Fiets, sportschool en internet van de zaak: de sleutel tot tevreden medewerkers in tijden van personeelstekort

Een fiets, auto of sportschoolabonnement van de zaak is al geruime tijd heel normaal. Het is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor werknemers en biedt fiscale voordelen voor werkgevers. Sinds de opkomst van thuiswerken rijst de vraag: is ‘internet van de zaak’ de volgende logische stap?

In vrijwel elke sector klinkt de roep om personeel steeds luider. Van de zorg tot de IT en van de horeca tot het onderwijs; werkgevers kampen met enorme personeelstekorten. De strijd om talent is heviger dan ooit en vraagt om slimme strategieën om goede medewerkers aan te trekken én te behouden.

Een arbeidsvoorwaarde die al geruime tijd populair is: aantrekkelijke extra’s zoals een fiets, auto, sportschool of - sinds kort dus ook - internet van de zaak. Maar wat levert dit de werkgever eigenlijk op? En hoe kun je als bedrijf optimaal profiteren van deze 'employee benefits'? De voordelen voor werknemers zijn duidelijk, maar juist voor werkgevers bieden deze secundaire arbeidsvoorwaarden ook tal van voordelen.


Internet van de zaak
Voor al je medewerkers

Met Internet van de zaak hebben je medewerkers veilig, snel en stabiel internet thuis. Je bepaalt zelf wat je bijdraagt. Ontdek alle voordelen.


De kracht van employee benefits in tijden van krapte

Het aanbieden van extra vergoedingen en voordelen wordt steeds belangrijker in de strijd om talent. Potentiële werknemers kijken tegenwoordig verder dan alleen het salaris. Ze zoeken naar een werkgever die niet alleen financieel aantrekkelijk is, maar ook hun welzijn en werkplezier serieus neemt. Door medewerkers een pakket van vergoedingen aan te bieden dat aansluit bij hun wensen, zoals een fietsplan, sportabonnement, of thuiswerkvergoeding, kun je jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor (toekomstige) medewerkers.

Maar dit soort vergoedingen doen meer dan alleen je imago boosten. Ze kunnen ook financiële voordelen opleveren, bijdragen aan een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim, en zelfs aan een verbeterde beveiliging van je bedrijfssystemen.

Financiële voordelen van fiscale vergoedingen 

Veel van de genoemde vergoedingen vallen onder de Werkkostenregeling (WKR). Hierdoor kun je als werkgever belastingvrij vergoedingen verstrekken aan je medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een fiets van de zaak. Fietsvergoedingen kunnen tot een bepaald bedrag belastingvrij worden verstrekt, en medewerkers die regelmatig fietsen (of naar de sportschool gaan), zijn doorgaans fitter en minder vaak ziek. Dit kan direct bijdragen aan een lager ziekteverzuim.

Daarnaast kunnen kosten zoals een thuiswerkvergoeding of een vergoeding voor een sportabonnement belastingvrij worden aangeboden. Dit verlaagt de kosten voor de werknemer, verhoogt hun tevredenheid en loyaliteit, en verlaagt tegelijkertijd je eigen belastingdruk. Het slim inzetten van deze vergoedingen binnen de vrije ruimte van de WKR kan zo financieel aantrekkelijk zijn voor beide partijen.


eBook: Thuiswerkgids voor het mkb

Hoe blijf je als team goed en veilig samenwerken op afstand? Ontdek je rechten en plichten als werkgever in onze thuiswerkgids voor het mkb.

Download


Veilig thuiswerken: internet van de zaak met extra beveiliging

Met de toename van thuiswerken groeit ook het gevaar voor cybercriminaliteit. Thuis maakt een medewerker immers niet gebruik van het extra beveiligde vaste netwerk op de zaak. Of worden eigen apparaten gebruikt. En toch moeten al die thuiswerkende medewerkers veilige toegang hebben tot je bedrijfsdata, systemen en software.

Een veilige oplossing voor thuiswerken is daarmee voor werkgevers cruciaal geworden. Een Internet van de zaak oplossing, zoals KPN deze aanbiedt voor grootzakelijke klanten, kan soelaas bieden. Zo is het breedbandnetwerk van KPN standaard extra beveiligd, worden cyberaanvallen 24/7 gemonitord en geweerd en zijn er mogelijkheden om aanvullende maatreßgelen zoals een virusscanner, endpoint protection of een wachtwoordmanager te installeren op de apparaten van je team.

Dergelijke maatregelen verkleinen de kans op datalekken en andere vormen van cybercriminaliteit aanzienlijk, wat niet alleen bijdraagt aan de veiligheid van je bedrijf, maar ook aan de continuïteit van je bedrijfsprocessen.

Aantrekkelijk werkgeverschap in tijden van personeelstekort

Met het bieden van extra vergoedingen zoals een fiets, auto, sportschool en internet van de zaak, kun je jezelf als werkgever onderscheiden in een concurrerende arbeidsmarkt. Deze voordelen dragen niet alleen bij aan de aantrekkingskracht van jouw bedrijf, maar zorgen ook voor financieel voordeel, minder ziekteverzuim en een verbeterde bedrijfsveiligheid.

Door slim om te gaan met employee benefits, kun je de concurrentie voorblijven en jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor talent. In een tijd waarin personeel schaars is, zijn dit soort vergoedingen niet langer een luxe, maar een noodzakelijke investering in de toekomst van je bedrijf.

Gerelateerde artikelen