De potentie van augmented reality (AR) is enorm. Hoe enorm precies? Onderzoeken van Goldman Sachs en Gartner voorspellen dat augmented reality binnen 10 jaar niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken is. AR-specialist Digi-Capital denkt zelfs dat de AR-markt in 2020 al 120 miljard dollar bedraagt – net zo veel als de desktopmarkt nu. Maar hoe pluk je als bedrijf hier de vruchten van?
AR bewijst zich in de praktijk al volop als middel om bedrijfsprocessen te verrijken, kennisoverdracht te vergemakkelijken en werkzaamheden te ondersteunen. Augmented-reality-toepassingen zorgen daarmee voor een enorme efficiëntieslag. De first time right-percentages stijgen, kennisdeling wordt makkelijker en de medewerkerstevredenheid stijgt. Naast deze interne voordelen biedt AR ook kansen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en zo een voorsprong op de concurrentie te behalen. Bijvoorbeeld met een innovatieve app of smartglass-toepassing. Beginnen met AR is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Aan de slag met AR
De mogelijkheden van AR zijn talrijk, maar voor veel bedrijven nog weinig tastbaar. Dat maakt het vaak moeilijk om koers te bepalen. Je plukt als bedrijf pas echt de vruchten van AR als het naadloos aansluit op de huidige bedrijfsvoering. Dat lukt alleen door eerst processen en workflows goed in kaart te brengen: wat zijn de belangrijkste knelpunten en hoe kan AR deze wegnemen? Belangrijke kenmerken hierbij zijn een gebrek aan toegang tot de juiste informatie bij de medewerkers en werk van een fysieke aard. Wanneer deze beide van toepassing zijn, kan AR waarde toevoegen in het werkproces. Inventariseer vervolgens wat je nodig hebt aan data, systemen, hardware en apps. Augmented reality kan namelijk niet zonder de inzet van de juiste ICT.
De benodigdheden voor augmented reality
Een groot deel van de technologie draait om data. Allereerst kan AR data visualiseren. Het laat bijvoorbeeld zien hoe een machine in elkaar steekt of wat de status van een reparatie is. Handig om een instructiefilmpje of statusrapport meteen te kunnen zien als je voor de machine staat. Ook de analyse van data speelt een rol. AR verzamelt gedetailleerde gebruiksinformatie: waar kijken mensen naar? Wat voor problemen ervaren ze? ICT speelt ook een sleutelrol als het gaat om connectiviteit. Het verrijken van onze realiteit met AR-ervaringen vraagt namelijk om een razendsnelle, betrouwbare verbinding. De benodigde rekenkracht en dataopslagcapaciteit is voor AR-toepassingen is aanzienlijk. Dankzij de cloud is het mogelijk om ook op mobiele apparaten met weinig rekenkracht en dataopslag zwaardere AR-applicaties te laten draaien.
Roadmap naar succes
Als je weet wat AR kan, hoe het jouw bedrijf kan helpen én welke ICT-componenten een rol kunnen spelen, heb je de belangrijkste ingrediënten om een goede roadmap te maken. Breng in kaart wat er precies nodig is om de AR-toepassingen te ontwikkelen en te integreren in je bedrijfsvoering. Vergeet niet medewerkers hier tijdig bij te betrekken. Omdat de bekendheid van AR vrij laag is, kan het voor veel mensen een beetje wennen zijn. Denk dan bijvoorbeeld ook aan zorgen over privacy: wie kijkt er mee met mijn slimme bril? Zoals met alle veranderingen geldt: succes valt of staat met de acceptatie van je medewerkers!