Ik Weet Je Wachtwoord: de Noord-Koreaanse hackers

Ontdek het duistere rijk van Noord-Korea's hackerscollectief, The Lazarus Group. Van bankovervallen tot het platleggen van bedrijven en zelfs nationale gezondheidszorgsystemen - deze aflevering onthult de verontrustende wereld van cybercriminaliteit uit het geïsoleerde regime.

Noord-Korea staat wereldwijd bekend als een in zichzelf gekeerd land, waar de burgers geen vrijheid hebben en vaak honger lijden. Maar het land is in de hackerswereld echt berucht. De Noord-Koreaanse overheid heeft een hackerscollectief opgezet, The Lazarus Group. Deze groep hackers overvalt regelmatig digitaal banken. Zo hebben ze tientallen miljoenen buitgemaakt bij banken in Ecuador, Vietnam en Bangladesh.

Ook zat dit collectief achter de hack van Sony, toen dat bedrijf een film uitbracht waarin Kim Jong-un werd vermoord. Sony werd compleet platgelegd en allerlei interne memo’s en andere gegevens werden op het internet gegooid.

In 2017 legden Noord-Koreaanse hackers onder meer de gezondheidszorg van Engeland, het luchtvaartbedrijf Boeing en Chinese universiteiten plat met een grootschalige ransomware-aanval, genaamd Wannacry. 200.000 computers in 150 landen raakten geïnfecteerd met deze cryptoworm. Deze aflevering gaat over de hackers van Noord-Korea.

Seizoen 3 - aflevering 6: Beluister hem hier

Over Ik Weet Je Wachtwoord

In 'Ik Weet Je Wachtwoord' onderzoekt techjournalist Daniël Verlaan ongelooflijke verhalen die online spelen. Elke aflevering duikt Daniël in een nieuwe cybercrime-zaak en gaat hij ook het gesprek met de digitale criminelen aan.

Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Bekijk hier alles over de podcastserie, voorgaande seizoenen en laatste afleveringen.

Vorige seizoenen terugluisteren?

Gerelateerde artikelen