Veilig digitaal werken vindt ongetwijfeld iedereen belangrijk. Toch doen we in ons dagelijkse werk allemaal wel eens dingen die niet zo veilig zijn, en vaak hebben we dat niet in de gaten. Want wie vergeet er nou nooit een printje uit de kleurenprinter te halen? En vergrendel jij altijd je computer, als je even naar de koffieautomaat loopt? Het lijken kleinigheidjes, maar zelfs zo kunnen belangrijke data in de verkeerde handen komen.
Zo’n 90 procent van onze dagelijkse handelingen doen we puur op routine. We denken er niet bewust over na, want we functioneren op de automatische piloot. Omdat we het altijd op deze manier hebben gedaan of omdat anderen het precies zo doen. Dus als jouw collega’s nooit hun computer vergrendelen, is de kans groot dat jij dat evenmin doet. Terwijl je écht wel beseft dat dit onverstandig is. Maar hoe verander je zulk gedrag, bij jezelf en je collega’s?
Zwakke schakel
Makkelijker gezegd dan gedaan, wijst de praktijk uit. Zo vaak hebben mensen het goede voornemen om hun gedrag te veranderen, maar na verloop van tijd vervallen ze in oude gewoontes. Niet voor niets zeggen gedragspsychologen dat gedrag de zwakke schakel is tussen plannen en resultaten. Terwijl een gedragsverandering jouw bedrijf zoveel kan opleveren, bijvoorbeeld in het veiliger omgaan met data binnen je organisatie.
Digitale Veiligheid 3.0 Events
Kom ook naar Digitale Veiligheid 3.0. Daar praat onder andere een gedragspsycholoog van Samurai@Work over hoe ons brein werkt, en hoe we ons gedrag eventueel kunnen veranderen. Op 2 maart is het eerstvolgende Digitale Veiligheid 3.0 event in sportcentrum Papendal in Arnhem. Als je hierbij aanwezig wil zijn, dan kan je je opgeven via de website. Op 14 maart volgt de editie in Naaldwijk en op 23 maart is Heerenveen aan de beurt.