Heb je altijd op kantoor gewerkt? Dan moest je waarschijnlijk wel even wennen om thuis aan de slag te gaan. Natuurlijk heeft thuiswerken zijn voordelen: je kunt later opstaan, er is geen dresscode en je hoeft niet in de file te staan of in een bomvolle trein te zitten. Maar het is niet altijd makkelijk om thuis gefocust te blijven en het onderscheid te bewaren tussen werk en privé. Hoe kun je dan wel effectief thuiswerken? Met de onderstaande acht tips helpen wij je op weg.
1. Effectief plannen van je werkdag
Maak de dag van tevoren een realistische planning voor alle taken die je wilt afronden. Dat kan een gedetailleerd tijdschema zijn met blokken van een uur of een eenvoudige to do-list. Begin met de belangrijkste opdrachten of rond eerst een paar kleine taakjes af, zodat je meteen een boost krijgt omdat je iets hebt afgemaakt. Vergeet ook niet om pauzes in te plannen: je kunt immers niet aan één stuk door blijven werken.
Omdat je thuis aan het werk bent, moet je bij je planning ook rekening houden met niet-werkgerelateerde zaken, zoals thuisonderwijs. Vooral met kinderen word je vaker gestoord tijdens het werken, dus houd hier rekening mee in de planning. Loopt een taak uit? Schuif de volgende taak dan door naar een moment later op de dag of een ander tijdstip.
2. Dagelijkse routine om effectief thuis te werken
Veel mensen die thuis zijn gaan werken, vinden het moeilijk om een dagritme te creëren. Je kunt immers later opstaan, ook ’s middags douchen en desnoods de hele dag in je pyjama rondlopen. In het begin was dat misschien leuk, maar zonder vaste structuur raak je de focus op je werk snel kwijt.
Het is beter om je ochtendritueel net zo in te delen als toen je naar kantoor ging. Sta op een vaste tijd op, zorg dat je bij aanvang van je werk gedoucht en netjes aangekleed achter je computer zit en pak direct je dagplanning erbij. Zorg ook dat je op een vast tijdstip stopt met werken.
Leaflet: De 6 tips van Bol.com
Philip Kaufmann en Régine Endtz van Bol.com helpen jou vast op weg met je hybride meetings. In 6 handige tips.
Download3. Aangename thuiswerkplek
Probeer thuis een zo aangenaam mogelijke werkplek te creëren. Misschien kun je de logeerkamer of de zolder ombouwen tot een kantoortje. Als je een plek associeert met werk, krijg je er meer gedaan. Ook word je er minder snel gestoord door je huisgenoten dan wanneer je bijvoorbeeld aan de keukentafel zit. Een slot op de deur houdt enthousiaste kleuters buiten wanneer je in een meeting zit. Aan het einde van de dag kun je de deur van je thuiskantoor dichttrekken, waardoor je een duidelijke scheiding tussen werk en privé behoudt.
Zorg ook dat je werkplek ergonomisch verantwoord is. Denk aan je lichaamshouding en schaf een goede bureaustoel aan. Werk je vanaf een laptop? Koop dan een laptopstandaard, een extern toetsenbord en een losse muis: een beeldscherm op ooghoogte is beter voor je houding.
Lees ook: Productief thuiswerken: 11 tips van een thuiswerkcoach
4. Digitaal alles op orde
Zorg dat de digitale infrastructuur thuis op orde is. Een snelle, stabiele internetverbinding en een goed wifisignaal zijn onmisbaar. Veel bedrijven werken nu helemaal in de cloud, zodat thuiswerkers bij alle benodigde documenten en applicaties kunnen komen.
Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de internetverbinding goed beveiligd is. De verbinding kan versleuteld worden met een VPN. Zorg ook dat je computer is voorzien van de laatste updates. Verouderde software kan je werk vertragen en – belangrijker nog – je loopt een vergroot risico om gehackt te worden. Check alle acht stappen voor veilig effectief thuiswerken in dit artikel.
5. Zo werk je effectief thuis: laat je niet afleiden
Sommige mensen kunnen zich thuis beter concentreren dan op kantoor, maar anderen zijn juist sneller afgeleid. Bijvoorbeeld door sociale media of omdat ze de televisie aanzetten. Leg je telefoon niet naast je neer en blokkeer meldingen van Facebook en Instagram. Zit je op je computer continu het nieuws te lezen of spelletjes te doen? Dan zijn er apps waarmee je websites voor een bepaalde tijd volledig kunt blokkeren. Je kunt er dan ook écht niet bijkomen.
Heb je last van omgevingsgeluiden? Dan is het slim om te investeren in een zogeheten noise cancelling koptelefoon. Microfoons in de koptelefoon analyseren het omgevingsgeluid en produceren vervolgens een tegengeluid, waardoor het lawaai wordt weggefilterd. Ondertussen kun je met zo’n koptelefoon heldere telefoon- en videogesprekken voeren of muziek luisteren.
6. Optimaal samenwerken met collega’s vanuit huis
Op kantoor kon je eenvoudig naar een collega toe lopen of met elkaar in een zaaltje gaan zitten voor een vergadering of presentatie. Wil je effectief vanuit huis samenwerken met collega’s? Dan kun je gebruikmaken van een breed scala aan digitale hulpmiddelen.
Microsoft Teams, Zoom en Slack kennen we allemaal inmiddels. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer goede collaboration tools beschikbaar, zoals applicaties voor online brainstormen.
7. Online sociale contacten onderhouden
Een gezellig praatje met een collega bij de koffieautomaat lijkt misschien onbenullig, maar uiteindelijk draagt dit soort momenten veel bij aan het werkplezier. Probeer daarom ook vanuit huis niet-werkgerelateerd contact te houden met je collega’s. Bel gewoon eens iemand op voor een praatje. Of begin met een werkgerelateerde vraag en klets daarna nog even door over andere zaken.
Tijdens de lunchpauze kun je met elkaar videobellen. Of maak een afspraak om eens een rondje te lopen met een collega die in de buurt woont. Denk ook aan een online vrijdagmiddagborrel in combinatie met bijvoorbeeld een pubquiz.
Lees ook: Beeldbellen vanuit huis: zo doe je het veilig
8. Naar buiten en bewegen
Probeer elke dag even naar buiten te gaan en ten minste een half uur te bewegen. Door dit aan het begin van de dag te doen, maak je meteen een frisse start. Veel mensen missen nu de fietstocht naar hun kantoor of het station. In plaats daarvan kun je een rondje gaan hardlopen of buiten wat oefeningen doen. De lunch is een perfect tijdstip voor een wandeling. Tip: installeer een stappenteller om bij te houden hoeveel je beweegt. Wandelen werkt tegen de stress en verhoogt de productiviteit omdat je brein de kans heeft om te ontspannen vind je makkelijker een oplossing voor een probleem.
Blijf in ieder geval niet te lang achter je bureau zitten. Schijnt buiten de zon en gaat het later op de dag regenen? Schuif je geplande wandeling dan naar voren en werk daarna wat langer door. Als je werk het toelaat, kun je tijdens een wandeling zelfs telefoongesprekken voeren.
Gratis e-book
Hoe pakt u de transformatie van de werkplek aan? Voor uw medewerkers straks weer op kantoor komen werken? In ons gratis e-book ‘Het nieuwe Kantoor’ staan 10 onmisbare tips van Casper Schwarz en vindt u nog veel meer inspirerende foto’s.
Ontdek ook hoe kpn je helpt met thuiswerken. Bekijk video's met ondernemers, lees thuiswerkblogs en verbeter je werkplek thuis met handige tools. Ga naar kpn thuiswerken voor meer.