De bevolking vergrijst, de personeelskrapte neemt toe en de administratieve last in de zorg wordt almaar zwaarder. Door dit soort uitdagingen is het voor verpleeg- en verzorgingshuizen moeilijk om een fijne en veilige omgeving te creëren voor alle belanghebbenden. De inzet van zorgtechnologie in het werkproces kan helpen in deze uitdaging.
Van dwaaldetectie en slimme matrassen tot VR-brillen en software voor slimmer werken: deze digitale innovaties zorgen ervoor dat het huis een veilige en comfortabele plek wordt voor zowel bewoners als zorgverleners.
De grote opgave: meer doen met minder
Vergrijzing, personeelstekorten, administratieve druk: technologie is zeker niet dé oplossing voor alle problemen die hieruit voortkomen. Maar innovatie kan het (werkende) leven in een Verpleeg, - Verzorging – of Thuiszorg instelling (VVT) – wel veiliger, comfortabeler en efficiënter maken. Kijk maar naar de vernuftige digitale innovaties binnen de volgende vijf thema’s.
eBook: Digitalisering in de zorg
Hoe kan digitalisering helpen om zorgverleners te versterken, veiligheid te bieden en mensen centraal te stellen? Je leest het in dit eBook.
Download1. Veiligheid: van dwaaldetectie tot slimme matrassen
Veel van de innovaties binnen de VVT vallen onder de noemer ‘zorgdomotica’. Dat betreft het integreren van technologieën als bewegingssensoren, camera’s, GPS, bluetooth beacons, valdetectie en zelfs slimme matrassen en vloeren in gebouwen om onder meer de veiligheid van bewoners te verbeteren. Zorgverleners kunnen daardoor bijvoorbeeld monitoren waar iemand heen gaat en hoe lang hij of zij daar is. Of een (nood)melding ontvangen als iemand valt of vergeet te eten.
Een veelgebruikte toepassing van zorgdomotica is dwaaldetectie. Dankzij sensoren en locatiebepalingstechnologieën kunnen bewoners met dementie of andere cognitieve beperkingen worden gevolgd, waarbij er wordt gewaarschuwd als ze verdwaald zijn of een zone of zogenaamde leefcirkel verlaten.
Tijdens nachtelijke controlerondes checken zorgverleners of de mensen hulp nodig hebben en niet uit bed zijn gevallen. De inzet van bijvoorbeeld bewegingssensoren, valdetectiesystemen en eventueel slimme matrassen en/of vloeren kan er toe leiden dat dit soort rondes overbodig worden. De winst is tweeledig. Cliënten worden niet meer wakker van de controles en medewerkers kunnen betekenisvoller werk doen.
2. Gezondheid: telemonitoring en geautomatiseerde medicijndispensers
Een mooi voorbeeld van zorg op afstand is telemonitoring, waarbij bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel van cliënten op afstand in de gaten wordt gehouden. De cliënt draagt een eenvoudig te gebruiken en comfortabel meetapparaatje. Is er wat aan de hand? De zorgverlener of mantelzorger ontvangt dan een notificatie en kan direct ingrijpen.
Verschillende soorten oplossingen kunnen ervoor zorgen dat cliënten op tijd de juiste medicijnen krijgen. Sommige VVT instellingen gebruiken elektronische pillendozen – al dan niet met geautomatiseerde medicijndispensers – die automatisch een melding sturen als de cliënt zijn of haar medicijn(en) moet innemen. Minder futuristisch, maar ook effectief: apps die medicatieherinneringen geven.
3. Zorgeloosheid: zorgrobots, slimme kalenderklokken en slimme luiers
Een zorgrobot voor dagstructuur – die er uit kan zien als een robotmannetje of een pratende plant – is een soort personal assistant voor cliënten. Mensen worden ondersteund in het structureren van hun dag doordat de robot taken en reminders uitspreekt: van informeren dat er iemand langskomt tot vertellen dat het tijd is om een bepaald medicijn in te nemen. De robots kunnen ook vragen stellen, berichten van anderen voorlezen en muziek afspelen.
