Handige tips voor het nieuwe schooljaar

De zomer loopt ten einde en de scholen zijn weer van start. Hoe zorgt u dat uw kinderen weer in het schoolritme komen? We zetten een aantal tips op een rij.

Zo is uw kind veilig online

Kattenfilmpjes kijken, gamen, appen, sociale media, opdrachten maken voor school: kinderen zijn veel online. Dat is leuk, handig en soms zelfs leerzaam. Maar hoe houdt u het veilig? Lees het hier.

Herken en voorkom online pesten

Nu de scholen weer beginnen, start dit probleem voor veel kinderen helaas ook weer: (online) pesten. De mate waarin pestgedrag voorkomt lijkt iets af te nemen, maar sinds de komst van internet zijn er wel nieuwe mogelijkheden om te pesten. Hoe komt u erachter of uw kind gepest wordt en wat doet u eraan? Lees hier verder.

Plan als de beste

De periode waarin kinderen na de zomervakantie weer terug naar school gaan, kan behoorlijk hectisch zijn. Voor kinderen én ouders. Na weken van ontspanning is het tijd om de routine van school, studie en werk weer op te pakken. Deze apps helpen u efficiënt plannen en taken af te ronden:

  • Bespaar tijd door uw taken te plannen met Todoist.

  • Actiepunten afhandelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met hulp van de app BeFocused voor iOS vinkt u al uw taken af in intervallen met korte pauzes tussendoor.

  • De app Habitica voor iOS en Android zorgt voor een stok achter de deur. Rond de acties die op uw to do list staan af door er een spelletje van te maken.

Educatieve apps

Er zijn veel educatieve apps die handig zijn voor school. Bijvoorbeeld de wiskunde-app Rekentuin. Met leuke spelletjes en oefeningen helpt deze app basisschoolleerlingen wiskundige vaardigheden te oefenen en te verbeteren.

Met StudyGo kunnen kinderen aan de slag met hun woordenschat en spellingsvaardigheden. Handig om digitaal te overhoren.

Check bij de docent welke apps goed aansluiten bij de doelen en behoeften van uw kind.

De eerste mobiel. Wat komt erbij kijken?

De leeftijd waarop kinderen een eigen mobiel krijgen, varieert tussen de 8 en de 12 jaar. Hoe weet u of uw kind er klaar voor is? En hoe bereidt u uw kind voor op de online wereld die daarbij komt kijken? Driekwart van de ouders loopt tegen ‘problemen’ aan als hun kinderen een eerste mobieltje krijgen. Voorkom dit door samen met uw kind de wondere wereld van mobiele telefoons te verkennen. Een goede en leuke app is ChatLicense. Spelenderwijs leert uw kind echt en nep te onderscheiden in de digitale wereld, wat online beïnvloeding is en hoe je veilig blijft. Een abonnement voor 1 kind en 2 ouders/verzorgers kost 39,99 euro per jaar. Maar KPN vindt veilig telefoongebruik belangrijk en geeft ChatLicense graag cadeau. Klik hier voor meer informatie.

De eerste mobiel. Wat komt erbij kijken?

Met het toenemende gebruik van technologie in het onderwijs is schermtijd onvermijdelijk. Ook is verbonden blijven met vrienden en klasgenoten van belang. Het is belangrijk om een balans te vinden. Stel daarom grenzen en las pauzes in om te bewegen of buiten te zijn. Het schermtijdadvies is:

  • 4-6 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld in bijvoorbeeld vier korte blokjes.

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld in (iets langere) blokken.

  • 8- 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag

  • 10- 12 jaar: maximaal 2 uur per dag

    Gerelateerde artikelen