KPN gaat een langdurige ICT-samenwerking aan met Superunie en elf aangesloten supermarktketens. Het VPN-netwerk dat de inkooporganisatie, de distributiecentra en 1100 winkels verbindt, wordt volledig vernieuwd. De capaciteit gaat twintig keer omhoog en het netwerk wordt heel schaalbaar. Per vestiging kan moeiteloos bandbreedte worden toegevoegd of teruggezet, al naar gelang de behoefte. Ook de betrouwbaarheid gaat nog verder omhoog.
Het netwerk wordt daarmee tevens geschikt voor onder meer videostreaming en voip-bellen. In ketens die dat wensen komt gratis wifi. Alle winkels worden de komende twee jaar voorzien van een glasvezelaansluiting, het oude koper verdwijnt.
Supermarkt van de toekomst
Hiermee is de basis gelegd voor de supermarkt van de toekomst. Bandbreedte is voortaan geen enkele belemmering meer. Bij de winkelformules kwam het tot nog toe regelmatig voor dat plannen voor nieuwe diensten door gebrek aan netwerkcapaciteit suboptimaal werden ingericht. Met de hoogwaardige connectiviteit kan allerlei nieuwe technologie worden uitgerold die de klantervaring zal gaan verbeteren.
Superunie, KPN, Fortinet en Simac hebben hiertoe een overeenkomst gesloten. Sales director Hans Mekes van KPN spreekt van het netwerk van de toekomst. 'Met het project is een forse investering gemoeid. Vooral de verglazing met al het graafwerk dat daarbij behoort, vergt de nodige middelen. Over twee jaar zal de laatste vestiging op snelle glasvezel zijn aangesloten.'
Koploper
Volgens Mekes is Superunie de eerste grote retailgroep die grootschalig op glasvezel overgaat. De aangesloten supermarktketens worden daarmee koploper. Michel Rijkelijkhuizen, accountmanager bij KPN voor de retailbranche: 'Hiermee is de basis gelegd voor toekomstige innovaties in de supermarkt.'
KPN wordt geheel verantwoordelijk voor de breedband-connectiviteit. Op dit gebied worden de winkeliers en hun overkoepelende ketens volledig ontzorgd. Ook gaat men in samenwerking met Fortinet de (netwerk)beveiliging regelen. Simac doet onder regie van KPN het installatiewerk. Ook verzorgt deze ICT-dienstverlener een deel van het netwerkbeheer.
SD-WAN
Behalve dat Superunie haar leden meer diensten kan verlenen, worden ook de kosten van het netwerkbeheer beter beheerst. Het huidige netwerk op basis van IP VPN gaat op de schop. De traditionele WAN verandert in een SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) dat eenvoudiger in het beheer, beter schaalbaar en intelligenter is. Applicaties gaan beter presteren.
Volgens Marc Jepkes, sales manager van Fortinet, biedt SD-WAN de mogelijkheid het verkeer over het netwerk beter te managen. De software herkent binnen het winkelnetwerk de aard van de processen waardoor rekening kan worden gehouden met de urgentie. Pintransacties en andere financiële processen hebben altijd voorrang boven andere applicaties. SD-WAN maakt het ook makkelijker om te voldoen aan de gestelde SLA's (service level agreements) van de winkelinfrastructuur en de bijbehorende processen. Jepkes: 'Mocht het netwerk niet de verwachte beschikbaarheid kunnen bieden dan kan de SD-WAN oplossing voorzien in alternatieve paden. Deze nieuwe infrastructuur heeft daarmee alle ingrediënten in huis om de continuïteit te kunnen waarborgen.' Als bijvoorbeeld een connectie naar de banken uitvalt dan kan 4G-backup dit opvangen.
Wifi-netwerk
Als aanvulling op de SD-WAN oplossing wordt de winkel tevens voorzien van een SD-LAN. Hierbij wordt de interne winkelinfrastructuur ingevuld met een wifi-netwerk. Fortinet combineert deze concepten met een hoogwaardige en complete netwerkbeveiliging. De Secure SD-WAN en Secure SD-LAN zijn onderdeel van de zogenoemde Security Fabric, een architectuur die voorziet in een end-to-end secure infrastructuur.
