolijn geeft 94 procent van de bezoekers aan dat ze steun ervaren en zich gezien en gehoord voelen. “Daar ben ik zo trots op. Lotgenotencontact biedt steun. Zelfs je beste vrienden weten niet wat je als mantelzorger meemaakt. Dat is waarom ik de site ben begonnen. Ik voelde me zo vaak alleen. Je hebt zorgen om de zorg, maar ook om de veranderende relatie met je vader of met je partner.”

Marjolijn merkt dat mensen die geen mantelzorger meer zijn wel blijven hangen in de community. “Dat zijn onze mantelzorgveteranen. Die groep kan veel steun bieden aan alle mensen die nu zoekende zijn. Ze hebben alle fases meegemaakt. Onze droom? Zoveel mogelijk vrienden! Mantelzorgers kunnen zich op de site aanmelden als vriend, maar je kunt ook iemand anders vriend maken. Je kunt ons ook steunen in onze verdere groei door donateur te worden of ons te sponsoren. We willen van Mantelzorgelijk het grootste en meest veelzijdige platform voor mantelzorgers maken. We brengen een beweging op gang en laten zien wat de effecten zijn van het zorgen voor een dierbare. Het is niet vanzelfsprekend dat je je hele leven ‘on hold’ zet. En ik wil vooral dat mantelzorgers minder eenzaam zijn en zich meer gesteund voelen. Door je lotgenoten kun je samen zorgen. Dat is zo waardevol.”. Door je lotgenoten kun je samen zorgen. Dat is zo waardevol.”

Ondernemen tegen Eenzaamheid

Mantelzorgelijk is één van de 17 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van ons KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken.

Meer informatie over de andere 16 ondernemers is te vinden op: www.ondernementegeneenzaamheid.nl

Gerelateerde artikelen