1 december 2020 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Wachtwoordmanager - tips voor veiligheid online

Wachtwoorden, ze zijn de fundering van je digitale veiligheid. Gemiddeld hebben we er 17 per persoon nodig. Voor online bankieren, e-mailen, documenten delen, online shoppen en ga zo maar door. Hoe bewaak je je online veiligheid met een wirwar aan wachtwoorden? Met een wachtwoordmanager bijvoorbeeld! Check deze en zes andere tips voor jouw veiligheid online.

wachtwoord

1. Password Generator maakt het voor je

Voor een ijzersterk wachtwoord kun je een Password Generator gebruiken. Met zo'n programma wordt er voor jou een wachtwoord gegenereerd dat niemand kan raden. Je geeft zelf aan of je gebruik wilt maken van hoofletters, cijfers en leestekens. Ook geeft het programma tips voor hoe je het wachtwoord gemakkelijk kunt onthouden. Hoe handig!

2. Hetzelfde wachtwoord

De beste tip om veilig met wachtwoorden om te gaan blijft natuurlijk: nooit hetzelfde wachtwoord gebruiken. Maak altijd een nieuw wachtwoord aan. Een programma zoals Password Generator kan je hierbij helpen.

3. Tweestapsverificatie

Better safe than sorry! Stel, je hebt een steengoed wachtwoord, maar je bent tóch bang dat iemand erachter komt. Bij sommige kanalen kun je ervoor kiezen om tweestapsverificatie in te stellen. Hiermee zorg je voor extra veiligheid. Nadat je inlogt met je e-mailadres en wachtwoord moet je nog een extra code invoeren die je via je telefoon ontvangt. Dubbele vergrendeling dus!  

De veelgebruikte online kanalen, zoals WhatsApp, Google, iCloud en Instagram bieden tweestapsverificatie aan. Je stelt dit in door in de app naar instellingen en account te gaan

4. Tweefactor authenticatie

Nóg een stapje verder (en veiliger) dan tweestapsverificatie is tweefactor authenticatie. Hierbij wordt jouw identiteit vastgesteld door middel van twee factoren. De eerste is je wachtwoord en de tweede is iets dat niemand je na kan doen. Denk aan jouw vingerafdruk of je gezichtsscan. De tweede stap kan ook een e-mail of SMS zijn die je zelf moet bevestigen.

Tweefactor authenticatie is steeds vaker beschikbaar. De bekendste diensten die dit aanbieden zijn Apple ID en iCloud. Ook hier kun je dit inschakelen door naar je accountsinstellingen te gaan.

5. kpn Veilig en kpn ID

Ook een aanrader voor het bewaken van je veiligheid online is kpn Veilig. Met deze dienst ben je beschermd tegen virussen en malware en je online gegevens krijgen extra beveiliging. Veilig internetten op je laptop, computer, tablet en je smartphone. Je ontvangt kpn Veilig gratis voor twee apparaten bij Internet en TV of bij een Internet abonnement.

Wil je een veilige inlogmanier voor je kpn-diensten? Dan biedt kpn ID de oplossing. Hiermee maak je één login voor je TV, iTV app, Internet & bellen, je mobiel van kpn en kpn Veilig. Zo beheer je al je vaste en mobiele abonnementen met één kpn ID. Dat is handig én veilig!

6. Gebruik een wachtwoordmanager

Je hebt een aantal ijzersterke wachtwoorden voor je verschillende accounts. Maar, hoe bewaar je die allemaal op een veilige plek en hoe zorg je dat al die verschillende wachtwoorden onthoudt? Met een wachtwoordmanager! Wij hebben 5 aanraders voor je op een rij gezet:

F-Secure Key: bewaar alle belangrijke gegevens in één veilige wacht­woord­beheerder
LastPass: sla alle wachtwoorden versleuteld in de cloud op.
KeePass: sla wachtwoorden lokaal en versleuteld op.
1Password:
sla wachtwoorden lokaal op of deel ze via iCloud of Dropbox.
Keeper: werkt maar op 1 apparaat. Apparaten toevoegen kost geld.

Jouw online veiligheid

Hoofdregels voor jouw online veiligheid zijn sterke wachtwoorden en voor ieder account een uniek wachtwoord. Maak gebruik van tweestapsverificatie of zelfs van tweefactor authenticatie voor extra beveiliging. En stel een wachtwoordmanager in om dit alles veilig voor je te bewaren. Genoeg manieren dus om je online te beschermen!

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Alles wat je wil weten over gezichtsherkenning

Veiligheid

Wat is malware en hoe herken en voorkom je het?

Veiligheid

Wat is spam en wat doe je ertegen?