Ook een slimme kalenderklok helpt cliënten bij het managen van hun dag. Op het beeldscherm zien ze een overzicht: welke afspraken staan er bijvoorbeeld ingepland? De kalender kan daarnaast de tijd, berichten en foto’s weergeven. Via een app kan de content van het scherm worden geprogrammeerd.
Een echt in het oog springende innovatie is de slimme luier. Aan de hand van kleine sensoren in het incontinentiemateriaal wordt gemeten hoeveel iemand plast en wanneer. Zorgverleners kunnen zo het plaspatroon van bewoners vaststellen en op basis van de inzichten alle toiletbezoeken of verschoningen optimaliseren. Resultaat? Meer comfort voor bewoners, terwijl het verzorgingshuis minder tijd en materiaal kwijt is.
4. Welzijn: VR-fietstochten en robothuisdieren
Virtual reality (VR) en verzorgingshuizen worden niet snel in één adem genoemd. Toch wordt deze technologie vaker en vaker omarmd door zorginstellingen. Bewoners kunnen bijvoorbeeld, met een VR-bril op hun hoofd en trappend op een hometrainer, een virtuele fietstour maken. Een leuke activiteit én goed om fit te blijven.
Robothuisdieren blijken verrassend effectief om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. De lekker zachte robotkatten, -puppy’s of -zeehonden reageren via sensoren op aanrakingen, licht, geluid en bewegingen.
5. Slimmer werken: samenwerken op afstand en zorgsoftware
Sinds corona heeft samenwerken en zorg verlenen op afstand een enorme boost gekregen. Ook in VVT instellingen wordt op steeds grotere schaal op afstand (samen)gewerkt. Er zijn bijvoorbeeld slimme brillen waardoor elders iemand kan meekijken, zoals een collega van een andere afdeling of een specialist in het ziekenhuis. Voor bewoners is het steeds vaker mogelijk om te beeldbellen met zorgprofessionals, wat een hoop tochtjes naar bijvoorbeeld het ziekenhuis kan schelen.
Tot slot goede zorgsoftware. Klinkt niet bijster spannend of disruptief. En dat maakt ook niet uit, want het is vooral éffectief. Slimme systemen maken het mogelijk om handmatig werk te automatiseren en processen zo veel mogelijk te vereenvoudigen. Dit betaalt zich uit in bijvoorbeeld efficiëntere roosters, beter beheer van patiëntendossiers en snelle en adequate communicatie met andere afdelingen en vestigingen. Integreer je verschillende systemen en applicaties met elkaar? Dan voorkom je onder meer fouten en onnodige invoer van gegevens.
Hoe KPN Health verzorgingshuizen vooruit helpt
KPN Health biedt een breed scala aan producten en diensten voor de zorg aan, waaronder:
- ZorgVrij: zorgdomotica-oplossingen zoals vaste en mobiele alarmering, slimme sensoren, cameratoezicht en leefcirkels.
- Health Exchange: een SaaS-platform dat zorgdata portabel en zorgsystemen interoperabel maakt, waardoor zorggegevens onderling kunnen worden uitgewisseld.
- ZorgMessenger: veilig e-mailen, chatten en videobellen vanaf ieder device voor zorgverleners en cliënten.
Met name ZorgVrij implementeren we vaak bij verpleeg- en verzorgingshuizen. Zorginstellingen als Markenheem, Vrijwaard en Zorgspectrum Het Zand hebben flinke slagen gemaakt op het vlak van veiligheid, vrijheid, comfort en efficiëntie.
Wil je meer weten? Maak dan nu vrijblijvend een telefonische afspraak. Onze KPN Health Certified Partners denken graag met je mee over een oplossing op maat.
Maak een afspraak