De mens en zijn gedrag zijn in de ‘rat race’ tegen cybercriminelen zowel de zwakste schakel als de beste verdediging. Daarom vinden Cisco, DearBytes, KPN en McAfee het hoog tijd om de mens centraal te stellen in het securitydomein. We hebben daartoe de stichting Cyber Central opgezet. Dit is wat we gezamenlijk gaan doen.
De cijfers van het CBS liegen er niet om: een op de vijf bedrijven met ten minste tien medewerkers is volgens onderzoek in 2016 slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. De onderzoekers brachten bovendien een opvallend feit aan het licht: bedrijven met meer medewerkers hebben een grotere kans slachtoffer te worden.
De verklaring is logisch: een groter bedrijf heeft simpelweg meer ‘aanvalsoppervlak’. Niet in de laatste plaats bestaat dat oppervlak uit mensen.
Mensen spelen een niet te onderschatten rol in cybersecurity. Alle reden voor Cyber Central om security volop aandacht te geven. Het is onze ambitie om security ‘gewoon’ te maken - zonder de deelnemers angst aan te praten en zonder zaken onnodig moeilijker te maken.
Wat doet Cyber Central?
1. We maken security begrijpelijk
Veel mensen zien security als een taai, technisch onderwerp. De ontwikkelingen gaan bovendien razendsnel. Medewerkers hebben onterecht het idee dat ze van de hoed en de rand moeten weten om het verschil te kunnen maken. Een basale kennis en goede afspraken voldoende is voor een forse verlaging van de risico’s.
Cyber Central wil security daarom ‘gewoon’ maken. We halen het onderwerp uit het ingewikkelde hackerssfeertje.
2. We maken van security een zaak voor iedereen
Door het technische imago van security zien organisaties het vaak als een taak van de ICT-afdeling. Natuurlijk zijn IT’ers verantwoordelijk voor de implementatie van technische securitymaatregelen. Maar de mensen die werken met de digitale middelen – en dat is vrijwel iedereen – dragen ook een eigen verantwoordelijkheid. Sterker nog: zij maken uiteindelijk het grootste verschil.
3. Onze workshops
De workshops van Cyber Central gaan niet uit van saaie en ingewikkelde theorie. We richten ons juist op de dagelijkse praktijksituaties. Zo zetten we onder meer simulaties in. Bijvoorbeeld om beslissers binnen uw organisatie te laten ervaren wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze op securitygebied maken. Dat vergroot het begrip tussen business en IT.
De workshops die we aanbieden, zijn afgestemd op specifieke doelgroepen. Of u nu ontwikkelaar, CEO of backoffice-medewerker bent: we hebben altijd een workshop die bij u past.
Het is hierbij ons doel om security een plek te geven in uw dagelijkse werkzaamheden. Daarbij inspireren we uw medewerkers om zelf oplossingen aan te dragen. Zodat iedereen cybercriminelen buiten de deur kan houden.
4. Verandering door samenwerking en kennisdeling
Cyber Central is een initiatief van Cisco, DearBytes, KPN en McAfee. Grote spelers, met een dito ‘footprint’ in het bedrijfsleven. We willen stimuleren om onze kennis en inzichten te delen, iets wat redelijk uniek is in de securitywereld. Zo kunnen we snel grote stappen maken met gerichte acties om Nederland op digitaal gebied beter te beschermen.
Daarnaast gaat Cyber Central op zoek naar nieuwe partijen om zich aan te sluiten bij de stichting. Daarbij richten we ons ook heel gericht op start-ups
Waarom gebruik maken van Cyber Central?
Cyber Central is opgezet door de makers van IoT Academy: een stichting die sinds 2016 Internet of Things (IoT) stimuleert en zo bijdraagt aan het versnellen van innovatie in Nederland. Vanuit het bedrijfsleven is er veel vraag naar de dienstverlening van deze stichting. Zo hebben al 2.750 deelnemers deelgenomen aan de evenementen van de IoT Academy.
Cyber Central wil in de voetsporen van dit succes treden. Het is de ambitie om zoveel mogelijk bedrijven en instellingen te bereiken. De stichting denkt dit enerzijds waar te kunnen maken doordat de launching partners grote organisaties zijn met een enorm bereik bij ondernemingen. Anderzijds is Cyber Central een stichting zonder winstdoelstelling. Daarom kunnen we de workshops voor niet-commerciële tarieven aanbieden.