Nieuwe technologie helpt je voorop te blijven lopen. Dankzij voorspellende analysemodellen en hyperpersonalisatie kunnen je cliënten bijvoorbeeld betere financiële keuzes maken. En met procesrobotisering en kunstmatige intelligentie kun je als verzekeraar of vermogensbeheerder steeds meer repetitieve handelingen in de interne organisatie automatiseren. Met als gevolg: lagere kosten en premies. Veel kansen dus. Maar dan moet de service van al je IT-leveranciers wél goed op elkaar afgestemd zijn.
Innovatie is vrijwel nooit het resultaat van één technologie of clouddienst. Het gaat altijd om een keten of combinatie van verschillende partners en providers. Bovendien is er de inpassing van de innovatieve technologie in je bestaande ecosysteem – zo’n innovatie staat immers niet op zichzelf. Je zult met een groot aantal verschillende partners en leveranciers, bestaande en nieuwe, moeten overleggen en de aanpak met elkaar afstemmen. Wellicht dat je voor het inzetten van nieuwe technologie eerst lopende afspraken en contracten open moet breken. Is de service-integratie niet goed gestandaardiseerd en georganiseerd, dan gaat daar veel tijd en energie in zitten.
Overzicht en grip op serviceverlening
Service-integratie – ook wel bekend als Service Integration and Management (SIAM) – geeft overzicht en grip op de serviceverlening van alle IT-leveranciers. Het is de overtreffende trap van technische en systeemintegratie. Goed toegepast, helpt service-integratie je bij het managen van de complexiteit die ontstaat wanneer je meerdere IT-leveranciers inzet. Zo zorgt het voor een samenhangende en efficiënte dienstverlening.
Extra wendbaar én transparant
Noodzakelijk, want nu fintechbedrijven de markt ingrijpend veranderen, zul je als financiële organisatie extra wendbaar moeten zijn. Wendbaarheid die je IT-leveranciers ieder voor zich wellicht wel, maar in sámenhang niet altijd kunnen leveren. Tegelijk groeit de druk van wet- en regelgeving: DORA, NIS2 en de European Data Act stellen veel eisen aan de IT-serviceverlening. Zo stellen ze bindende regels voor IT-risicomanagement, incidentrapportages of risicobeheer van je externe IT-leveranciers.
Ook bestaande wet- en regelgeving vergroot de druk: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) bijvoorbeeld. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) houdt specifiek de pensioensector de komende jaren stevig in de greep. Tel daarbij de Payment Service Directive 3 (PSD3), de Payment Service Regulation (PSR) en het Framework Financial Data Access (FIDA) bij op, en je ziet: grip op je IT-processen en overzicht over de serviceverlening was nog nooit zo belangrijk.
Compliance
Laat wendbaarheid en compliance nou precies de gebieden zijn waarop service-integratie je effectief kan ondersteunen. Bovendien zet je met goed georganiseerde service-integratie jullie IT-organisatie weer terug in de driver seat. Je IT’ers hoeven niet meer te puzzelen met alle verschillende SLA’s en contracten, en hebben de ruimte om zich te focussen op innovatie. Besteed je de service-integratie uit aan een trusted partner – zoals KPN – dan heb je altijd één aanspreekpunt voor alle IT-serviceverlening. Dat maakt het inpassen van een nieuwe, innovatieve technologie een stuk eenvoudiger.
Ontdek het zelf
Veel meer over de SIAM-methode en onze aanpak ontdek je in de visiepaper Vergroot je innovatiekracht, vertrouw op service-integratie. Of wil je meteen weten hoe wij jouw organisatie met service-integratie vooruit helpen? Maak dan nu een afspraak.