5 TED Talks die je als ondernemer niet mag missen

Het eind van de vakantieperiode nadert. Weinig zo lekker als weer vol inspiratie de deuren van je onderneming te kunnen openen. Laat daarom de mail nog heel even voor wat-ie is en luister naar een TED Talk.

Op Ted.com zijn regelmatig nieuwe talks te vinden van ondernemers, artiesten, wetenschappers en anderen die weten waar ze over praten. Eerder tipten we 10 talks die nog altijd relevant zijn. Die lijst vullen we aan met 6 recente talks die we zelf tot de laatste seconde geboeid uitkeken. Met als bonus een klassieker van een van de grappigste en slimste entertainers ter wereld.

Sheryl Lee Ralph: A 3-step guide to believing in yourself

Dit is zo’n TED Talk die je erbovenop helpt als het allemaal een beetje tegenzit. Sheryl Lee Raph is actrice in films, series en musicals en dat maakt ze meteen in het begin van deze talk goed duidelijk. Ze neemt je mee in de reis van haar carrière, en ‘die reis zag er minder goed uit dan ikzelf’, grapt ze. We verzekeren: na deze video kijk je morgenochtend anders in de spiegel.

John Mullins: 6 tips on being a successful entrepreneur

John Mullins is hoogleraar aan de London Business School en thought leader op het gebied van ondernemerschap. In zijn talk zet hij 6 traditionele ‘mindsets’ rond ondernemen op een rij. Hij laat zien hoe je juist succesvol kunt zijn door compleet het tegenovergestelde te doen. ‘Ja’ zeggen wanneer je geneigd bent om ‘nee’ te zeggen bijvoorbeeld. Of je richten op een kleine doelgroep in plaats van de massa. Zoals Nike en Uber, om maar een paar succesvolle voorbeelden te noemen.


Veilig online op vakantie

Laat je niet hacken met deze 5 maatregelen!

Download


Anne Morriss: 5 steps to fix any problem at work

‘Move fast and break things’, is een motto voor veel beginnende ondernemers. Je kunt immers geen omelet maken zonder eieren te breken. Anne Morriss helpt leiders van grote bedrijven – zoals, daar zijn we weer: Uber – bij het oplossen van problemen en het opruimen van de rommel die ze maken. In deze TED Talk vertelt ze hoe je in een week welk probleem dan ook in je onderneming kunt oplossen.

Mustafa Suleyman: What is an AI anyway?

We staan nog maar aan het begin als het om Artificial Intelligence gaat. Hoe gaat AI zich de komende tijd ontwikkelen en wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij? Niemand kan dat helderder uitleggen dan AI-ondernemer en een van de grootste denkers op dit gebied: Mustafa Syleyman, momenteel CEO van Microsoft AI. In deze TED Talk schetst hij AI aan de hand van een vraag van zijn 6-jarige neefje: wat is een AI eigenlijk?


eBook: Zo gebruik je Microsoft Copilot

Benieuwd hoe jij je werk makkelijker maakt met AI? Ontdek de mogelijkheden in ons Microsoft Copilot eBook.

Download


Emmanuel Acho: Why you shoud stop setting goals (yes, really)

‘Als je zeker wilt falen, stel jezelf dan een doel.’ Dat is de prikkelende stelling waarmee sportanalist, mediamaker en oud-Americanfootballspeler Emmanuel Acho zijn talk begint. Aan het begin van zijn sportcarrière ondervond hij – letterlijk – hoe schadelijk het kan zijn om rücksichtslos alles opzij te zetten voor het behalen van een doel. Hij benoemt de redenen waarom mensen zichzelf doelen stellen en vertelt hoe je dit kunt tweaken om je grenzen te verschuiven en meer te bereiken dan je ooit dacht te kunnen.

Gitte Frederiksen: Great leadership is a network, not hierarchy

Wat Gitte Frederiksen vertelt in haar TED Talk weten we in ons achterhoofd eigenlijk al. Maar toch maakt het indruk als de managementconsultant van internationale retail- en cosumer goods-bedrijven in 10 minuten haarscherp uitlegt waarom top-down-leiderschap niet werkt. We moeten toe naar gedeeld eigenaarschap en het vergroten van invloed van álle teamleden. En dat betekent minder labels, meer informatie delen en vooral: aardig zijn voor elkaar. Het gevolg: een snellere en exponentiële groei van de resultaten van je onderneming.

BONUS: Tim Minchin: 9 Life Lessons

Geen TED Talk, maar evengoed de moeite waard om te luisteren: de toespraak die de Australische comedian, muzikant en acteur Tim Minchin hield toen hij in 2013 een eredoctoraat ontving van de University of Western Australia. Of je nu ondernemer bent of niet, dit zijn negen levenslessen die je ter harte mag nemen.

Verwacht, ondanks dat het leven volgens Minchin betekenisloos is, geen deprimerende boodschap. Want net als die van Sheryl Lee Ralph helpt ook deze talk om je júist vol inspiratie aan het najaar te laten beginnen.

Gerelateerde artikelen