Ik Weet Je Wachtwoord: digitale soldaten

Ontdek het onzichtbare strijdtoneel in moderne conflicten. Terwijl je oorlogsbeelden ziet, blijft het digitale slagveld vaak verborgen. Luister naar alle details in de vierde aflevering van Ik Weet Je Wachtwoord.

Als je nu het nieuws aan zet, zie je helaas veel beelden van oorlog. Maar wat je niet ziet, als je naar de beelden van alle slachtoffers en verwoeste gebouwen kijkt, is de digitale kant van deze oorlogen. Die worden al lang niet meer alleen op het slagveld uitgevochten, maar ook vanachter de computer. 

Door overheden en schimmige collectieven, maar ook door doodnormale burgers als jij en ik, die zich als hacktivist mengen in de strijd. 

In de oorlog van Rusland met Oekraïne speelde dat voor het eerst een grote rol. Daarom duiken we in deze aflevering in het digitale aspect van die oorlog.

Ook de Nederlandse netwerken hebben te maken met cyberdreigingen. KPN doet er alles aan om aanvallen af te wenden en de netwerken veilig te houden. In het Security Operations Centre checken medewerkers dag en nacht potentiële dreigingen. De kennis die ze daarbij opdoen draagt ook weer bij aan de ontwikkeling van een sterk beveiligingsnetwerk. Lees er hier meer over.

Meer weten over hoe KPN te werk gaat in het Security Operation Center?

Seizoen 3 - aflevering 4: Beluister hem hier

Wat kan ik zelf doen?

Wees cybercrime voor en bescherm jezelf door onveilige websites te blokkeren. Hoe je dit doet? Kleine ondernemers met internet van KPN Kleinzakelijk beschermen zichzelf door eenvoudig het Malwarefilter te activeren. MKB-ers met internet van KPN EEN MKB beschermen zichzelf door in één klik Extra Veilig Internet aan te zetten. Zet vandaag nog de eerste stap met extra veilig internet.

Over Ik Weet Je Wachtwoord

In 'Ik Weet Je Wachtwoord' onderzoekt techjournalist Daniël Verlaan ongelooflijke verhalen die online spelen. Elke aflevering duikt Daniël in een nieuwe cybercrime-zaak en gaat hij ook het gesprek met de digitale criminelen aan.

Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Bekijk hier alles over de podcastserie, voorgaande seizoenen en laatste afleveringen.

Vorige seizoenen terugluisteren?

Gerelateerde artikelen