Digitalisering helpt financiële organisaties hun dienstverlening persoonlijker en mensgerichter te maken. En nee hoor, dat is niet tegenstrijdig. Want digitalisering stelt banken, verzekeraars en adviseur in staat datagedreven te werken, en op basis van grote datastromen bijvoorbeeld ‘hyperpersonalisatie’ toe te passen. Maar dat grootschalig datagedreven werken moet natuurlijk wel veilig en compliant gebeuren.
Verschuivende focus
De groeiende belangstelling voor duurzaamheid in de hele samenleving zorgt ook in de financiële wereld voor een veranderende focus. Waardecreatie gebeurt niet meer alleen met de focus op aandeelhouders en exploitatie, maar steeds meer op duurzame en circulaire economische groei. Op dat wat goed is voor mens en samenleving. Dat mensgerichte zie je ook steeds meer terug in de dienstverlening. Met dank aan digitalisering.
Bankieren, financieren en pensioen regelen wordt voor klanten zo veilig, makkelijk en – dus – digitaal mogelijk. Technologie als predictive analytics en hyperpersonalisatie helpen in de pensioensector bijvoorbeeld bij betere pensioenkeuzes. Hyperpersonalisatie betekent zoveel als het verregaand en realtime aanpassen van diensten, klantbeleving en context aan de wensen van individuele klanten. Door met hyperpersonalisatie vrij exact in te spelen op de levens en omstandigheden van mensen, verbetert hun klantervaring aanzienlijk. Intensief en continu online klantonderzoek helpt financiële organisaties hun service verder te verbeteren – en levert nog meer datastromen op.
Security- en netwerktechnologie helpt compliant te werken
Om op grote schaal datagedreven te kunnen werken, is veiligheid en compliance cruciaal. Europese privacyregelgeving, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), maakt de privacybescherming van klantdata steeds belangrijker. Gelukkig brengt technologie uitkomst. Zo kun je met nieuwe netwerktechnologie de groeiende datastromen geautomatiseerd controleren en ingrijpen bij afwijkingen. Je kunt zelfs audittrails aanbrengen en zo aantoonbaar maken dat je compliant datagedreven werkt.
En dat is geen overbodige luxe. Na de bankencrisis zijn overheden kritischer geworden op het doen en laten van álle financiële ondernemingen. Banken, advieskantoren en verzekeraars zijn sindsdien veel strenger gereguleerd. Ook internationaal terrorisme heeft daaraan bijgedragen, en het gemak waarmee geldstromen de landsgrenzen over konden. Groeiende regulering moet het makkelijker maken om te achterhalen met wie er zaken wordt gedaan. Denk aan de verplichte UBO-registraties, het aanleggen van klantdossiers vanuit KYC-principes en aantoonbaar integer met data omgaan.
Onstuitbare groei
Zo is wetgeving en regulering niet alleen een antwoord op digitalisering, het stimuleert óók een verdere digitalisering van werkprocessen. Een niet te stuiten proces. Wil je als toekomstbestendige financiële organisatie volop kunnen inzetten op digitalisering en datagedreven werken, zorg dan voor een goede basis – zoals de juiste security en connectiviteit waarmee je die enorme groei op een veilige en compliant manier aankan. Wij helpen je daar graag bij.
Meer weten
Wil je meer weten over veilig digitaliseren en compliant datagedreven werken?
Download dan onze whitepaper Maak je financiële organisatie toekomstbestendig.
KPN ondersteunt de financiële sector van de toekomst
Wanneer de wereld verandert, merkt de financiële sector dat meteen. Tijd dus voor een nieuwe kijk op de eigen toekomstbestendigheid.
Download