Nog steeds vormt ransomware een grote bedreiging voor je computer en de bestanden die daarop staan. Waarom? Omdat veel bedrijven en particulieren bereid zijn te betalen om hun gegevens weer terug te krijgen. Wat kun je hiertegen doen en wat is ransomware precies? Wij leggen het je uit.
Wat is ransomware?
Ransomware is een programma dat gebruikt wordt om je computersysteem te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot bijvoorbeeld je zakelijke documenten. Het woord ‘ransom’ betekent in het Nederlands ‘losgeld’ en dat is precies wat hackers willen. Het houdt bestanden of zelfs je hele computer ‘gevangen’. Om weer toegang te krijgen dien je eerst de hackers te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd of op het internet geplaatst.
Zo kan het gebeuren dat je computer niet meer opstart of dat zakelijke bestanden plotseling zijn versleuteld. Hoe dit gebeurt? Ransomware kan jouw computer al overnemen als je op een onveilige link in een e-mail of op een webpagina klikt.
'Benieuwd naar de laatste trends op het gebied van ransomware? Lees dan het blog Ransomware-update: dit zijn de laatste trends.'
eBook: Trends in Beveiliging
Welke veiligheidsrisico’s loopt je bedrijf? En welke nieuwe technologie kun je inzetten om de veiligheid van je bedrijf te verhogen?
DownloadZo bescherm je je tegen ransomware
Hoe je je onderneming tegen ransomware beschermt is eigenlijk heel simpel.
- Houd je software en besturingssysteem altijd up-to-date. Zorg er dus voor dat je de updates van bijvoorbeeld Windows, Adobe Reader, Chrome, Java en Flash goed bijhoudt.
- Ook is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van je bestanden. Bewaar de back-up op een externe harde schijf of plaats het in de cloud.
- Daarnaast doe je er verstandig aan om niet zomaar e-mails te openen van afzenders die je niet vertrouwt. Extra oplettendheid is vereist wanneer de e-mail een bijlage bevat in de vorm van een zip-, exe-, js-, lnk- of wsf-bestand. Ook een Word-bestand die vraagt om macro’s in te schakelen kan duiden op een hacker.
Ondanks dat je er alles aan doet om als ondernemer veilig online te werken, kan het altijd gebeuren dat je toch slachtoffer wordt van ransomware. Doe hiervan altijd aangifte bij de politie en bekijk wat het probleem is. Wat kun je niet meer doen of welke bestanden zitten op slot?
Door een virusscan uit te voeren kun je veel ransomware al verwijderen, maar mocht dit niet genoeg zijn dan kun je een herstelpunt terugzetten of je apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Windows Systeemherstel maakt op bepaalde momenten een foto van de computer. Deze foto kun je dan gebruiken als herstelpunt. Een herstelpunt is een momentopname waarbij de programma’s en instellingen van de computer worden vastgelegd. Let wel op: het herstelpunt zorgt er alleen voor dat de veroorzaker van de ransomware wordt verwijderd.
Veilig op het internet met KPN Security
Zoek je een compleet beveiligingspakket? KPN biedt verschillende security diensten om uw onderneming en uw medewerkers te beschermen en overal veilig te laten werken. Met deze oplossingen heeft u de beste bescherming op het gebied van online veiligheid en kunnen datalekken worden voorkomen.
Een ransomware readiness scan geeft extra bescherming tegen onder meer ransomware. Deze helpt je te onderzoeken in hoeverre jouw organisatie is voorbereid op een dergelijke aanval. Je ontdekt waar de zwakke plekken zitten en hoe je deze kunt aanpakken.