Durf te delen: zo dragen je data bij aan succes

Data zijn de motor voor economische groei, innovatie en maatschappelijke vooruitgang. Zeker als ze binnen ecosystemen worden gedeeld. Toch aarzelen veel bedrijven nog om hun data te delen. Hoe kunnen ze deze koudwatervrees overwinnen?

Door samen te werken en data te delen, optimaliseren organisaties niet alleen hun eigen processen. Ze dragen ook bij aan een meer verbonden en efficiënte industrie en de oplossing van maatschappelijke uitdagingen. Daar zien we in verschillende sectoren de voorbeelden van:

1. Transport en logistiek

In de Nederlandse logistieke sector speelt datasharing een sleutelrol. Dat zien we bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam. Door realtime informatie over aankomsttijden, beschikbaarheid van ligplaatsen en containerlocaties via een platform met elkaar te delen, kunnen terminals, binnenvaartschippers en logistieke dienstverleners hun processen beter op elkaar afstemmen. Dit resulteert in kortere wachttijden, lagere kosten en minder CO2-uitstoot.

Ook in stadslogistiek neemt datasharing een centrale plaats in. Binnen logistieke hubs wisselen leveranciers, vervoerders en gemeentes data met elkaar uit voor een slimmer beheer van goederenstromen. Deze samenwerking zorgt niet alleen voor minder voertuigbewegingen in drukke binnensteden, maar optimaliseert ook de leveringen, waardoor winkels op tijd bevoorraad worden met minimale verkeersdruk en uitstoot als resultaat.

2. Energiesector

In de energiesector speelt datasharing een belangrijke rol bij het balanceren van vraag en aanbod. Door data tussen producenten, distributeurs en consumenten te delen, ontstaat een compleet beeld van energiestromen, wat de samenwerking en efficiëntie in de keten verbetert.

Een treffend voorbeeld is de recent aangekondigde pilot in het industriecluster van de haven van Rotterdam, waarbij zes bedrijven en twee netbeheerders betrokken zijn. In deze pilot worden bedrijfsdata gebruikt om een orkestratieplatform te ontwikkelen, waarmee nutsvoorzieningen beter kunnen worden gecoördineerd en uitgewisseld. Dat ‘coördineren’ is gedurende de pilot nog virtueel, maar kan bedrijven in de praktijk een kostenbesparing opleveren van tussen de 5% en 10%.

3. Financiële sector

Ook in de financiële sector neemt het belang van datasharing toe. Door data met elkaar en met klanten te delen, kunnen financiële instellingen bijvoorbeeld beter inzicht krijgen in verdachte activiteiten, diensten en producten nog beter personaliseren en nieuwe en verbeterde financiële producten en diensten mogelijk maken. Denk aan de opmars van apps die inzicht bieden in je uitgaven, of aan de IBAN-Naam Check ter voorkoming van fraude.

Het Financial Data Access (FIDA)-raamwerk is een nieuw voorstel binnen de Europese Unie dat datadeling in de financiële sector moet reguleren. Dit bouwt voort op het Open Banking-concept van PSD2, maar breidt het uit naar andere financiële producten zoals leningen, verzekeringen en pensioenen. Het doel van FIDA is om innovatie in financiële diensten te stimuleren, met als kern dat klanten controle behouden over hun gegevens en toestemming moeten geven voor het delen ervan.

3. Veiligheidsdomein

Het gebruik van data stelt organisaties zoals politie, Defensie, brandweer en ambulancediensten in staat om betere en snellere beslissingen te nemen. Denk aan locatiedata uit mobiele telefoons voor het nauwkeurig bepalen van de locatie van een incident. Daarnaast bieden cameragegevens, zoals metadata over het aantal mensen op een locatie, waardevolle inzichten voor crowd control en risicomanagement.

Een mooi voorbeeld van de kracht van datasharing is het innovatieproject Crowd Safety Manager in Scheveningen. Dit systeem combineert verkeers-, ov- en parkeergegevens met anonieme locatie-informatie van bezoekers. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan het toekomstige drukte voorspellen, waardoor de politie en gemeente snel kunnen ingrijpen om de veiligheid te waarborgen, vooral tijdens drukke periodes en evenementen.

Bedrijven zijn terughoudend

Ondanks de duidelijke voordelen nemen veel bedrijven een afwachtende houding aan tegenover datasharing. Dit komt deels door juridische onzekerheden: vaak is onduidelijk welke data ze mogen delen en hoe de ontvangende partij deze mag gebruiken. Ook technische barrières, zoals verouderde systemen en de hoge kosten van databeveiliging, vormen een obstakel.

Het grootste struikelblok is echter het gebrek aan vertrouwen. Bedrijven aarzelen om data te delen uit angst dat concurrenten strategische informatie, zoals innovaties of productontwikkeling, in handen krijgen. Om hun concurrentiepositie te beschermen, houden organisaties hun data liever binnen de eigen muren.

Vertrouwen als basis

Vertrouwen vormt het fundament van succesvolle datadeling. Bedrijven moeten transparant zijn over hun intenties en open communiceren over het gebruik van gedeelde data. Vertrouwensafspraken, zoals duidelijke overeenkomsten en strikte maatregelen voor data-integriteit en beveiliging, zijn essentieel om dit vertrouwen te waarborgen. Het creëren van een veilige omgeving voor datadeling is een basisvoorwaarde.

KPN kan hierin als neutrale partij een sleutelrol spelen. Met een betrouwbaar en veilig platform biedt KPN de zekerheid die nodig is om datadeling mogelijk te maken, terwijl het de belangen van alle betrokken partijen beschermt en ervoor zorgt dat partijen zelf de regie krijgen en behouden.

Benieuwd hoe je data effectief deelt met behoud van regie? Lees de whitepaper ‘Het toenemende belang van datasharing’ en ontdek hoe je datadeling succesvol inzet voor jouw organisatie.

eBook: Het toenemende belang van datasharing

Download

Gerelateerde artikelen