10 januari 2021 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

5 Goede voornemens om veilig online te zijn

De jaarwisseling vormt traditioneel het moment om goede voornemens te maken. In veel gevallen hebben ze betrekking op gezondheid of relaties. Misschien vind je ze wel onzin. Veel voornemens sneuvelen immers al in de eerste week na oud en nieuw. Wanneer het echter om veilig internetten gaat, is het begin van het jaar een uitstekend moment om de balans op te maken.

online veiligheid


De onderstaande 5 goede voornemens helpen je digitale boeven in 2021 zo goed mogelijk buiten de deur te houden:

1. Een goede virusscanner installeren

Een goede virusscanner is een basisbehoefte. Naast een virusscanner op je computer is het ook verstandig er één te installeren op je smartphone. Met KPN Veilig ben je veilig online op al je apparaten. Bovendien krijg je KPN Veilig gratis voor 2 of 5 apparaten (afhankelijk van de snelheid die je kiest) bij een internetabonnement van kpn.

2. (Meer) back-ups maken

Het geeft een heerlijk gevoel als je je bestanden en gegevens nooit meer kwijt kunt raken. Denk bijvoorbeeld aan je foto- of videobestanden of aan je contacten, agenda’s en herinneringen. Een besmetting met bijvoorbeeld malware kan resulteren in het beschadigen of verliezen van je bestanden. Door regelmatig een back-up te maken bescherm je je waardevolle bestanden.

3. Meer aandacht besteden aan mobiele beveiliging

Technologie verandert razendsnel. Waarschijnlijk gebruik je je smartphone inmiddels al meer dan je laptop of tablet. Dit betekent ook dat er steeds meer gegevens op je smartphone staan. Foto’s, contacten, wachtwoorden en andere privé-informatie. Een goede reden om je smartphone goed te beveiligen.

4. Beter omgaan met wachtwoorden

Wachtwoorden. We hebben ze tegenwoordig in overvloed. Zowel op je smartphone als op je tablet of laptop. Vanwege het grote aantal wachtwoorden dat je moet onthouden, ben je snel geneigd één wachtwoord voor meerdere diensten te gebruiken. Digitale boeven weten dit en maken daar dankbaar misbruik van. Goede en unieke wachtwoorden en slim wachtwoordbeheer kunnen je online leven een stuk makkelijker en veiliger maken.

5. Gezond wantrouwen tegen ongevraagde e-mails

Een beetje gezond wantrouwen helpt je problemen als gevolg van ongevraagde e-mailberichten te voorkomen. Zeker wanneer digitale boeven je in een bericht vragen een link aan te klikken of bestanden te openen. De kans bestaat dat het om phishing of een nepactie gaat die aardig in de papieren kan lopen.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

5 tips om te voorkomen dat je in een botnet belandt

Veiligheid

Deepfake video’s: niets is wat het lijkt

Veiligheid

Wat is spam en wat doe je ertegen?