Van functioneel testen, via acceptatietesten naar productie. Voor deze zorgvuldige, maar bewerkelijke procedure is nu een sneller alternatief. Direct in de productie-omgeving testen. In een ‘lab’ waar een selecte groep heavy users een werkplek heeft met de laatste updates en de nieuwste programma’s. Binnen KPN werken we al zo. Met echte data en koppelingen. Dat is snel en efficiënt.
Software wordt steeds sneller vernieuwd. Dat betekent testen, testen en nog eens testen. Maar daar is steeds minder tijd voor. Microsoft geeft gebruikers van Windows 10 maximaal 8 maanden om de nieuwste OS-upgrades te installeren. En door het toenemende gebruik van clouddiensten bepalen leveranciers steeds meer wanneer nieuwe software-updates moeten worden doorgevoerd.
Efficiënt software testen
Testen kán sneller. Zo doet een selecte groep KPN-medewerkers hun dagelijks werk op een werkplek met de nieuwste software en de laatste updates. Een live lab voor tests met echte data en koppelingen. Ja, dat levert meer verstoringen. Maar dat nemen lab-gebruikers voor lief, in ruil voor de allernieuwste snufjes. Zo werkten onze medewerkers al met Windows 10 en Skype for Business toen het nog niet eens op de markt was. Ze liepen tegen imperfecties aan en experimenteerden met nieuwe functionaliteiten. Waardevolle ervaringen waarmee we rimpels gladstrijken en de software finetunen. Waarna we het met een gerust hart kunnen aanbieden aan de hele organisatie. Én aan onze klanten.
Eigen lab
Voor cruciale applicaties blijft de traditionele, maar zorgvuldiger testprocedure geschikt. Andere software en lichtere updates zijn sneller en efficiënter uit te proberen in een eigen lab. Verzamel daarvoor enkele gebruikers die graag met de nieuwste software werken en bereid zijn de eventuele hinder te accepteren. Liefst met verschillende werkstijlen en uit alle lagen van de organisatie – diversiteit geeft waardevolle inzichten – en betrek ook de beheerder van cruciale ERP-applicaties. Richt voor deze groep een werkplek in met de nieuwste software. Sluit ze bijvoorbeeld aan op het Windows10 Insider Preview Programma van Microsoft, zodat ze als eerste de nieuwste updates ontvangen. Creëer tot slot een plaats om alle ervaringen te verzamelen, bijvoorbeeld in een online community. Voilà: het lab is klaar voor gebruik.
Wat het oplevert
Veruit de meeste nieuwe software en updates hoeven niet de uitgebreide testprocedure te doorlopen. Dat scheelt veel tijd, waarin direct reparaties en changes uitgevoerd kunnen worden. Maar een lab heeft meer voordelen. Zo doen labgebruikers direct ervaring op met de allerlaatste software en raken ze al vertrouwd met regelmatige updates. Bovendien kunnen ze collega’s helpen wanneer de software bij hen wordt geïmplementeerd. Zo blijft de organisatie – ook als ontwikkelingen hard gaan – altijd up-to-date. Het risico neemt af dat een organisatie achterstand oploopt en er opnieuw legacy ontstaat. Dat nooit meer.
Over Wouter Zijlstra
Wouter is technisch consultant op het gebied van cloud en werkplek. Met ruim 10 jaar ervaring in ICT heeft hij alle facetten van het vak gezien. Van helpdesk- tot projectmedewerker, van systeembeheerder tot adviseur.
- Auteur: Wouter Zijlstra