Chris Hurkens, account manager bij Simac, ziet het beheer daardoor eenvoudiger worden. 'De oplossing van Fortinet maakt het mogelijk met één tool alle netwerkcomponenten te configureren en te beheren.' Simac kan zo bij storingen aan winkelapparaten veel sneller zien wat er is misgegaan. Kortom, de voordelen zijn groot. SD-WAN behoort niet voor niets tot het snelstgroeiende segment van de netwerkmarkt.
Dubbele firewall
De SD-WAN wordt gecombineerd met een dubbele firewall. Volgens Arjen van Dam, ICT-manager van Superunie, biedt de veiligheidsoplossing van KPN en Fortinet ook centraal inzicht in de veiligheidssituatie. 'Alle apps die in het netwerk worden ondersteund, zijn straks zichtbaar en worden gecontroleerd op securityrisico’s en afwijkingen.'
'Supermarkten staan vol apparatuur zoals wegschalen, koelingen, kassa’s en pinpads die allemaal aan het netwerk zijn gekoppeld. 'Mocht in een bepaald apparaat malware worden gedetecteerd dan wordt die direct geïsoleerd. Bij incidenten worden delen van het netwerk uitgezet. Dit voorkomt mogelijke escalatie. Vroeger werd er minder aandacht gegeven aan cybersecurity, maar tegenwoordig is de enige manier om cybersecurity goed op te lossen door het integraal onderdeel van de netwerkdienstverlening te laten zijn,' aldus Van Dam. Dit maakt het ook makkelijker om apparatuur van derden, zoals bijvoorbeeld voor de verkoop van loten, in de winkels te plaatsen. Maar ook voor applicaties voor afhaal- en afleverpunten.
24/7 monitoring
Alle winkels worden qua netwerk en veiligheid op dezelfde manier ingericht. Met één druk op de knop zijn wijzigingen in de configuratie door te voeren. SOC-SIEM van KPN maakt het mogelijk alle winkels 24 uur per dag en 7 dagen per week te monitoren op veiligheidsincidenten. Hans Mekes: 'Van alle apparaten die aan het netwerk hangen, wordt continu een logfile bijgehouden.'
Op een slimme manier wordt gebruik gemaakt van nieuwe netwerktechnologie en software tegen een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Superunie was toe aan een nieuwe netwerkinfrastructuur. ICT-manager Van Dam zag de behoefte aan bandbreedte het afgelopen decennium tien keer zo groot worden. Hij verwacht dat Superunie en de aangesloten organisaties weer vijf tot tien jaar vooruit kunnen.
Verdere digitalisering
Michel Rijkelijkhuizen verwoordt het zo: 'De grondslag is gelegd voor de verdere digitalisering van de supermarkten.' Door de komst van breedband kan ieder filiaal nu overgaan op bewakingscamera’s en de beelden centraal opslaan. Van Dam beaamt dat. Door het gebrek aan bandbreedte worden dit soort zaken anders opgelost. Straks kan veel sneller worden gereageerd. De behoefte aan connectiviteit is groot. Hans Mekes: 'Tot voor kort had je gemiddeld vijf systemen die met het netwerk zijn verbonden, zoals het kassasysteem, de koelmeubelen, de weegschaal en de flessenautomaat. Dat gemiddelde gaat snel naar veertig items.'
Van Dam ziet een versnelling van de innovatie in de winkels. Nieuwe diensten zijn toe te voegen, net zo gemakkelijk (en lekker) als een kant-en-klaar maaltijd uit een van de aangesloten supermarkten. 'Via big data en kunstmatige intelligentie kunnen we de klant beter leren kennen en zo beter van dienst zijn. Er zijn tal van mogelijkheden waarop de aangesloten winkelformules kunnen inspelen. De nieuwe infrastructuur maakt het makkelijker om op al die uiteenlopende behoeften in te spelen'.