Zo maak je als ondernemer een vliegende start na de zomer

Het is (bijna) weer voorbij die mooie zomer. Tijd om vol frisse energie het najaar in te gaan. Je hebt je zaak netjes op orde achtergelaten vóór de vakantie. Maar hoe zorg je voor een droomstart aan het begin van de najaarsperiode?

1. Ruim je bureau op (ook op je laptop)

Mocht je het voor de vakantie nog niet gedaan hebben, dan is dit je eerste klusje: je fysieke en digitale bureaublad opruimen. Je wilt die weldadige vakantierust in je hoofd niet meteen vervangen door afleiding en ruis in je blikveld. Schoon ook je (wellicht ontplofte) mailbox op. Gooi vooral weg wat enigszins weg kán, en prioriteer de rest van je mail. Zo krijg je meteen overzicht.

2. Laat ruimte in je planning

Misschien laat je je autoreply op de eerste werkdag nog doorlopen: good thinking. Doe je dat niet en weten klanten en medewerkers dat je alweer aan het werk bent, plan dan niet je hele dag vol. Niets haalt de vakantierust zo snel uit je hoofd als een dag lang back-to-backmeetings. Neem de tijd om op te ruimen (zie 1), gezellig bij te praten en om grip te krijgen op je workflow.

3. Laat belangrijke beslissingen even liggen

Grip krijg je door het maken van een goede en uitvoerbare planning en het aanbrengen van prioriteiten in je to-do-lijst. Welke taken zijn urgent, welke kunnen wachten en welke leveren snel resultaat op? Vooral dat laatste is lekker als je net begint. Realiseer je ook dat je niet meteen helemaal ‘bij’ bent. Vlak na je vakantie is daarom niet het moment om grote strategische of financiële beslissingen te nemen. Wacht daar even mee tot je definitief in je werkritme zit en helemaal up-to-date bent.


KPN EEN MKB Ondernemerspakket
Direct in business

Een slimme bundel met een Apple iPhone, iPad, data-sim én een UnlimitedMAX abonnement. Nu voor een vaste lage prijs.


4. Hou je vakantiegevoel vast

Stort je niet meteen weer vol in het werk, maar smokkel wat ‘bonusvakantie’ mee in je werkweek. Neem een middag vrij om iets leuks te doen met je gezin of vrienden, of trakteer jezelf op een avondje terras – niet ál te wild natuurlijk. Probeer overwerk koste wat het kost te voorkomen. Sterker nog: pauzeer op tijd, maak een wandelingetje tussendoor en klap je laptop tijdig dicht. Zo blij je nog even in de zomermodus en voorkom je een ‘vakantie-jetlag’

5. Leg de lat niet te hoog de eerste dagen

Probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Je zit nog niet in het ritme en ziet af en toe dat hagelwitte strand of spectaculaire fjord nog voor je. Je bent daardoor nog niet meteen op de top van je productiviteit. Aanvaard dat, en pas de manier van werken daarop aan. Probeer korte periodes te focussen en wissel die af met pauzes, bijvoorbeeld door middel van de pomodorotechniek.

6. Kijk kritisch naar je ICT en bereikbaarheid

Heb je het als ondernemer vanwege de zomerperiode nog even wat rustiger, dan is dit een perfect moment om te checken of je ICT nog voldoet aan je ambities. Weinig haalt je productiviteit zo naar beneden als traag of niet werkend internet of slechte telefonische bereikbaarheid. Een ICT-oplossing die past bij jouw onderneming maakt je start stukken makkelijker.


eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk

Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.

Download


7. Zorg dat je werknemers fris kunnen starten

Ook voor je medewerkers is een rustige après-vakantiestart belangrijk. Moedig hen aan om dat voor elkaar te krijgen. Maak het een onderwerp van gesprek in overleggen, bila’s of Teams-chats. En deel successen met elkaar.

8. Plan een nieuwe vakantie

Probeer een ‘zwart gat’ te voorkomen door alvast na te denken over je volgende vakantie of periode vrij. Plan in het najaar nog een uitje, scroll op Insta langs mooie bestemmingen waar je nog eens naar toe wil en denk vast na over een reisplannetje voor volgende zomer. Want voor je het weet is het alweer mei.

Gerelateerde artikelen