Veel mensen missen tijdens videovergaderingen het persoonlijke contact, zo blijkt uit KPN-onderzoek. Daar heeft Microsoft een oplossing voor: dit jaar komt Mesh voor Microsoft Teams uit. Deze functie breidt ‘s werelds meest gebruikte platform voor het samenwerken in groepen uit met allerlei mixed-reality-mogelijkheden. Thuiswerkers kunnen binnenkort hun eigen 3D-werkruimte krijgen. Het hybride werken worden daardoor persoonlijker, boeiender en leuker. Mesh compenseert het gemis van fysiek contact. Het voorkomt dat medewerkers op afstand zich geïsoleerd gaan voelen.
Met Mesh voor Teams kunnen mensen op verschillende fysieke locaties deelnemen aan gezamenlijke en gedeelde holografische ervaringen. Daarbij liggen Microsoft’s productiviteitstools, zeg maar het bekende Office, binnen handbereik. Denk aan virtuele vergaderingen, chats verzenden, samenwerken aan gedeelde documenten en meer.
Online vergaderen wordt persoonlijker
Mesh geeft nét dat persoonlijke tintje dat mensen het gevoel geeft meer betrokken te zijn. Je mist de toevallige ontmoetingen ‘in de wandelgangen’ en de leuke gesprekjes in de pauzehoek daardoor minder. Microsoft probeert haar Teams-wereld zo in te richten dat ook die ogenschijnlijk minder relevante contacten tot stand komen. Juist die korte, informele gesprekjes met collega’s leiden vaak tot goede ideeën; reden om ook de ‘zachte’ aspecten van het videovergaderen tot volle wasdom te laten komen.
Studies van onder meer Microsoft en KPN (Monitor Hybride Werken) hebben uitgewezen dat mensen tijdens vergaderingen elkaar graag willen zien. Iemands lichaamstaal verraadt meer dan duizend woorden. Zeker bij beladen onderwerpen waarbij niemand het achterste van zijn tong durft te laten zien, zijn een half woord en een klein gebaar voldoende. Dan merk je snel hoe de vlag erbij hangt.
Meer betrokkenheid tijdens meetings
Mensen voelen zich meer aanwezig en betrokken tijdens virtuele vergaderingen waarbij iedereen de webcamera heeft aanstaan. Maar anderzijds blijft de camera uit als iemand bijvoorbeeld in pyjama aan de vergadering deelneemt of als er voortdurend kinderen door het beeld lopen. In plaats daarvan wordt vaak een ‘statische foto’ of luchtbel met initialen gebruikt. Maar daar zit je ook niet graag tegenaan te kijken. Vandaar dat Microsoft nieuwe manieren ontwikkelt om mensen toch meer aanwezig te laten zijn.
De meeste Teams-gebruikers zullen tijdens een videovergadering als eerste stap kiezen voor een aangepaste avatar van zichzelf. Binnenkort kunnen bedrijven of instellingen ook ruimtes binnen Teams bouwen waar ‘bezoekers’ als het ware in ondergedompeld raken.
Iedereen zijn eigen avatar
Het hoeft niet, maar maakt alles wel persoonlijker. Teams-gebruikers kunnen hun eigen avatars naar deze ruimtes meenemen om zich onder hun collega’s of andere deelnemers aan een vergadering te mengen. Voordat een vergadering aanvangt, kunnen ze met hun avatar alvast kennismaken met nieuwkomers of een praatje aanknopen.
Whitepaper: 'Microsoft Teams | Cloud Communications'
Van teamsupport tot telefonie: Microsoft Teams is een alleskunner. Ontdek er alles over in deze whitepaper over Teams en de Cloud.
DownloadZo’n geanimeerde avatar is simpel te maken. Software zorgt ervoor dat je bewegingen in de virtuele vergaderzaal of kantoorruimte worden nagebootst. Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om naar je stem te luisteren. Microsoft heeft een techniek ontwikkeld die op basis van vocale aanwijzingen je avatar vorm geeft. Emoties kunnen zo zichtbaar worden gemaakt. Als de baas boos wordt, zie je dat meteen in diens avatar. Straks kan je ook voor een nog meer natuurlijke vorm van 3D-vergaderen kiezen. Via een webcam kan de software iemands gelaatsuitdrukkingen in diens avatar uitbeelden. Als een deelnemer bijvoorbeeld zijn hand opsteekt, zie je dat in de avatar. In plaats van in 3D kan je ook in 2D vergaderen. Maar uiteindelijk wordt alles 3D.
Mesh poort naar mixed reality
Mesh voor Teams valt te omschrijven als een 3D-platform voor virtuele vergaderingen en het samenwerken in groepen. Dit alles gebeurt in ‘mixed reality’, de paraplu van technieken waaronder ‘augmented reality’ en ‘virtual reality’, of een combinatie daarvan vallen. Bij augmented reality blijf je de fysieke wereld zien. Daaroverheen wordt een virtueel laagje gelegd met 3D-modellen en data die door een computer worden gegenereerd. Virtual reality gaat verder. Daarbij is sprake van een nieuwe virtuele wereld die met een VR-bril tot leven komt.
Mixed reality integreert de virtuele wereld met de bestaande wereld. Virtuele objecten worden toegevoegd aan de werkelijkheid. Met de Hololens bijvoorbeeld houdt iedereen zijn handen vrij, waar ook ter wereld en met meerdere mensen tegelijk.
Geen belemmeringen voor gebruik
Mesh voor Teams valt in principe door iedereen te gebruiken. Vanaf een gewone smartphone, tablet, desktop of laptop heb je al toegang. Een VR-headset, Hololens-bril, Windows Mixed Reality headset of andere geavanceerde accessoire is niet per se nodig. Mesh bouwt voort op bestaande Teams-functies zoals de Together-modus die deelnemers het gevoel geeft dicht bij elkaar te zijn. Ook sluit de dienst aan bij de Presenter-weergave die hybride en volledig virtuele vergaderingen effectiever kan maken.
Bedrijven kunnen werkruimtes in 2D of 3D opzetten waar hun medewerkers kunnen inloggen. In die virtuele kantoren zijn dingen mogelijk die op een normaal kantoor niet kunnen. Iemand die een presentatie geeft, kan zijn notities nabij een virtueel white board zien liggen, terwijl de toehoorders alleen maar kunnen zien wat er op dat bord wordt geschreven. Bedrijven hoeven die virtuele werkruimtes niet zelf te maken. Microsoft levert er kant-en-klare zaaltjes en vergaderplekken bij. Maar net als bij de avatars kun je ook zelf creatief aan de slag gaan.
Microsoft sorteert voor op metaverse
De koers die Microsoft voor Mesh heeft uitgezet, staat niet op zichzelf. Net als Facebook wil ‘s werelds grootste softwarebedrijf een belangrijke rol gaan spelen in de metaverse, een nieuwe internetwereld van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes.
Mesh voor Teams is nog maar het begin. Maar wel een begin dat het werken op afstand natuurlijker en comfortabeler belooft te maken. Zeker nu Covid-19 grote groepen werknemers thuishoudt, is dat een interessant vooruitzicht. Teams is bij uitstek geschikt voor het hybride werken dat na de pandemie gebruikelijk zal zijn. KPN kan helpen met de uitrol van Teams, ook bij de aansluiting van een Teams-omgeving op een telefoonnetwerk.