Veel corona-software ook na pandemie van waarde

De anderhalvemetersamenleving bracht een stroom van nieuwe software-oplossingen, online-tools die ervoor moeten zorgen dat betrekkelijk veilig kan worden doorgeleefd. Ook zijn snel modellen ontwikkeld die de verspreiding van Covid-19 kunnen voorspellen, alsmede het percentage patiënten dat geneest en die de sterftecijfers in kaart brengen.

Kunstmatige intelligentie en machine learning worden ingezet om corona te bestrijden. Met behulp van datamining wordt het aantal ziekmeldingen per 100.000 inwoners voorspeld. Behalve medische technologie die rechtstreeks het gevecht met Covid-19 aangaat, wordt veel software ontwikkeld die inspeelt op het 'nieuwe normaal'.

Anderhalvemetermelders

Al gauw na het uitbarsten van de crisis was er de 1point5-app die je telefoon laat trillen als iemand dichter bij je komt dan anderhalve meter. Proxemy kwam met de draagbare sensor Bubble die in zo'n geval een seintje geeft. De Matrixian Group bedacht de anderhalve meter augmented reality-filter. Op je telefoonscherm kun je zien wie te dicht bij je staat. En de FootfallCam 3D klantenteller houdt precies bij hoeveel bezoekers aanwezig zijn in een winkel, café of bibliotheek.

Veel tools blijven ook nadat de pandemie onder controle is gebracht hun waarde bewijzen. Denk aan simulatiemodellen die laten zien tegen welke problemen men oploopt als te veel mensen zich in een bepaalde ruimte bevinden. Of modellen die voorspellen of getroffen maatregelen succesvol zullen zijn.


Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download


Kansen op het gebied van registratiesoftware

Ook registratiesoftware zal niet verdwijnen. Entranz uit Zoetermeer ontwikkelt software voor ticketverkoop en toegangscontrole voor teststraten. Ervaringen die zijn opgedaan in de evenementenbranche komen daarbij van pas. Verder bouwt dit bedrijf een portal voor de verwerking van testresultaten en het automatiseren van meldingen. 

Ook voor de handhaving van social distancing zijn veel tools in de maak. Hoe voorkom je drukte in het park, op de Posbank bij Arnhem of op het strand van Scheveningen? En op kleinere schaal: wanneer wordt het te druk op een terras?

Lees ook: Datagedreven werken biedt bedrijven veel voordelen

Geluidniveaumeters en digital twin

Er zijn uiteenlopende oplossingen denkbaar. TNO bekijkt of met geluidsniveaumeters grote concentraties van mensen zijn te detecteren. Thans worden die meters voor verkeersgeluid en bouwlawaai gebruikt, maar ze zijn wellicht ook breder inzetbaar. 

Een andere technologie die interessant is om corona-drukte te voorkomen, is de digital twin. Van een fysieke ruimte wordt een digitale replica gemaakt. Deze virtuele kopie van de werkelijkheid wordt gebruikt om beter te begrijpen hoe het systeem zich gedraagt. De informatie wordt ontsloten in een 3D-computermodel, een visualisatie.

3D-tool voor crowd control

Softwarebedrijf Argaleo uit Den Bosch bouwde een online tool waarmee de maximale capaciteit van een stoep of plein valt te berekenen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een schatting maken van het aantal mensen dat op een terras mag zitten. De afmetingen van het terras worden op een digitale 3D-kaart van een stad geprojecteerd. Vervolgens zie je hoeveel mensen in die ruimte passen met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Bij die crowd control kan rekening worden gehouden met specifieke omstandigheden, zoals de aanwezigheid van een drukke winkel of bioscoop in de buurt van het terras. Ook met voetgangersstromen kan het model rekening houden.

Dashboard van heel Nederland om drukte te voorkomen

Heel Nederland is nagebouwd in een 3D-model op basis van open data. Informatie uit zo'n 150 bronnen wordt regelmatig in de 3D-kaart verwerkt, zodat deze actueel blijft. Desgewenst kan een beleidsmaker met één druk op de knop zien waar alle horecagelegenheden in een bepaalde wijk liggen, hoe de elektriciteitsleidingen lopen en hoe oud alle panden in de buurt zijn.

De tool is ook geschikt om de drukte in parken, samenscholing van jongeren en rijen voor de kassa van een bouwmarkt te voorkomen. Om de juiste inzichten en adviezen te geven, wordt sensorinformatie in een 3D-dashboard gevisualiseerd.

De toekomst: digital twins en datagedreven beleidsinzichten

Argaleo won met deze tool de innovatiecompetitie van het programma Startup in Residence Intergov. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag hebben dit programma opgezet om dit soort initiatieven van startups te ondersteunen.

Het 3D-dashboard is een voorbeeld van een innovatie die ook na de pandemie kan beklijven. Het plan is om met de gemeenten Breda, Den Haag en Maastricht uiteindelijk een compleet dashboard voor mobiliteit op te bouwen dat in toekomst gebruikt kan worden bij grote publieksevenementen. Digital twins voor datagedreven beleidsinzichten hebben de toekomst.

Lees ook: hoe KLM haar inzicht vergroot in big data met 3D-model.

Gerelateerde artikelen